Tico kopci ,i śmierdzi .
-
Myślałem nad wymiana uszczelniaczy , uszczelki pod głowicą ( bez planowania głowicy i szlifu cylindrów ) i nowe pierścienie ... Przez dwa lata wymieniłem : rozrząd komplet , pompa wody , amortyzatory tył , pompa paliwa , gaźnik ,przegub+ 3 gumy ( osłony) , gumy stabilizatora , nie dawno nowy akumulator, i kompletne sprzęgło + poduszki skrzyni , wahacz przedni ... dlatego trochę szkoda szrotować i wdepnąć w natępne bagno ...
-
@Kris napisał w Tico kopci ,i śmierdzi .:
Myślałem nad wymiana (...) , uszczelki pod głowicą ( bez planowania głowicy
To lepiej nie rób. Bez planowania, to szkoda dalszej roboty.
-
Jak już ściągać głowicę, to robić kompleksowo. Pomiar tłoków, nowe panewki, uszczelniacze, pierścienie, planowanie. Chcesz jeździć, więc trochę trzeba zainwestować. Albo pozbyć się problemu i rozejrzeć za czymś młodszym. Szczególnie że zaraz znowu masz przegląd.
-
@likaon napisał w Tico kopci ,i śmierdzi .:
Albo pozbyć się problemu i rozejrzeć za czymś młodszym.
Albo kupić silnik używkę i przełożyć...
Szansa, że trafi się na silnik w gorszym stanie niż aktualny jest mniejsza niż na trafienie szóstki w totka. :P -
-
Najmłodszy silnik Tico ma około 20 lat. Wiele jeździło z gazem. Wiele stoi na szrotach parę lat nie kręconych. Trafić dobry, to trzeba się naszukać. Chyba że wsadzić dół od Matiza, a czapkę Tico.
-
@likaon a co za problem kupić Tico do tysiaka, wyciągnąć z niego co trzeba, wsadzić złom z obecnego auta (czyt. silnik) i sprzedać na szrot? Przy takiej operacji można nawet wyjść na zero jak dobrze pójdzie...
-
Nie chodzi o pieniądze , tylko ,że będę bez auta . Zamówił bym części i chciał bym go ogarnąć w Weekend . Zrobić górę i dół . Ale pewnie by wyszły jakieś kwiatki :( Bardziej chodziło mi czy ktoś zmieniał same uszczelniacze bez ściągania głowicy ,jednak po przeczytaniu kilku wątków wychodzi na to ,że może bardziej kopcić jak się uszczelni samą górę . Sam nie wiem czy dalej w to brnąć , czy kupić (coś nowszego ze zdrową blachą , i inwestować :) Pozdrawiam .
-
@Kris ja nie miałem auta 2 miesiące jak oddałem "cudakowi" na remont silnika, a Ty przeżywasz, że nie będziesz miał auta kilka dni... XD
-
-
@Kris u mnie po zrobieniu głowicy po tym jak poszła uszczelka silnik wytrzymał około 3kkm i zaczął kopcić na wyższych obrotach, silnik miał około 280kkm, być może coś źle zrobiłem.. skończyło się na przekładce 😒
Kilka dni bez auta to czasem spory problem, niestety w każdym aucie jeśli nie jest nowe z salonu taki problem może się pojawić -
@likaon napisał w Tico kopci ,i śmierdzi .:
skąd wiesz że Tico za tysiaka nie będzie zalane motodoktorem i po pierwszej wymianie oleju nie pierdnie siwym dymem ?
I wracamy do punktu wyjścia... Gorzej nie będzie! XD
Poza tym Ticów na sprzedaż w porównaniu do Swiftów jest jak przysłowiowych psów, więc można wybierać do woli. ;)