Opel Meriva 1.4 16V Twinport
-
Dziś przy ładnej pogodzie założyłem zimówki.
Kupiłem też wygłuszenie maski bo nie było .
Oryginalne GM.
No i oczywiście zamontowałem.
Normalnie jak by tu było :)
-
@Jaco napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
@leo ale taki przypadek może się stać nawet z nówką sztuką . Loteria.
Masz rację, ale taka awaria jest mniej prawdopodobna w przypadku nowej świecy niż świecy wyeksploatowanej poprzez wielokrotne nagrzewanie, stygnięcie i pracę w wysokiej temperaturze...
-
@likaon napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
@leo jeżeli chodzi o częstsze wymiany świec, to obstawiam metodę podawania paliwa. Gaźnik z reguły nie podaje idealnej ilości paliwa, a wręcz powinien dla bezpieczeństwa przelewać, więc i świeca ma lekko mówiąc, mokro i nagarowo. Trzeba by zerknąć co ile w gaźnikowcach innych marek wymienia się świece. Natomiast w układzie wielopunktowego wtrysku paliwa, ilość podawanego paliwa jest wyliczona, tak na szybko, dba o to sonda lambda i pozostałe czujniki. Więc świeca pracuje w bardziej przyjaznych warunkach. To tak mi się wydaje oczywiście. A co do gazu, gaźnika i wymiany, to chyba tak się przyjęło że jak gaz to częściej wymieniać. A na pewno zaglądać co by wymienić na czas.
Takie rozumowanie jest sensowne.
Mogę tylko wspomnieć o starych gaźnikowcach, że w Warszawie wymieniało się świece obowiązkowo co 15-17 kkm, w Wartburgu co 20-25 kkm. A na pewno w silnikach z wtryskiem te interwały są większe. -
Normalnie jak by tu było :)
Zgadza się. Ja to samo zrobiłem po zakupie dustera - ze względów oszczędnościowych (chyba) tej wykładziny filcowej nie było, ale zaczepy - jak najbardziej. Nówka kosztowała mnie ok. 100 zł i pasowała idealnie. Wyciszenia jakoś nie zauważyłem, ale w zimie silnik dłużej zachowuje ciepło.
-
No i oczywiście zamontowałem.
Brudna jakaś! Mogłeś chociaż umyć przed montażem... :P
-
-
Jak cały samochód :P
Mój też jest bardzo brudny, ale 22-letnie wygłuszenie mam czystsze niż Twoje... XD
-
@BPX33 napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
le 22-letnie wygłuszenie mam czystsze niż Twoje...
Pralka mi się zepsuła :P
@BPX33 to nie ma ładnie wyglądać tylko robić swoje. Na parady tym nie jeżdżę :P
-
@Jaco jakie to brudne, lekko sfilcowane. Jeździć, obserwować :)
-
@likaon oj tam parę paprochów kolega zauważył i aferę robi jak z robią oni z covidem :P
-
@Sharky zakupiłem na Ali interfejs OP-Com do opla i działa. Koszt to 48zł z wysyłką. Szło dwa tygodnie.
Podłączałem już do Merivy i łączy się bez problemów.
-
-
A czy Meriva ma taki wesoły komputer w nadkolu jak Zafira ? Koledze nie działał pedał gazu, automatyczna skrzynia biegów, brak styku w tym kompie znalazłem.
-
-
@pacior oryginalnie pewnie tam były druciki zalane w żelu, bez lutowania. Widziałem to dawno temu w jakimś kompie od opla, chyba Vectra. A no i przepływomierz BMW E39, ale tam są włoski, a nie druciki, kynar przy nich to grube bydle. Ogólnie do naprawy, tylko tutaj wydaje się że to jakieś zalane jest, albo ten wydłubany żel takie złudzenie robi.
-
-
@Jaco Jeżeli tylko jest w pełni sprawny, to będziesz z tego interfejsu zadowolony.
Można kupić oczywiście takie zabawki po BT za kilkanaście złotych, ale oprócz odczytu błędów za dużo się nie zrobi. -
-
Elm do kasowania błędów ok. Do ingerencji w sterownik to już dedykowane urządzenia idą w ruch, po doposażeniu auta sterownik nie wie że je mamy, należy doprogramować. Np: składane lusterka, tylne szyby w prądzie, tempomat, AUX w radiu, czujniki cofania, zmiana skrzyni biegów na automat wraz z wyświetlaczem, radio Ori z nawigacją. Multum tego.
-
Panowie coś mi świerszczy tylko co?