Prąd w garażu co i jak.
-
W ogóle niektóre z tych lamp i żarówek diodowych są bardzo dziwne.
Niektóre zachowują się "dyskotekowo" (robią za stroboskop) po wyłączeniu (tak, to sprawa neonówki we włączniku). Trzeba byłoby kombinować z kondensatorem.
Zamontowałem plafon LED w toalecie. Przedtem wyjąłem neonówkę z włącznika. A LEDy i tak dają słabą poświatę, wystarczyło podpiąć tylko samą fazę...
Zaś na biurku mam lampkę z żarówką LED, która dość głośno... piszczy. Ech... -
@leo napisał w Prąd w garażu co i jak.:
Zaś na biurku mam lampkę z żarówką LED, która dość głośno... piszczy.
Moja żarówka w lampce na biurku identyczna jak w maszynie do szycia. Nic nie słychać aby cokolwiek piszczało.
Jak znajdę całą w opakowaniu dodam zdjęcie.
Na chwilę obecną daję takie:
-
Długo się przymierzałem aż w końcu zrobiłem.
Z uszkodzonej lampy wykorzystałem ledy do zrobienia nowej tyle że zasilanej 12V lampy.
Do sprawdzania wykorzystałem zasilacz antenowy 12V 100mA.
Udało mi się stworzyć 6 odcinków po 16 diod.
No dupy to nie urywa ze światłem ale zawsze to coś niż wyrzucić na śmietnik.
Od kumpla dostałem zasilacz od mebli i ten ma 12V i 300mA. Tu świeci już lepiej.
Tak to mniej więcej wykombinowałem:
Tu zdjęcie jak świeci w dzień pod sufitem:
A tu już wieczorem :
Tą żarówkę co widać to zastępstwo spalonej lampy.
Nie wiem może się pokuszę o zakup nowej a ta będzie do grzebania przy samochodzie.
-
-
@pacior podłączałem zasilacz 5A i różnicy w jasności nie było.
-
To są chyba diody niezbyt wielkiej jasności. Taka linijka wystarczająco oświetli bagażnik (Jaco wie, o co chodzi), ale jako źródło silnego światła w garażu pracować raczej nie będzie, niezależnie od zasilacza.
-
@leo już parę wieczorów spędziłem przy tym oświetleniu i jak pisałem w jasności dupy nie urywa ale widzę wszystko nawet coś dłubiąc .
-
Tę lampę przeniosłem do drugiego garażu. Stary akumulator , dwie klemy i niech stanie się jasność :)
Może na zdjęciu nie wygląda że świeci dość dobrze ale aby nawet bez wyjeżdżania olej sprawdzić jak znalazł.
-
-
@leo o tyle jest git bo przenośna jest .