Co dziś dłubałem w tico? (2018 i 2019)
-
Po 6 miesiącach przejechałem 10.000km więc wymieniłem dzisiaj olej + filtry. Dodatkowo wymieniłem płyn hamulcowy, lampę cofania na nową oryginalną ( oryginalna rozszczelniła się i dostawała się woda) oraz przewód powietrza dodatkowego z racji postępującej korozji.
-
Dziś wyważyłem koła, mechanik zalecił dorobienie pierścieni centrujacych (mam 13") gdyż samo wyważenie w tym wypadku może być nieefektywne 🤔
-
@pacior Hmm, o ile bębny mają delikatny rant na którym można by próbować oprzeć pierścień centrujący, to przednie piasty są zupełnie płaskie, może mechanik miał jakąś inna wizję ? 🤔
W moim Tico po 21 latach rozpadł się bak, kupiłem nowy ( jakość tragiczna, materiałów jak i wykonania ), próba wymiany zakończyła się niepowodzeniem, nie udało mi się odzyskać czujnika poziomu paliwa, przewody mam również do wymiany, czekam na części, konserwacji wymaga również cała tylna część podwozia, mam nadzieję że do niedzieli się wyrobię.
Na zdjęciu poniżej widać w jaki sposób są wykonane zagięcia rurek, zostawię bez komentarza, ''malowanie proszkowe'' można zdrapać paznokciem tam gdzie jeszcze samo nie odpadło.
-
@Piotrek9214 chyba najlepszym wyjściem byłoby zerwanie tego podkładu i położenie czegoś normalnego 🤔
U mnie bak po 3 latach wygląda słabo, myślę że wytrzyma maksymalnie jeszcze 2. -
Tak właśnie zrobiłem, lecz mimo to wątpię czy wytrzyma chociaż połowę tego co oryginalny..
-
@pacior napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2018 i 2019):
Dziś wyważyłem koła, mechanik zalecił dorobienie pierścieni centrujacych (mam 13") gdyż samo wyważenie w tym wypadku może być nieefektywne 🤔
Dziwne. Oryginalnie w Tico nie było centrowania, a co pierścienie mają do wyważenia? Nie rozumiem.
-
-
@BPX33 Ale to nie ma znaczenia, czy 12", czy 13".
-
@Szarik no jak nie ma jak ma? W Tico nie montowano przecież Swiftowskich 13"... XD
-
@BPX33 w tico nie ma rantu, aby oprzeć pierścień centrujący. Tylko nie pisz, że auto fabrycznie nie wychodziło na 13 to nie może jeździć na takich :p
-
@BPX33 Ale średnica felgi nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli w piaście jest rant centrujący, a felga ma większy otwór centrujący, to wtedy daje się pierścień, żeby zniwelować tę różnicę. A czy felga ma 12", 13" czy 15", to nie żadnego znaczenia.
-
@Szarik bpx nie wyjaśnił o co konkretnie mu chodzi, czy o masę rotującą, czy o to, że koło 13 nie i już ;) , albo że otwór inny, albo że cokolwiek :). taki to trolling dla mnie trochę.
-
@Szarik napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2018 i 2019):
@BPX33 Ale średnica felgi nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli w piaście jest rant centrujący, a felga ma większy otwór centrujący, to wtedy daje się pierścień, żeby zniwelować tę różnicę.
Wiem po się daje pierścienie centrujące. ;) Przecież nikt dla zabawy ich sobie nie montuje... A nie wiedziałem, że w Tico nie ma rantu. Uznałem, że skoro to de facto Swift tylko od Daewoo to będzie tak samo.
@likaon nieśmieszne... -
Utnę Wasze rozważania bo po zmianie kół miejscami oraz ich wyważeniu problem został zlikwidowany :)
-
@BPX33 napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2018 i 2019):
A nie wiedziałem, że w Tico nie ma rantu. Uznałem, że skoro to de facto Swift tylko od Daewoo to będzie tak samo.
Jednak nie jest...
Stąd moje zdziwienie, po co "specjalista od kół", mając przed sobą Tico, proponuje Paciorowi pierścienie centrujące... :-))) -
@pacior napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2018 i 2019):
Utnę Wasze rozważania bo po zmianie kół miejscami oraz ich wyważeniu problem został zlikwidowany :)
No i właśnie. Na niezłego "speca" trafiłeś. :-)))
-
@Piotrek9214 JA TEŻ TAK POSTAWIŁEM na kołach ale odwrotnie -wgłębieniem felgi pod koło - bo bałem się że zjedzie
-
Wyregulowałem zawory, wyczyściłem aparat zapłonowy i palec oraz wymieniłem łożyska w zwrotnicy.
Z wewnętrznego łożyska wychodziły już opiłki metalu (coś jak odpady po wierceniu w metalu). Łożyska ZVL Słowackie wytrzymały 5000km. Teraz wprasowałem polskie FŁT. Oby wytrzymały dłużej bo staje się nudne demontowanie zwrotnicy. -