PITY 2017
-
-
@Jaco Jakiś dziwny ten cytat.
- Dojeżdżasz z "innego miejsca pracy" czy z innego miejsca zamieszkania?
- Jeżeli kombinujesz, że 300 zł miesięcznie... to jak byłoby w sytuacji, gdyby ktoś mieszkał w miejscowości A i przemieszczał do pracy w miejscowości B oddalonej o pół kilometra czy kilometr - wtedy nawet na piechotę można... To też 300 zł miesięcznie mu się należy (bo inna miejscowość)?
- No ale dobra, skoro koszty uzyskania przychodu to 3.000 zł, a chcesz odliczyć sobie dodatkowo 300 zł miesięcznie za same dojazdy, czyli 3.600 zł, to ile wykażesz kosztów przychodu? 6.600 zł? :-) Oj...
-
Jakiś dziwny ten cytat.
Ja już mam zaznaczone w PIT że mam podwyższone koszty ze względu na to że miejsce pracy jest w innej miejscowości niż zamieszkania.
-
- Jeżeli kombinujesz, że 300 zł miesięcznie... to jak byłoby w sytuacji, gdyby ktoś mieszkał w miejscowości A i przemieszczał do pracy w miejscowości B oddalonej o pół kilometra czy kilometr - wtedy nawet na piechotę można... To też 300 zł miesięcznie mu się należy (bo inna miejscowość)?
Miałem analogiczną sytuację przez kilka lat, mieszkałem w linii prostej jakieś 1,5 km. od granic miasta Łódź, dojeżdżałem do jeszcze innej miejscowości też oddalonej o ok. 3km. i miałem wtedy podwyższone koszty przychodu. Odliczałem je nic nikomu nie zgłaszając, nikt nigdy z US mnie o to nie pytał/nie ścigał.
-
-
@Jaco jak wrócę do domu to poszukam PITa i dam znać ;)
Edit:
Znalazłem na mailu jakiegoś PITa od tego pracodawcy i tak miałem zaznaczone tak samo jak i Ty
I u obecnego pracodawcy mam dokładnie tak samo zaznaczone - formalnie jestem zameldowany nadal u rodziców (pod Łodzią gdzie w linii prostej mam 1,5km do administracyjnych granic miasta) i rozliczam się w US, pod który oni podlegają a biuro mam Łodzi.
-
No i o to mi chodziło.
-
I jak u Was w tym roku z PIT-ami?
U mnie wyszło 112 PLN-ów dopłaty, więc chyba wybiorę się któregoś dnia do US, żeby mi wyjaśnili skąd taka duża kwota... :O
-
-
Program e-Pity odrzuca mi cały czas wysyłkę . Błędne dane chodź są prawidłowe . Przez gov.pl nie mam możliwości odliczenia dojazdu do pracy. Może jednak nie mogę sobie tego odliczyć ze względu na małe dochody bo tak pisze w programie ale nawet jak to pomijam to też nie chce wysłać .
-
-
-
Dziś "wyprostowałem" swój PIT i wyszło 152 zł nadpłaty. Na maupke starczi! XD
-
@BPX33 a bo pewnie z automatu Tobie tak policzyli.
-
-
Ja po odliczeniu 4 litrów z HDK dodałem 16zł zwrotu, bez odliczenia miałbym 5zł dopłaty.
Ps. Dzięki temu wątkowi znalazłem nieprawidłowo wypełniony pit bliskiej mi osoby, zamiast odliczać 3600 to odliczali 3000zł kosztów. Dzięki Panowie!
-
Ja po odliczeniu 4 litrów z HDK dodałem 16zł zwrotu, bez odliczenia miałbym 5zł dopłaty.
Ja w ogóle nie mogę tego pojąć jakim cudem jest coś takiego jak dopłata czy zwrot?
Przecież przepisy jasno regulują wszystkie podatki, daniny, obciążenia itp. itd. więc jakim sposobem wychodzą jakieś różnice??? Przecież psim obowiązkiem każdej księgowej/księgowego jest prawidłowe prowadzenie finansów firmy...
A może to jednak w US nie potrafią liczyć od tylu lat i rok w rok mamy powtórkę z rozrywki...Rozumiem, że dla osób które w jakiś sposób są uprzywilejowane (np. przytoczeni wyżej HDK) powinny być zwroty, ale jeśli mamy klasyczne rozliczenie jednoosobowe czy małżeństwa to powinno być zawsze 0. Koniec kropka.
-
Przeprowadzamy sprawy spadkowe sprzed 20 lat. No zeszło się ale nie w tym problem. Po odziedziczeniu 1/4 mieszkania po rodzicach należy zgłosić do do US dziedziczenie.. US milczy czyli nie mam zaległego podatku. Wszystko robię przez stronę https://www.podatki.gov.pl/pit/twoj-e-pit/.
Więc po tym proszę o zaświadczenie o nie zalegających podatkach. No i dziś dzwoni do mnie pani z US że mam źle wypełniony PIT za 2022r. i muszę złożyć korektę. Chodziło o to ze przy dochodach Inne wpisałem o 200zł mniej niż powinienem zgodnie z PIT 11. Sprawdziłem wszystko i rzeczywiście w zeznaniu jest o 200zł mniej. Dziwi mnie tylko jak to urząd przyjął skoro był błąd.
Korekta złożona i okazuje się że urząd nie naliczył mi ulgi za dziecko. Jestem ciekaw czy wypłaci teraz różnicę. Winny jest ulgę na dziecko w wysokości 1112.04 zł.
Jak myślicie co zrobi teraz US ?