67 rocznica rozpoczęcia produkcji w FSO na Żeraniu
-
napisał 28 paź 2018, 20:35 ostatnio edytowany przez
Dzięki za informację. Jeżeli nic nie stanie na przeszkodzie to się wybiorę na tą imprezę bo zawsze interesowałem się losami tego zakładu. Dobrze, że choć kluby motoryzacyjne organizują takie spotkania i przypominają o byłej polskiej fabryce i polskiej marce mimo, że nie ma powodów do radości. Niestety, kilka lat po zakończeniu produkcji aut park maszynowy FSO został wywieziony przez ukraińskiego właściciela FSO Awto-ZAZ a powielu halach produkcyjnych nie została nawet kupa gruzu bo wszystko zostało dokładnie zrównane z ziemią pod centra handlowe i deweloperkę. Nowym obecnym właścicielem jest cypryjski podmiot Alemeda Investments LTD nie prowadzący działalności produkcyjnej. W związku z niewywiązaniem się Awto-ZAZ ze zobowiązań inwestycyjnych Prokuratoria Generalna w imieniu polskiego rządu wystąpiła do sądu o zasądzenie odszkodowania od ukraińskiego inwestora.
Polecam artykuł z Auto Świat
http://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/slone-odszkodowanie-za-fso-walka-przed-sadem/fz9e3l
Tymczasem władze Warszawy pracują nad zmianą planu zgospodarowania przestrzennego terenu FSO.
I tak za sprawą inwestorów zagranicznych kończy się historia byłej polskiej fabryki FSO po prywatyzacji w 1995 r. -
Byłem 😊 razem z moim naliczylem 2 Tikacze 😟
Najwięcej oczywiście było Polonezów.
Tico cieszyło się sporym zainteresowaniem 😎 -
A ten drugi? Wiesz coś więcej o nim? Pewnie rocznik młodszy...
Jakie atrakcje były dla gości? -
@leo taką największą atrakcją było odsłonięcie i przekazanie muzeum repliki Warszawy którą jeździł Karol Wojtyła.
Niestety nie miałem okazji porozmawiać z kierowcą drugiego Tico 😟
Ludzie mnie zaczepiali i pierwszym pytaniem jakie często słyszałem czy to ten egzemplarz ze Zlomnika 😂 nawet zdjęcia sobie robili -
@leo taką największą atrakcją było odsłonięcie i przekazanie muzeum repliki Warszawy którą jeździł Karol Wojtyła.
Ludzie mnie zaczepiali i pierwszym pytaniem jakie często słyszałem czy to ten egzemplarz ze Zlomnika 😂 nawet zdjęcia sobie robilinapisał 11 lis 2018, 09:47 ostatnio edytowany przez@pacior byłeś w centrum uwagi :)
-
Frekwencja przerosła oczekiwania organizatorów, szkoda że nie miałem lepszego miejsca.. za rok też przyjadę, mam nadzieję że Tico dotrwa 😊
Kusi mnie Espero na dalsze wycieczki.. -
Ludzie mnie zaczepiali i pierwszym pytaniem jakie często słyszałem czy to ten egzemplarz ze Zlomnika 😂 nawet zdjęcia sobie robili@pacior napisał w 67 rocznica rozpoczęcia produkcji w FSO na Żeraniu:
Szkoda...
Ludzie mnie zaczepiali i pierwszym pytaniem jakie często słyszałem czy to ten egzemplarz ze Zlomnika 😂 nawet zdjęcia sobie robili
No proszę - medialna gwiazda sezonu... :-)
Kusi mnie Espero na dalsze wycieczki.
Nie powiem, ciekawy pomysł. Ale nie lepiej np. Lanos albo Nubira?
-
@pacior napisał w 67 rocznica rozpoczęcia produkcji w FSO na Żeraniu:
Szkoda...
Ludzie mnie zaczepiali i pierwszym pytaniem jakie często słyszałem czy to ten egzemplarz ze Zlomnika 😂 nawet zdjęcia sobie robili
No proszę - medialna gwiazda sezonu... :-)
napisał 12 lis 2018, 07:42 ostatnio edytowany przez@leo napisał w 67 rocznica rozpoczęcia produkcji w FSO na Żeraniu:
Leganza! 😀
-
@leo napisał w 67 rocznica rozpoczęcia produkcji w FSO na Żeraniu:
Leganza! 😀
Moderatornapisał 12 lis 2018, 13:36 ostatnio edytowany przez pacior 11 gru 2018, 13:38@gooral Leganzę też brałbym pod uwagę, zależy co by się trafiło w lepszym stanie - no chciałbym aby blacharsko i silnikowo było tak jak u mnie w Tico :)
Lanos i Nubira mi się nie podobają :P
-
@gooral Leganzę też brałbym pod uwagę, zależy co by się trafiło w lepszym stanie - no chciałbym aby blacharsko i silnikowo było tak jak u mnie w Tico :)
OK - rozumiem. :-)
Mnie się nie podoba Nubira. Lanos jeszcze jako-tako...