Opel Meriva 1.6 8V
-
@pacior znalazłem
Oryginał GM w pełni sprawna.
Mogę wysłać na paczkomat. -
@jaco Dziękuję za zdjęcia, widzę że ciężko będzie to naprawić 😳
Dziś lub jutro się tam dobiorę, straszna ulewa teraz u mnie była 😑 jak nic nie wymyślę to chętnie od Ciebie wezmę te manetkę.Ps. Zamówiłem opony Navigator 3, ustaliłem z właścicielem że o zimówki sam się już zatroszczy jeżeli uzna że te nie spełnią swoich zadań, 2 zimówki dostałem 2-letnie to dokupi tylko dwie ewentualnie
-
@jaco nie będę już edytował wcześniejszego posta by zachować pewną ciągłość 😉
A więc, demontaż manetki banalny 🙂 sporo pomogło Twoje zdjęcie. Mechanizm przesmarowałem i jest odrobinę lepiej ale niestety chyba plastik już wyrobiony bo nadal potrafi przeskoczyć. Także resztę pisze na priv.
-
@pacior u mnie jest czarny dzyndzel
-
-
@pacior .no mam właśnie 60 AH.
https://zlosniki.pl/assets/uploads/files/1589697028825-20200516_143404-2.jpg
-
-
@pacior masz w którymś aucie 60 lub więcej? Może jakbyś przełożył to wspomaganie się poprawi ?
-
@jaco napisał w Opel Meriva 1.6 8V:
@pacior masz w którymś aucie 60 lub więcej? Może jakbyś przełożył to wspomaganie się poprawi ?
Mam 95ah w Musso 😁 ale on się nie zmieści w Merivie.
Dziś założyłem całoroczne Navigatory 3, w zapasie mam dwie ładne zimówki więc ewentualne skompletowanie zimowego zestawu nie będzie już tak kosztowne.
Nie miałem czasu by dłużej zastanawiać się nad oponami, stare letnie były w bardzo złym stanie i ściągało auto na lewo co może być przyczyną błędów wspomagania, mam kilka dni na testy.Dziś odebrałem paczkę od @Jaco z manetką kierunkowskazów, teraz porównując ewidentnie widać że w mojej mechanizm jest już wyeksploatowany choć czyszczenie nieco pomogło (luz pozostał) .
Poza tym z poważniejszych rzeczy muszę ogarnąć problem z drugą sondą lambda i naprawą instalacji LPG na sterowniku Sec Eco oraz przesmarować prowadnice hamulców.
Ps. Nawet letnie Imperiale wychodziły drożej od tych uniwersalnych opon 😓
-
@pacior napisał w Opel Meriva 1.6 8V:
Ps. Nawet letnie Imperiale wychodziły drożej od tych uniwersalnych opon 😓
Ogólnie po tym jak szukałem teraz opon do siebie to stwierdzam, że chinskie opony się już nie opłacają. Różnica między chińską oponą a tańszymi z klasy premium lub droższymi klasy budżet to ok 40-60 zł/szt., więc to nijak się nie opłaca.
-
-
-
@pacior napisał w Opel Meriva 1.6 8V:
Dziś grzebię dalej, to coś na zdjęciu było kiedyś odmą 😁
Ale... co ją tak zeżarło? Czyżby taka "jakość" gumy była?
-
@leo
Jak oryginalna guma to kiepsko, jak jakiś zamiennik to mogła być guma nieprzystosowana do olejów i się "rozpuściła" :) -
@leo nie wiem czy był to oryginał ale winny jest mechanik który serwisował auto bo zamiast gumę wymienić to owinął izolacją 🤣
Nowy przewód kosztował 10zł 😅 niestety jakiś grubszy i nie zmieściłem metalowych opasek gumowych ale wszystko przylega na tyle ściśle ze nawet duże ciśnienie chyba tego nie ruszy? 🤔🤔Jednocześnie wymieniłem uszczelkę pod pokrywą zaworów, dałem też nowy filtr powietrza.
-
-
@pacior o to powiedz mi jak dobrze uszczelnić miskę od swifta. Nie robiłem nigdy tego a cieknie srogo. Tak krok po proku
-
-
-
@pacior jak zwykle nie sprecyzowałem. Bo ja używam sylikonu rainza, a pytanie moje jest, czy smarować i od razu montować czy odczekać aż trochę zgęstnieje i dopiero wtedy wsadzać na blok. No ja wiem, dziwne pytanie ale dla mnie ważne ;) a co do opasek z postów wcześniej, jeżeli były wcześniej to i teraz warto wsadzić, bo nawet od wibracji po ilestam czasu spadnie. Jak nie samozaciskowe to cybanciki na śrubkę.