Opony 12 cali - 2018 r.
-
(Zakładam nowy temat, bo poprzednie są już mało aktualne ze względu na brak wielu modeli w sprzedaży.)
Powoli rozglądam się za nowym kompletem kół letnich, bo moje obecne mają już 9 lat. Jak wiadomo, rynek "dwunastek" skurczył się, nie bardzo można wybierać w dobrych, sprawdzonych wcześniej markach, za to pojawiają się jakieś nowe... Dlatego zapytam:
Kto używa jeszcze kół 12-calowych?
Na jakich oponach jeździcie i jak długo?
Jaką macie opinię na temat używanego aktualnie ogumienia?:-)
-
-
Serio? Jeśli proste, to chętnie przytulę. Bo chyba rzeczywiście nie wybiorę niczego sensownego z tych 12-stek...
-
@leo powiedział w Opony 12 cali - 2018 r.:
Bo chyba rzeczywiście nie wybiorę niczego sensownego z tych 12-stek...
Na 13 ze swifta przeszedłem rok temu, bo już wtedy nie było nic sensownego a nie chciałem zakładać Passio.
Przejście na felgi 13" + opony letnie Uniroyal 145/70 R13 uważam za dobry pomysł. Teraz postąpiłbym dokładnie tak samo. Z początku trochę obcierały przody przy max skręcie ale opalarką nagrzałem plastikowe nadkola i udało mi się je trochę odgiąć w miejscach stykania opon. W rezultacie problem z obcieraniem zniknął.
Wcześniej miałem 12" Sava Effecta ale uważam że Uniroyale zdecydowanie lepiej trzymają drogi przede wszystkim na mokrym. Zresztą miechomiecho miał te oponki w swoim Tico i z tego co pamiętam był zadowolony.Mało tego, z zimówkami 12" też się już muszę pożegnać i przechodzę na 13" również Uniroyal.
-
Ja mam w piwnicy komplet Suzkowych stalówek :D
-
-
ps.ja już rozglądam się za używanymi 12'' Frigo na zimę :D
Powodzenia, może Ci się uda :) ja co zerkałem w necie to albo 5mm albo 10 letnie.
-
mam alusy 13 jakbyś chciał hihi.
-
@smisnykolo Dzięki. Wolę stalówki.
-
@tom83ek napisał w Opony 12 cali - 2018 r.:
Na 13 ze swifta przeszedłem rok temu, bo już wtedy nie było nic sensownego a nie chciałem zakładać Passio.
Mam to samo - Passio na pewno montował nie będę.
Przejście na felgi 13" + opony letnie Uniroyal 145/70 R13 uważam za dobry pomysł. Teraz postąpiłbym dokładnie tak samo. Z początku trochę obcierały przody przy max skręcie ale opalarką nagrzałem plastikowe nadkola i udało mi się je trochę odgiąć w miejscach stykania opon. W rezultacie problem z obcieraniem zniknął.
Ja właśnie też najchętniej założyłbym Uniroyal Rain Expert (czy jakoś tak się nazywają). Gumy chwalone u nas, a właśnie dobre trzymanie na mokrym asfalcie jest bardzo ważne, zwłaszcza przy lekkich autkach.
Wcześniej miałem 12" Sava Effecta ale uważam że Uniroyale zdecydowanie lepiej trzymają drogi przede wszystkim na mokrym.
Również dojeżdżam Sava Effecta+. Zauważyłem, że z biegiem czasu coraz słabiej kleją się do asfaltu po deszczu. Tydzień temu mocno hamowałem i się zdziwiłem; na bezpiecznym odcinku jeszcze dwa razy kontrolnie zahamowałem z butem w podłodze - koła poblokowane, a auto na dziewięcioletnich savach sunie daleko, jak na sankach... Na suchym tragedii nie ma, ale na mokrym trzeba będzie bardzo uważać.
Dlatego się rozglądam... -
Uniroyal Rainexpert mogę polecić, miałem 2 nowe komplety. Generalnie opona świetna na mokrej i suchej nawierzchni przez ok 3 sezony, po tym czasie nieco zaczyna się ślizgać.
-
myślę że ten obrazek powinien wszystko wyjaśnić http://i.iplsc.com/mozliwosc-wystapienia-aquaplaningu-w-zaleznosci-od-grubosci-/0006GFNALUJ68LCV-C122-F4.jpg
-
@miechomiecho napisał w Opony 12 cali - 2018 r.:
Uniroyal Rainexpert mogę polecić, miałem 2 nowe komplety. Generalnie opona świetna na mokrej i suchej nawierzchni przez ok 3 sezony, po tym czasie nieco zaczyna się ślizgać.
Podpinam się pod to zdanie :) Miałem je w Volvo kupione jako nówki i do tej pory nie byłem tak zadowolony z żadnej innej opony.
Żeby było śmieszniej jakieś 20 min temu zamówiłem je do Mondeo...też nówki :D -
@smisnykolo napisał w Opony 12 cali - 2018 r.:
myślę że ten obrazek powinien wszystko wyjaśnić http://i.iplsc.com/mozliwosc-wystapienia-aquaplaningu-w-zaleznosci-od-grubosci-/0006GFNALUJ68LCV-C122-F4.jpg
Eee tam! Nie jest tak źle jak przy 1,6mm i prędkości 125km/h mamy do dyspozycji 24% przyczepności ;)
-
@bpx33 napisał w Opony 12 cali - 2018 r.:
Eee tam! Nie jest tak źle jak przy 1,6mm i prędkości 125km/h mamy do dyspozycji 24% przyczepności ;)
Idąc Twoim tokiem myślenia... jeszcze lepiej jest przy 1,6 mm i 5 km/h, gdy mamy 400% przyczepności. ;-)
-
@leo no jak nie, jak tak! :D
-
Naszła mnie chęć zakupu zimówek do Tico, niestety nowych Frigo do których mam zaufanie już nie ma, opon bieżnikowanych które kupiłem parę lat temu też brak więc postanowiłem nabyć Imperial Snowdragon HP 145/70/R12 po 100zł za sztukę (na oponeo), kupiłem 2 bo mam jeszcze dwie Frigo w stanie przystępnym do założenia.
-
Ja też się przymirzam do nowych opon - czy te co kupiłes na na oponeo są nowe . Przed sezonem Dębica jeszcze nie wystawiła na allegro -wczoraj sprawdzałem .
-
@tadeusz-malinka napisał w Opony 12 cali - 2018 r.:
Ja też się przymirzam do nowych opon - czy te co kupiłes na na oponeo są nowe . Przed sezonem Dębica jeszcze nie wystawiła na allegro -wczoraj sprawdzałem .
Zaprzestali produkcji opon zimowych Frigo w rozmiarze 12".
-
nie wiedziałem -dzięki za info