Seat Leon Mixed By Smisny
-
@smisnykolo Wobec tego może warto wymienić parę innych wężyków...?
-
@leo Trzeba by było wymienić wszystkie gumowe. A i silnik też by można rozebrać. Lata już swoje ma.
-
Z takich ciekawostek to ostatnio pękł mi wkład lusterka, nie wiem jak, nie wiem kiedy, zauważyłem podczas odśnieżania.
Pojawił się błąd ciśnienia oleju, na zimnym było wszystko w porządku, dopóki olej się nie rozgrzał, czyli około 20km, i wtedy zaczynało pikać i migać na desce.
Auto postawiłem pod domem, noi właściwie co tu zrobić? Zadzwoniłem do kolegi gazownika, mówi sprawdź ciśnienie oleju najpierw, mobilny mechanik, niech przyjedzie, rozgrzej silnik i jaki wynik będzie.
Szwagier wziął diagnozę, podpiął ale żadnego błędu nie było, parametrów ciśnienia też nie pokazywał, więc mówi, wymień czujnik na początek, bo to najtaniej.
Zamówiłem czujnik ciśnienia oleju - 27pln hella.
Poszedłem do warsztatu zapytać, ile kosztuje sprawdzenie ciśnienia oleju - 100pln.
W takiej sytuacji nie pozostało mi nic innego jak iść do sklepu z narzędziami i kupić miernik ciśnienia oleju, podłączyć i samemu sprawdzić.
Czujnik ciśnienia oleju puszczał olej, wszystko obrzygane, wykręciłem, wkręciłem manometr, zmierzyłem ciśnienie, na zimnym ok 5 bar, na ciepłym 1,2 bara. Przy bucie ok 4,5 bara.
Odkręciłem miernik, wkręciłem nowy czujnik, naprawa zakończona. -
I znowu powtórka z rozrywki, czyli wyciąganie skrzyni, ta co miałem po regeneracji tak mocno już hałasowała, że stwierdziłem, iż nie ma co czekać, trzeba szukać w dobrym stanie, chciałem regenerowaną, ale po złych doświadczeniach, noi przede wszystkim obecnej cenie regenerowanych, stwierdziłem, iż poszukam używek, niestety tutaj problem z dostępnością. Udało mi się znaleźć na olx skrzynię po regeneracji za grosze, od gościa co rozbił auto.
Plomby jeszcze miała, ale była brudna, i niewymienione uszczelniacze były, ale założyłem i biegi śmigają pięknie, jakbym wsiadł do auta z nową skrzynią.
Zalałem tylko zły olej, bo się okazało, iż do 6 biegowych skrzyń vaga jest potrzebny olej o specjalnej specyfikacji. Ale olej już mam kupiony, także na dniach zmienię.
Przy okazji ściągania skrzyni, zjechał też wózek.
Wjechały nowe amortyzatory monroe, tarcze textar pro+ i klocki ceramiczne ate.
Sprzęgło wymieniłem na nowe, komplet od LUKa, bo tamta dwumasa po regeneracji strasznie klepała.
Przy okazji wymienione też osłony przegubów wewnętrznych. -
@smisnykolo napisał w Seat Leon Mixed By Smisny:
I znowu powtórka z rozrywki, czyli wyciąganie skrzyni,
Ja nie wiem co te VAGi mają z tymi skrzyniami. W mojej byłej ibizie też czasem problem miała a nalotu od nowości miała 70 tys km.
Teraz taki leon w 1.8T to nie jest to tamto i cenę trzyma i części dostępne.
-
Nie przejechałem jeszcze 300km, a już przy wrzucaniu jedynki zaczęło haczyć, tak samo przy przerzucaniu z jedynki na dwójkę, pozostałe biegi wszystko w porządku.
I teraz zastanawia mnie czy coś nie jest na rzeczy z wybierakiem, mechanizmem lewarka albo czymś, co jest po drodze, bo skrzynia wydaje się okej, wszystko pięknie działało.
Ale być może coś innego jest już mocno zużyte, ale trzeba to zdiagnozować, bo szkoda skrzyni.@WarningDeadPL Nio ogólnie jakoś skrzynie są bolączką vagów.
Cenę trzymają bo silnik pancerny, i dobry pod mody, ale dostępność części coraz słabsza, przez to, że jest to wersja top sport, jest coraz mniejszy wybór zamienników. -
A wymieniłeś tulejki przy drążku zmiany biegów? Ja kojarzę że u mnie że starości 2 tulejki się rozpadły i po wymianie jednej z nich już było dużo lepiej (drugiej nie zdążyłem wymienić...). Objawy były podobne że trzeba było powoli wrzucać biegi bo zgrzytało albo haczyło
-
@WarningDeadPL Na początek zamówiłem te, bo jedna ma straszny luz, druga jeszcze bez dramatu:
Natomiast jeśli chodzi o drążek i coś przy drążku, to nigdy nic nie wymieniałem, drążek ma jakiś tam lekki luz, ale w sumie nie wiem, czy to się kwalifikuje do naprawy/wymiany:
-
@smisnykolo jak miałem polo wymieniałem cały mechanizm z linkami. Oczywiście używka ale lepsza niż moja.
-
@smisnykolo napisał w Seat Leon Mixed By Smisny:
Natomiast jeśli chodzi o drążek i coś przy drążku,
Na linkach tam czy drążkach?
-
Dobra, wymiana końcówek linek przy wybieraku nic nie zmieniła.
Dalej jest tak, wciskam sprzęgło, próbuję wrzucić dowolny bieg, czuję lekki opór, trochę poruszam lewarkiem i wchodzi, gdy drugi raz chcę wrzucić jakikolwiek bieg, to już wszystko śmiga elegancko.
Tak jakby coś gdzieś było krzywo, albo miało luz, i nie do końca dobrze się ustawia, tak jak powinno, przez co biegi nie chcą wskakiwać tak jak powinny leciutko, bez żadnego oporu. Ale dziwne jest to dla mnie, bo po wsadzeniu skrzyni i sprzęgła wszystko było wzorowo, i po kilkuset kilometrach się popsuło.
Wrzucam filmiki, na pierwszym wybierak, jak dla mnie luzu brak: https://youtu.be/vrowideN9Xo
Drugi to ramię linki przy wybieraku, tam jest wyczuwalny luz: https://www.youtube.com/watch?v=a35B6KeEqjk
Trzeci filmik to drążek, jak na moje oko, to tutaj tylko drążek ma lekki luz, ta kulka co siedzi w półpanewce: https://www.youtube.com/watch?v=Fh4YK-IhJY8@Jaco Też można, ale najpierw chciałbym zdiagnozować, co jest przyczyną.
@WarningDeadPL W okolicy drążka nic nie ruszałem nigdy.
-
@smisnykolo a są jakieś zestawy naprawcze tego drążka zmiany biegów?
-
@Jaco jeśli chodzi sam drążek to jest taka półpanewka do dostania https://allegro.pl/oferta/tuleja-dzwigni-zmiany-biegow-vw-audi-seat-skoda-10045402997
Są też różne zestawy naprawcze, na przykład taki: https://www.autodoc.pl/3rg/9365807
-
Byłem u mechanika, przejechał się, i mówi panie lać paliwo i jeździć.
Jeśli chodzi o biegi, jemu wszystko wchodziło ładnie, i nie widzi żadnych problemów.
Jedyne co mu się nie podoba, to sprzęgło jego zdaniem ciężko chodzi. A przecież jest nowe.Także tak.