Ceny paliw...
-
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
@jaco napisał w Ceny paliw...:
No kto bogatemu zabroni XD...
Jeśli robisz inaczej to właśnie Ty jesteś bogaty nie ja! ;) A dlaczego? Czytaj poniżej.
@gooral napisał w Ceny paliw...:
Jadąc na stację 4 razy tankować po 100 zł wydajesz tyle samo co tankując raz do pełna za te 400 zł, tylko oszczędzasz swój czas 😉
Niestety nie mogę się zgodzić z tym stwierdzeniem!
Wydajesz również pieniądze, bo każdy dojazd do stacji to wypalone paliwo. A jak ktoś ma do najbliższej stacji powiedzmy te +/- 10 km (a jak więcej to już w ogóle!) to marnuje w ten sposób dziesiątki o ile nie setki złotych w ciągu roku... Już nie mówiąc o czymś takim jak bezsensowne zatruwanie środowiska, bo i wyjazd "po paliwo" jest bezsensowny.Ja w teorii mógłbym sobie pozwolić na tankowanie "po kropelce", bo do omawianej stacji mam niecałe 0,5 km, ale po prostu uważam takie zachowanie za marnowanie pieniędzy.
Jak już tak liczymy co do grosza to można jeszcze uwzględnić czy cena hurtowa paliwa idzie w górę czy w dół i w zależności czy czekają nas na stacjach podwyżki czy obniżki, tankować więcej lub mniej po starej cenie. Można też wziąć pod uwagę czy na ulubionej stacji mamy limit tankowań z rabatem (trzy kupony na miesiąc) czy nie trzeba się tym przejmować.
Ale czy jest sens aż tak to przeliczać? ;)
Ja tankuję zawsze do pełna i to dość często, zazwyczaj od razu jak poziom paliwa spadnie do 2/3 lub połowy baku. Przyzwyczajenie z Tico w którym bak lubił korodować od środka jak nie był ciągle zwilżany benzyną. -
@drzonca napisał w Ceny paliw...:
Ale czy jest sens aż tak to przeliczać? ;)
No, a nie? To się tak tylko wydaje, że to parę groszy tu, parę tam, a jak się podliczy cały rok to wychodzi 600-700 złotych z takiego ciułania (sprawdzałem to już dawno temu, więc przy obecnych cenach paliw byłyby jeszcze większe zyski). Ale jak na kimś takie kwoty (przy przebiegach rocznych ok. 15 tys. km) nie robią wrażenia to rzeczywiście nie ma o czym rozmawiać. ;)
Ja tankuję zawsze do pełna i to dość często, zazwyczaj od razu jak poziom paliwa spadnie do 2/3 lub połowy baku. Przyzwyczajenie z Tico w którym bak lubił korodować od środka jak nie był ciągle zwilżany benzyną.
To nie jest tylko kwestia korodowania baku, ale ogólnie producenci aut zalecają jeżdżenie "z paliwem w baku" (zwłaszcza zimą), a nie na przysłowiowych "oparach".
-
Hurt Orlenu (22.07. vs 29.07.):
Pb95: 7,05 -> 7,01 zł/litr (- 4 gr/l)
Pb98: 7,82 -> 7,70 zł/litr (- 12 gr/l)
ON: 7,49 -> 7,45 zł/litr (- 4 gr/l)
ON+: 7,84 -> 7,80 zł/litr (- 4 gr/l)
LPG: 2,86 -> 2,86 zł/dm3 (b.z.)Ceny hurtowe z "właściwym" VAT-em:
Pb95: 7,99 zł/litr
Pb98: 8,76 zł/litr
ON: 8,48 zł/litr
ON+: 8,88 zł/litr
LPG: 3,26 zł/dm3Mamy wyraźne spowolnienie obniżek (a w przypadku LPG nawet całkowite zatrzymanie). Jeśli USD lub cena baryłki ropy nie zacznie w najbliższych dniach spadać to możemy mieć w przyszłym tygodniu na stacjach paliw nawet niewielkie podwyżki... :/ A tak fajnie spadało! :(
-
U mnie LPG na stacji moya po 3pln.
-
Przed wczoraj tankowałem na Orlenie w Stoczku Łukowskim PB 95 po 7.24
Z rabatem czy bez?
A w tym temacie to wcale nie trzeba się nigdzie rejestrować, aby mieć rabat. Wystarczy aktywna (zarejestrowana) karta Vitay. Nie trzeba żadnych głupich aplikacji, ani żadnych rejestracji w internecie, więc ktoś naopowiadał Ci strasznych głupot.
-
Z rabatem czy bez?
Z rabatem było -30gr na litrze czyli 6,94 za litr.
A w tym temacie to wcale nie trzeba się nigdzie rejestrować, aby mieć rabat. Wystarczy aktywna (zarejestrowana) karta Vitay. Nie trzeba żadnych głupich aplikacji, ani żadnych rejestracji w internecie, więc ktoś naopowiadał Ci strasznych głupot.
No nie do końca. Aby mieć zniżkę musisz aktywować kupon ale Ty zawsze wiesz lepiej.
-
Jak masz fizyczną (plastikową) kartę Vitay to nic nie musisz...
#TrueStory, było nawet o tym dosyć głośno jak akcja z "rabatem" startowała, bo posiadacze aplikacji mieli rabaty kilka dni wcześniej niż posiadacze plastikowej karty vitay.
-
Za nami bardzo interesujący tydzień na polskim i światowym rynku paliwowym, ale o szczegółach poniżej. Najpierw klasycznie cyferki. ;)
Hurt Orlenu (29.07. vs 05.08.):
Pb95: 7,01 -> 6,68 zł/litr (- 33 gr/l)
Pb98: 7,70 -> 7,39 zł/litr (- 31 gr/l)
ON: 7,45 -> 7,08 zł/litr (- 37 gr/l)
ON+: 7,80 -> 7,43 zł/litr (- 37 gr/l)
LPG: 2,86 -> 2,94 zł/dm3 (+ 8 gr/dm3)Ceny hurtowe z "właściwym" VAT-em:
Pb95: 7,61 zł/litr
Pb98: 8,41 zł/litr
ON: 8,06 zł/litr
ON+: 8,46 zł/litr
LPG: 3,35 zł/dm3Krótki komentarz:
Dzięki dość mocnym spadkom ceny baryłki ropy Brent (dziś jest ona wyceniania niżej niż na 2 tygodnie przed wybuchem wojny w Ukrainie) w ostatnim tygodniu mamy zauważalne spadki zarówno w cenach hurtowych jak i na stacjach. Gdyby tylko wraz ze spadkiem cen ropy zaczął spadać również kurs USD moglibyśmy zbliżać się już z ceną Pb95 do 5-tki z przodu. Jedynym paliwem, które zaczyna drożeć jest LPG. Są to prawdopodobnie "opóźnione" podwyżki, które widzieliśmy w czerwcu w przypadku benzyny (ceny Pb i LPG są ze sobą w pewnym sensie powiązane). Pytanie tylko czy będą one tak duże (oczywiście w odpowiedniej skali) jak w przypadku Pb95, gdzie w szczycie cena ocierała się na wielu stacjach o 8 zł/litr?
Informacją tygodnia jest finalne połączenie się Orlenu i Lotosu co widać chociażby w cennikach hurtowych obu rafinerii. Od 2 sierpnia cenniki te pokrywają się w 100%, gdzie dotychczas bardzo rzadko zdarzały się takie sytuacje. Czy to połączenie było dobrym czy złym pomysłem czas pokaże. Nam zwykłym, szarym żuczkom i tak nic do tego. :PNa potwierdzenie obniżek na stacjach dzisiejsze ceny z Grodziska:
A jak u Was z cenami? Też tanieje czy jednak stoi w miejscu, a marże rosną? :)
P.S. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu będę mógł pokazać Wam zestawienie z taką samą skalą obniżek! ;)
-
Na okolicznych stacjach w tym tyg ON staniał o te 33-35 groszy, co jest sporą obniżką bo były okolice 7,50. Ciągle czekam jednak na 6 z przodu za ON.
P.S. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu będę mógł pokazać Wam zestawienie z taką samą skalą obniżek! ;)
Oby tak było.
-
Na potwierdzenie obniżek na stacjach dzisiejsze ceny z Grodziska:
Ja wczoraj wpadłem w dziki szał jak jadąc przez Szubin zobaczyłem na Husarze 6.99 na pylonie. Podjechałem do Nakła na Orlen - 6.95, po rabacie 6.65 :)
Trochę mnie zastanawia, czemu żadne media jeszcze nie trąbią o tych spadkach...
-
@arturbieniek napisał w Ceny paliw...:
Ja wczoraj wpadłem w dziki szał jak jadąc przez Szubin zobaczyłem na Husarze 6.99 na pylonie. Podjechałem do Nakła na Orlen - 6.95, po rabacie 6.65 :)
Ja się na 6,99 zł/l (6,89 zł/l po rabacie) "złapałem" dwa tygodnie temu. Teraz za więcej jak 6,50 zł/l po rabacie nie zapłacę. ;)
Trochę mnie zastanawia, czemu żadne media jeszcze nie trąbią o tych spadkach...
Jak spadnie do 5,xx to będą trąbić! ;) 6 z przodu i więcej jest "niekoszerne"... :P
Ostre "rżnięcie" tu odchodzi (zwłaszcza na Pb95)!