Opony 12 cali - 2018 r.
-
ps.ja już rozglądam się za używanymi 12'' Frigo na zimę :D
Powodzenia, może Ci się uda :) ja co zerkałem w necie to albo 5mm albo 10 letnie.
-
mam alusy 13 jakbyś chciał hihi.
-
@smisnykolo Dzięki. Wolę stalówki.
-
@tom83ek napisał w Opony 12 cali - 2018 r.:
Na 13 ze swifta przeszedłem rok temu, bo już wtedy nie było nic sensownego a nie chciałem zakładać Passio.
Mam to samo - Passio na pewno montował nie będę.
Przejście na felgi 13" + opony letnie Uniroyal 145/70 R13 uważam za dobry pomysł. Teraz postąpiłbym dokładnie tak samo. Z początku trochę obcierały przody przy max skręcie ale opalarką nagrzałem plastikowe nadkola i udało mi się je trochę odgiąć w miejscach stykania opon. W rezultacie problem z obcieraniem zniknął.
Ja właśnie też najchętniej założyłbym Uniroyal Rain Expert (czy jakoś tak się nazywają). Gumy chwalone u nas, a właśnie dobre trzymanie na mokrym asfalcie jest bardzo ważne, zwłaszcza przy lekkich autkach.
Wcześniej miałem 12" Sava Effecta ale uważam że Uniroyale zdecydowanie lepiej trzymają drogi przede wszystkim na mokrym.
Również dojeżdżam Sava Effecta+. Zauważyłem, że z biegiem czasu coraz słabiej kleją się do asfaltu po deszczu. Tydzień temu mocno hamowałem i się zdziwiłem; na bezpiecznym odcinku jeszcze dwa razy kontrolnie zahamowałem z butem w podłodze - koła poblokowane, a auto na dziewięcioletnich savach sunie daleko, jak na sankach... Na suchym tragedii nie ma, ale na mokrym trzeba będzie bardzo uważać.
Dlatego się rozglądam... -
Uniroyal Rainexpert mogę polecić, miałem 2 nowe komplety. Generalnie opona świetna na mokrej i suchej nawierzchni przez ok 3 sezony, po tym czasie nieco zaczyna się ślizgać.
-
myślę że ten obrazek powinien wszystko wyjaśnić http://i.iplsc.com/mozliwosc-wystapienia-aquaplaningu-w-zaleznosci-od-grubosci-/0006GFNALUJ68LCV-C122-F4.jpg
-
@miechomiecho napisał w Opony 12 cali - 2018 r.:
Uniroyal Rainexpert mogę polecić, miałem 2 nowe komplety. Generalnie opona świetna na mokrej i suchej nawierzchni przez ok 3 sezony, po tym czasie nieco zaczyna się ślizgać.
Podpinam się pod to zdanie :) Miałem je w Volvo kupione jako nówki i do tej pory nie byłem tak zadowolony z żadnej innej opony.
Żeby było śmieszniej jakieś 20 min temu zamówiłem je do Mondeo...też nówki :D -
@smisnykolo napisał w Opony 12 cali - 2018 r.:
myślę że ten obrazek powinien wszystko wyjaśnić http://i.iplsc.com/mozliwosc-wystapienia-aquaplaningu-w-zaleznosci-od-grubosci-/0006GFNALUJ68LCV-C122-F4.jpg
Eee tam! Nie jest tak źle jak przy 1,6mm i prędkości 125km/h mamy do dyspozycji 24% przyczepności ;)
-
@bpx33 napisał w Opony 12 cali - 2018 r.:
Eee tam! Nie jest tak źle jak przy 1,6mm i prędkości 125km/h mamy do dyspozycji 24% przyczepności ;)
Idąc Twoim tokiem myślenia... jeszcze lepiej jest przy 1,6 mm i 5 km/h, gdy mamy 400% przyczepności. ;-)
-
@leo no jak nie, jak tak! :D
-
Naszła mnie chęć zakupu zimówek do Tico, niestety nowych Frigo do których mam zaufanie już nie ma, opon bieżnikowanych które kupiłem parę lat temu też brak więc postanowiłem nabyć Imperial Snowdragon HP 145/70/R12 po 100zł za sztukę (na oponeo), kupiłem 2 bo mam jeszcze dwie Frigo w stanie przystępnym do założenia.
-
Ja też się przymirzam do nowych opon - czy te co kupiłes na na oponeo są nowe . Przed sezonem Dębica jeszcze nie wystawiła na allegro -wczoraj sprawdzałem .
-
@tadeusz-malinka napisał w Opony 12 cali - 2018 r.:
Ja też się przymirzam do nowych opon - czy te co kupiłes na na oponeo są nowe . Przed sezonem Dębica jeszcze nie wystawiła na allegro -wczoraj sprawdzałem .
Zaprzestali produkcji opon zimowych Frigo w rozmiarze 12".
-
nie wiedziałem -dzięki za info
-
Tak wygląda bieżnik tych Imperiali..
-
Trochę bieżnik dziwnie wygląda. Są to opony typowo zimowe czy całoroczne?
-
@ryszard napisał w Opony 12 cali - 2018 r.:
Trochę bieżnik dziwnie wygląda. Są to opony typowo zimowe czy całoroczne?
Mają oznaczenie M+S więc powinny być zimowe. Mialem good yeary o bardzo podobnym wyglądzie bieżnika, byłem zadowolony 👍
-
@gooral
Wydaje mi się patrząc na zdjęcie, że bieżnik jest trochę zbyt płytki na środku opony. Nie użytkowałem tych opon więc nie wiem czy są lepsze czy gorsze od Dębica Frigo. -
Bieżnik może jest płytki, tego nie widać dobrze, ale zauważ, że rowki wyraźnie rozszerzają się od środka ku bokom. To ma ułatwić odprowadzanie wody. Nie wiadomo, co ze śniegiem - ale (oprócz oznaczeń) duża ilość lamelek wskazuje na oponę zimową, więc...
Jestem bardzo ciekawy, jak będą się sprawowały przez pierwsze lata użytkowania. Liczę na relację Paciora. :-) -
Mam podobne swoje zimówki . Jutro zapodam fotkę. Są po dwóch sezonach.