Opel Meriva 1.4 16V Twinport
-
@bpx33 napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Dziwnym trafem używam alufelg przez cały rok już od 11 lat i jakoś nigdy żadnej nie pogiąłem...
Zapraszam do Łodzi, pojeździsz tydzień lub dwa i stan rzeczy się zmieni 😁 moje felgi z przodu obydwie są pogięte - a dziur unikam, a jak już musze jechać po nich to zwalniam itd.
Stal nawet wyklepiesz samemu, młotek tylko potrzebny.
Taa! Wyklepiesz tak, że potem na żadnej maszynie nie wyważysz... XD
aleee z alu jest tak samo, do tego prostowanie alu jest droższe...
@jaco napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Ale musiałeś się na kombinować aby coś dopisać XD
Faktycznie. Nakombinowałem jak koń pod górę!
Jako poboczny obserwowacz stwierdzam, że ten temat jest już nudny ;) Każdy ma to co chce i nie widzę powodu 'przymuszania' kolegi żeby miał alusy w imie nie wiadomo czego ;)
-
@gooral napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Zapraszam do Łodzi, pojeździsz tydzień lub dwa i stan rzeczy się zmieni 😁 moje felgi z przodu obydwie są pogięte - a dziur unikam, a jak już musze jechać po nich to zwalniam itd.
Sumarycznie jeździłem grubo ponad 2 miesiące (służbówką). Alufelgi w stanie nienaruszonym!
Jak sam dobrze wiesz (pisałem o tym już kilkukrotnie) uważam Łódź za miasto (wojewódzkie) z najgorszymi drogami w Polsce. ;)aleee z alu jest tak samo, do tego prostowanie alu jest droższe...
Nie jest tak samo, bo są dużo mniej podatne na odkształcenia, więc nie trzeba ich tak często lub w ogóle (patrz mój przykład) prostować.
Każdy ma to co chce i nie widzę powodu 'przymuszania' kolegi żeby miał alusy w imie nie wiadomo czego ;)
Pisząc na forum nie jestem w stanie nikogo do niczego przymusić. Zresztą to było żartobliwie ("XD"), ale jak widać nikt nie załapał...
Odpowiadam jedynie na wyssane z palca argumenty jakoby felgi stalowe były trwalsze od aluminiowych.Dla mnie temat wyczerpany. :)
-
@bpx33 napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Sumarycznie jeździłem grubo ponad 2 miesiące (służbówką). Alufelgi w stanie nienaruszonym!
Co by było jakbyś je uszkodził? Nigdy więcej by ci nie dali samochodu.
O tych felgach i mitach mogły ktoś zrobić temat.
-
Wymieniłem termostat. Jeszcze siedział oryginalny chyba z dnia składania silnika do kupy bo widnieje data 05.07 .
Jakoś ciężko miał złapać temperatury i chyba ten 14 letni zaczął przepuszczać w niższej temperaturze.
Nowy Warneta za 65zł i jest duża różnica. 3-4 km i wskazówka 80st. Na starym po 7-8 może lekko drygnęła. -
@jaco tej samej firmy wsadziłem do puga, tani, działa.
-
Zrobiłem sobie taki bejerek :
-
-
@pacior u mnie były składane lusterka przyciskiem w kabinie. Niestety żaden z uniwersalnych takich modułów z Allegro nie będzie obsługiwał Opla. Ale znalazłem taki na Aliexpres i udało się go zmatować.
Także same lusterka elektryczne miałem ale nie składały się przy zamykaniu auta.
Nie wiem czy oglądasz TVN Turbo . Tam Duda dokładał podobny moduł do innego auta.
-
@jaco napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Zrobiłem sobie taki bejerek :
No, teraz toś mnie zaimponował, Kiler. :-)
A wracają dokładnie do tej samej, ustawionej przez kierowcę pozycji? -
@leo a czemu nie mają wracać? One sie teraz tylko skladaja po zamknieciu centralnego. Zwierciadla sie nie przestawiaja.
-
-
Kupiłem na Allegro naklejki na progi. Dość gruba ta folia jest.
-
Mam dylemat z tymi składanymi lusterkami.
Otóż chodzi o to że same się składają po jakimś czasie. Nie wiem czy to jest jakieś zabezpieczenie czy jak.Dodam instrukcję. Może tu coś piszą. No ja za bardzo nie kumam o to tu chodzi.
Może komuś coś się rzuci w oczy.
Ogólnie działają bardzo dobrze. Dziwne jest tylko to że same się złożą po jakimś czasie. Są podłączone według schematu . Jak go znajdę wstawię.
-
@jaco Z tego co tu piszą, to składają się same podczas blokowania drzwi zamkiem centralnym i rozkładają przy odblokowywaniu (wszystko przy wyłączonej stacyjce). Czyli wysiadasz z samochodu, klikasz na pilocie zamykanie i się składają. Są złożone aż do momentu gdy klikniesz na pilocie otwieranie drzwi. To w jakiej sytuacji obserwujesz, że się składają same po pewnym czasie, skoro już są złożone cały czas gdy auto jest zamknięte?
-
Owszem zamykają się po zamknięciu z pilota ale mam podłączone tak że otwieram auto i dopiero jak przekrece kluczyk w stacyjce otworzą się.
W garażu auta nie zamykam w ogóle. I właśnie same po jakimś czasie się zamkną. Dziś wstawię schemat bo znalazłem. Ale to dopiero jak z roboty wrócę . -
Tu rozpiska . Kable są opisane do podłączenia u mnie z wtyczką z modułu.
-
Uzupełniłem klimę . Prawie w ogóle czynnika już nie było bo nie załączała się sprężarka . Po nabiciu wszystko wróciło do normy.
Sporo tego czynnika u mnie wchodzi. 650 gr . -
-
-
No tyle pokazuje kartka przyklejona na pasie z przodu.
@pacior klima nie była sprawdzana od 2018r. Co roku samoczynnie ubywa czynnika około 15% i to jest normalne zachowanie. W książce serwisowej ostatni wpis jest z 2018r. Przed tą datą nie ma żadnych wpisów o jej kontroli.