Ceny paliw...
-
@drzonca napisał w Ceny paliw...:
Paliwo w detalu jest tańsze niż w hurcie.
To akurat nie jest prawda...
-
-
U mnie takie ceny :D
-
@BPX33 napisał w Ceny paliw...:
Paliwo w detalu jest tańsze niż w hurcie.
To akurat nie jest prawda...
Tak twierdzi prezydent Szczecina - szczegóły w linku, który poprzednio zamieściłem. Jak rozumiem przez cenę hurtową rozumie on cenę od ich wybranego w przetargu dostawcy dla spółki komunikacyjnej. Ta cena faktycznie może być wyższa niż cena detaliczna na stacji. Zresztą gdyby tak nie było, to nie opłacałoby się im tankować autobusów miejskich na detalicznych stacjach.
-
Tak twierdzi prezydent Szczecina - szczegóły w linku, który poprzednio zamieściłem.
Wiem, czytałem, ale w kwestii rynku paliwowego jakikolwiek prezydent nie jest dla mnie żadnym autorytetem, bo ich wiedza jest w tym temacie znikoma albo zerowa (mają od takich spraw "murzynów" i to oni wszystko załatwiają). ;)
Jak rozumiem przez cenę hurtową rozumie on cenę od ich wybranego w przetargu dostawcy dla spółki komunikacyjnej. Ta cena faktycznie może być wyższa niż cena detaliczna na stacji.
Po prostu ponosi konsekwencje swojego (lub kogoś kto mu tą firmę podsunął) błędu. Wtedy było pewnie taniej i myślał, że zaoszczędzi, a tu zonk!
Właśnie przez takich ludzi jak przytoczony prezydent Szczecina są potem tysiące matołów, którzy powtarzają coś co jest nie do końca (lub w ogóle) prawdą, bo przecież ktoś "znany" tak napisał, więc to "musi" być prawda...
-
@BPX33 napisał w Ceny paliw...:
Tak twierdzi prezydent Szczecina - szczegóły w linku, który poprzednio zamieściłem.
Wiem, czytałem, ale w kwestii rynku paliwowego jakikolwiek prezydent nie jest dla mnie żadnym autorytetem, bo ich wiedza jest w tym temacie znikoma albo zerowa (mają od takich spraw "murzynów" i to oni wszystko załatwiają). ;)
A nie wpadłeś na myśl, że ów prezydent może posługiwać się właśnie opiniami uzyskanymi od swoich specjalistów "murzynów"?
Właśnie przez takich ludzi jak przytoczony prezydent Szczecina są potem tysiące matołów, którzy powtarzają coś co jest nie do końca (lub w ogóle) prawdą, bo przecież ktoś "znany" tak napisał, więc to "musi" być prawda...
No i już wszystko wiemy. :-)
-
Dzisiaj wracając z Sarbinowa do Łodzi zauważyłem ciekawą sytuację z cenami paliw po drodze. Tankowałem w Koszalinie po 6,08 natomiast po wjeździe do woj. pomorskiego diesel był po 6,50-6,58 zależnie od stacji. Byłem w ciężkim szoku. Zaś w kujawsko - pomorskim był już po 6,20. Nie wiem o co chodzi z tą ceną w woj. pomorskim, ale była ona prawie taka sama jak na autostradzie - 6,51 gdzie jak wiadomo na autostradach jest mega drogo. U mnie w Łodzi cena na stacji koło której przejeżdżałem 6,18, także rozstrzał cenowy ogromny.
-
Dziś około 15 było tak
Ale już o 19 jest tak
-
W Nowym Mieście nad Wartą widziałem dziś na Orlenie zarówno Pb95 jak i ON z piątką z przodu. ;)
Jeśli nie musicie to nie tankujcie teraz tylko czekajcie, bo będzie taniej. Tuż przed wyborami powinno być najtaniej, więc wtedy warto zalać do pełna + na zapas do jednego/kilku kanistrów. :) -
-
@BPX33 w Łodzi od wczoraj na orlenach benzyna po 5,99 a ropa po 5,97.
Byłem wczoraj w Piotrkowie Trybunalskim i jest tam miejsce gdzie po jednej stronie ulicy jest Avia a po drugiej Orlen. Na Orlenie paliwo było po 10gr taniej niż na Avi...
W Piotrkowie jednak ceny na Orlenie z 6 z przodu (6,09 za ON i Pb).
Czytałem gdzieś, że obajtek dostał zadanie aby cenami paliw zdusić inflację, tak aby jeszcze przed wyborami jaszczomb glapiński mógł obniżyć stopy procentowe.
Czyli jedziemy prosto na mur i mało tego jeszcze redukujemy aby strzelić w niego z jeszcze większą mocą/prędkością 🙃 -
@Gooral napisał w Ceny paliw...:
@BPX33 w Łodzi od wczoraj na orlenach benzyna po 5,99 a ropa po 5,97.
Ja dziś widziałem na dwóch Orlenach Pb95 po 5,95 zł/l, a ON najtaniej 5,99 zł/l. Choć w okolicy której się obecnie poruszam nadal trafiają się stacje sprzedające Pb95 30-40 gr/l drożej niż powyższa cena, a ON o 20-30 gr/l...
-
Wczoraj wracając z pracy słuchacze jednej ze stacji radiowych podawali ceny ON i nawet było po 5.50 gdzieś na Śląsku ale wiadomo że takim informacjom nie warto ufać.
U mnie nadal bez zmian. -
@Jaco napisał w Ceny paliw...:
Wczoraj wracając z pracy słuchacze jednej ze stacji radiowych podawali ceny ON i nawet było po 5.50 gdzieś na Śląsku ale wiadomo że takim informacjom nie warto ufać.
5,50 zł/l i to za ON mało realne, chyba że jakiś prywaciarz dla "jaj" stwierdził, że przebije ŁObajtka... ;)
-
Hurt Orlenu (15.09. vs 22.09.):
Pb95: 5,99 -> 5,84 zł/litr (- 15 gr/l)
Pb98: 6,47 -> 6,32 zł/litr (- 15 gr/l)
ON: 5,99 -> 5,85 zł/litr (- 14 gr/l)
ON+: 6,43 -> 6,29 zł/litr (- 14 gr/l)
LPG: 2,74 -> 2,90 zł/dm3 (+ 16 gr/dm3)Niestety od trzech dni w cennikach hurtowych Orlenu nastąpił zastój. Czyżby tylko na tyle było stać ŁObajtkowy koncert multienergetyzujący? Liczyłem na wincyj! :P
P.S. Nie wiem jakim cudem są jeszcze stacje sprzedające LPG po 2,60-2,70 zł/dm3... :O
-
@leo
U mnie juz widziałem po 5,95 PB95 -
A u mnie dziś (niedziela) rano, na prywatnej stacji (i na Lotosie / MOLu pewnie też, choć zdemontowali pylon, bo pewnie zmieniają nazwę - ale ceny mieli te same) - noPb 95 oraz ON za 5,99 zł, LPG po 2,89 zł. Na drugiej prywatnej to samo, choć LPG niżej - 2,79 zł.
-
U mnie bez zmian w cenach na stacji.