Nasi byli... Ticomaniacy, ale już bez Tico
-
@bpx33 powiedział w Nasi byli... Ticomaniacy, ale już bez Tico:
Heh! Mam wrażenie, że na forum zostałem tylko ja ze swoim pierwszym autem... Czuję się przez Was staro! XD
Nie zostałeś sam... Ja też jestem z moim pierwszym autem.
Pierwszym NOWYM autem. :D
Choć już ma ponad 20 lat... :D -
@miechomiecho powiedział w Nasi byli... Ticomaniacy, ale już bez Tico:
Byłem zmęczony bolączkami typu korozja podwozia czy słabe hamulce -
To zaczynam rozumieć. Mam coraz mniej czasu (i niestety) chęci po przyjściu z pracy, żeby pójść do garażu i dłubać. A po zimie widzę, że będzie robota przy podwoziu...
Zaś na głowie mam 4 pojazdy. Na szczęście 7-letni duster jeszcze się nie dopomina o troskę, MZ też niewiele wymaga... ale o blacharkę tico zaczynam się martwić. No i wciąż simson młodego nieogarnięty... Ech...
Ale się nie poddaję. :-) -
@leo powiedział w Nasi byli... Ticomaniacy, ale już bez Tico:
Ale się nie poddaję. :-)
Grunt, to się nie poddawać :) Ja łącznie z tico miałem zawsze 3 auta pod opieką, ale to tico właśnie potrzebowało jej najwięcej.
-
@leo powiedział w Nasi byli... Ticomaniacy, ale już bez Tico:
Ale się nie poddaję. :-)
Wypomnę Ci tylko licznik :P
-
@miechomiecho powiedział w Nasi byli... Ticomaniacy, ale już bez Tico:
Na spota przyjadę santa fe, którego mam już od roku :) Planujecie coś?
Mam nadzieję że coś zorganizujemy w terminie maj-czerwiec.
-
@jaco powiedział w Nasi byli... Ticomaniacy, ale już bez Tico:
Wypomnę Ci tylko licznik :P
Nie wypominaj, bo ja zamierzam dokończyć ten projekt. Leży po prostu z braku czasu i odpowiednich kontrolek... :P
-
@ryszard powiedział w Nasi byli... Ticomaniacy, ale już bez Tico:
Staro jak staro ale za to elitarnie. Nasze auta stają się powoli klasykami.
Właśnie dlatego mam zamiar zgłosić Suzka na tegoroczną Vervę. Ciekawe czy przyjmą? :P
@leo u mnie po zimie też wywaliło rudą na progach, choć w zeszłym roku z nią walczyłem... Jak widać bezskutecznie. :/ Nic nie mam do rudych, ale takie zachowanie to już przesada! XD
-
I u mnie zmiana samochodu nastąpiła... Hyundai Santa Fe, który wcześniej zastąpił Matiza całkowicie się popsuł (w sumie niestety spalił się doszczętnie) i na jego miejsce wskoczyła Czarnula, czyli KIA Sorento XM z silnikiem CRDi 2,2 l (197 KM i 436 Nm), automatyczną 6-biegową skrzynią biegów z tiptronikiem, napędem na 4 koła itd.
Jeśli chodzi o wyposażenie - prościej byłoby wymienić chyba czego nie ma ;) Ale dla porządku: ABS z EBD i BAS, kontrola trakcji, keyless, 8 poduszek powietrznych, skórzana, brązowa tapicerka, podgrzewane fotele, fotel kierowcy regulowany we wszystkich płaszczyznach elektrycznie, podgrzewana przednia szyba, szyby i panoramiczny dach "solar glass" (szkło z warstwą izolacyjną blokującą wzrost temperatury we wnętrzu samochodu), reflektory ksenonowe, tylne światła diodowe, diodowe podświetlenie wnętrza (schowki, półeczki, drzwi), światła pozycyjne w drzwiach, automatyczne wycieraczki, automatyczne światła, klimatyzacja dwustrefowa z podwójnym nadmuchem dla tylnego rzędu (tj. nadmuch na nogi i nadmuch w słupkach B), lusterko wewnętrzne fotochromatyczne z wbudowanym wyświetlaczem kamery cofania, czujniki cofania, zegary Super Visio, pakiet stylistyczny Sport, lusterka zewnętrzne podgrzewane i regulowane oraz składane elektrycznie. W zestawie kupiłem też 2 komplety kół - letnie na zdjęciach (z oponami 255/55R19 XL) oraz zimowe na fabrycznych alufelgach (z oponami 235/60R18).
-
@volcan powiedział w Nasi byli... Ticomaniacy, ale już bez Tico:
czyli KIA Sorento XM z silnikiem CRDi 2,2 l (197 KM i 436 Nm), automatyczną 6-biegową skrzynią biegów z tiptronikiem, napędem na 4 koła itd.
Fuu! Dyszel, największy truciciel świata... W prawilnej pendzynie nie mieli? ;)
Jeśli chodzi o wyposażenie - prościej byłoby wymienić chyba czego nie ma ;) Ale dla porządku: ABS z EBD i BAS, kontrola trakcji, 8 poduszek powietrznych, skórzana, brązowa tapicerka, podgrzewane fotele, fotel kierowcy regulowany we wszystkich płaszczyznach elektrycznie, podgrzewana przednia szyba, szyby i panoramiczny dach "solar glass" (szkło z warstwą izolacyjną blokującą wzrost temperatury we wnętrzu samochodu), reflektory ksenonowe, tylne światła diodowe, diodowe podświetlenie wnętrza (schowki, półeczki, drzwi), światła pozycyjne w drzwiach, automatyczne wycieraczki, automatyczne światła, klimatyzacja dwustrefowa z podwójnym nadmuchem dla tylnego rzędu (tj. nadmuch na nogi i nadmuch w słupkach B), lusterko wewnętrzne fotochromatyczne z wbudowanym wyświetlaczem kamery cofania, czujniki cofania, zegary Super Visio, pakiet stylistyczny Sport, lusterka zewnętrzne podgrzewane i regulowane oraz składane elektrycznie.
Lista części które mogą się zepsuć na bogato widzę! XD Żarcik! :P
-
-
@bpx33 Nie lubię samochodów benzynowych - palą jak smoki, trzeba je kręcić wysoko, momentu obrotowego nie mają - same wady :)
@leo Jakiś gwałtowny wyciek - oleju silnikowego (może powrót z turbosprężarki) lub paliwa - auto zapaliło się w czasie jazdy i spaliło się doszczętnie w niecały kwadrans. Auto jak poprzednie - głównie trasy + trochę jeżdżenia w teren (tu radzi sobie bardzo dobrze - fajny napęd na 4 koła, jest też możliwość zablokowania międzyosiowego mechanizmu różnicowego) - w sumie przez tydzień zrobiłem już ponad 1500 km ;)
-
@volcan gratuluje zakupu, wygląda bardzo fajnie 🤩 po moich doświadczeniach z KIA domyślam się, że jeździ równie fajnie jak wygląda 😁
-
@volcan bo benzyną trzeba umieć jeździć! ;)
Kręcić trzeba wysoko tylko nieuturubione jednostki (te z turbo są jak dyszle tyle tylko, że w dużo większym zakresie obrotów). A w kręceniu jest właśnie cała magia, a nie 2k obrotów i zmiana na wyższy... Nuuuuda! :P Dyszla jak zakręcisz pod 3,5k obrotów to już w ogóle nie jedzie, a benzyna (bez turbo) dopiero zaczyna jechać. ;) -
Fajne autko i dobrze wygląda :)
-
Kiedy ja takie sobie kupię ? Może jak dożyję emerytury :P
-
@bpx33 Ja samochodom nie przeszkadzam w zmienianiu biegów - niech zmieniają kiedy chcą- byle się wygodnie jeździło :) Wystarczy mi 436 Nm od 1800 obrotów do czerwonego pola :)
@jaco powiedział w Nasi byli... Ticomaniacy, ale już bez Tico:
Kiedy ja takie sobie kupię ? Może jak dożyję emerytury :P
@jaco Też tak myślałem miesiąc i jeden dzień temu...
-
@volcan jak wygram w totka to kupie se takie coś. :)
-
@volcan jak się ma automat to racja ;) Ponoć przydatne ustrojstwo w korkach
-
Ech... i na mnie przyszedł czas...
Długo się wahałem - od 2018 Tikuś stał na przemian w ciepłym garażu z moim Volvo 940 (żeby było sprawiedliwie) i był regularnie przepalany, ale niestety: zabiła go budowa domu a teraz powiększenie rodziny. Córa rodzi się w grudniu, fotelika do Tico nie wsadzę bo strach..., jeszcze ta pandemia cholerna dała się we znaki artystom (oboje z żoną siedzimy w tym gównie... w sensie jesteśmy artystami :) więc to kolejny powód...
Tak czy inaczej Tikacz idzie "do żyda". Na razie ogłoszenia tylko tutaj, na daewooforum i na giełdzie Złomnika. Po to żeby nie kupił go jakiś dostawca pizzy albo inny oszołom...
Także drodzy koledzy, jak możecie rozpuścicie wici, może ktoś chce niezłego SX-a z pełnym wyposażeniem? Blacha nie ta co w koreańcach ale mimo wszystko ten rocznik jednak ma przynajmniej 50% świetności tych importowanych :)
I przy okazji:
Pozdrowieia dla stałych bywalców, weteranów (miecho, pacior, leo) i nowych maniaków tego wspaniałego wynalazku zwanym Tico :)
Ech.... ide chyba strzelę lufę.... smutno mi.... :(
-
@Keszakul Gratulacje z okazji powiększenia rodziny 🙂
Fajnie że ogłoszenia wiszą póki co w takich miejscach, jest szansa że Tico całkowicie nie zniknie z sieci. Też mi było przykro przy sprzedaży, choć z drugiej strony podobnie czułem się widząc go stojącego pod chmurką 😔