Opel Meriva 1.4 16V Twinport
-
-
Zakupiłem https://allegro.pl/oferta/farba-zaprawka-opel-astra-zafira-insignia-z168-7019847798
Kolor identyczny jak na moim aucie.
Duże to nie jest. Oczyszczę , odtłuszczę i maznę. Zobaczymy jak będzie się trzymać.
-
@Jaco u Ciebie ewidentnie odpada bezbarwny, więc to nic nie da. Jeśli chcesz coś robić to ja radziłbym przejechać papierem ściernym miejsce dookoła i polecieć bezbarwnym w sprayu.
-
-
Trochę przetarłem papierem i przemyłem acetonem. Po tym zdjęciu zobaczycie że kupno zaprawki było dobrym rozwiązaniem.
Po soczyścieniu i przemyciu acetonem wyszła szara plama jakby podkład. Zostaje zamalowanie tego choćby zaprawką.
Wydaje mi się że tu coś spadło na auto bo raczej nie możliwe aby akurat w tym miejscu sobie samo odlazło. Ale kto to wie.
-
Hmm, jeśli po lakierze przejechałeś papierem ściernym, to rzeczywiście zaprawka z farby była już potrzebna. :-)
-
@Jaco aceton nie był najlepszym wyborem, na przyszłość polecam benzynę ekstrakcyjną, no chyba że było to celowe działanie.
Może dach był kiedyś malowany, taki lakier często jest słabszy i wystarczył choćby spadający żołądź. -
Przyszła zaprawka i pomalowałem . Zdjęcia nie zdążyłem zrobić bo trochę pojeździłem i auto się ubrudziło.
Ale Opel mnie zaskakuje. Nie da się tam rozładować akumulatora radiem czy zostawionymi otwartymi drzwiami.
Po pół godzinie otwartych drzwi światło w podsufitce samo gaśnie.
Wczoraj byłem u znajomych no i włączyłem radio aby posłuchać muzy z MP3 . Bardzo wszystkich zdziwiło że po godzinie radio się wyłączyło. Pierwsza myśl padł akumulator a tu nie. Radio się wyłączyło. Przez ten czas jak grało nie dotykane było nic aby podgłośnić czy zmienić utwór.
Jak dla mnie rewelacja.
-
Na chwilę obecną wygląda to tak.
Myślę to jeszcze może wypolerować pastą ?
-
-
@pacior i tak zrobię. Będę się temu bacznie przyglądał.
-
Auto zaliczylo dzis przegląd. Nie tak jak w czasie pandemi bo diagnosta wjechał autem i wyjechał.
Nie było sie do czego doczepic. Przeglad spóźniony o tydzień ale i tak nie miałem czasu nigdzie jeździć.Odswierzylem tez dzis kola zimowe. Tzn pomalowalem felgi sprayem .
-
No i jeszcze coś. Dzis podczas jazdy i sluchania mp3 z płyty na chwile włączyło sie radio jedynka i informacjami drogowymi. Nigdy wcześniej tego nie było. Teraz jestem w Zelechowie i tez juz na postoju włączyło sie radio 1 z wiadomościami na drogach po czym dalej ruszył odtwarzacz.
Meriva zaskakuje 😛😛😛 -
-
@drzonca we wcześniejszym radiu w Polo wszystko to było też wlaczone a nigdy komunikatów nie było.
-
-
@leo pali , jeździ , skręca , hamuje. :)
Żadnych problemów. Nawet oleju nie bierze jak to podobno miał go chlać.
Jedynie w nim zmieniłem antenę . Teraz mam taką krótką ale robi swoje. Lepiej ściąga niż długi bat.
Przyjedziesz po przewód to oblukasz.
-
No i mam pierwszą usterkę. Szkoda że objawiła się przed urlopem ale spróbuję jutro to ogarnąć.
Zauważyłem pewnego razu ubytek płynu od spryskiwaczy ale pomyślałem że po prostu zużyłem płyn podczas jazdy. No dziś znów postanowiłem dolać bo wyjeżdżam w środę na urlop. Trochę mnie zdziwiło że wlałem prawie pół nowej butelki bo nie tak dawno dolewałem ale ostatnio nie padało i mało jeździłem. No nic dolałem. Wróciłem do garażu po godzinie i zauważyłem plamę pod autem. Czuć było że to płyn. Wlewając patrzyłem czy nie cieknie ale nic nie było widać.
Jutro spróbuję to ogarnąć jak się da. -
-
@pacior dopóki nie wyjme zbiorniczka tego nie bede wiedział. Troche poczytałem o jego demontażu i wiem ze lekko nie bedzie.