Co dziś dłubałem w tico? (2018 i 2019)
-
Coś kiedyś pamiętam sposób lutowania na aspirynę, aby zdjąć syf lutowało się na pastylce aspiryny. Tylko uwaga na uwalniające się pary.
-
Wymieniłem lewy reflektor na nowy oryginalny Daewoo Motor. Stary - zamontowany przez fabrykę miał trochę złuszczoną powłokę chromową na dole odbłyśnika.
Reflektor zakupiłem odbierając osobiście w miejscowości Pasek k. Wołomina kilka dni temu od gościa, który sprzedaje je na Allegro w tej aukcji:
https://allegro.pl/oferta/reflektor-lampa-lewa-daewoo-tico-oryginalna-nowa-7733337893
Mówił mi, że miał ich na początku 40 szt. i jak widzę dziś zostało 7 szt. -
Udało mi się też zakupić oryginalne GM śruby do mocowania tłumika w dobrej cenie (2,98 zl /szt.). Jak ktoś potrzebuje tych śrub to można je jeszcze zakupić w sklepie Ap-car.
-
@ryszard a nie ma teraz różnicy między prawym, a lewym? Mam na myśli zżółknięcie/zmatowienie
-
@BPX33
Jest pewna zauważalna różnica oczywiście na plus nowego lewego reflektora. Poza tym jak pisałem złuszczyła się w starej lampie częściowo powłoka chromowa na dole odbłyśnika
Na pewno będzie też duża różnica w sile światła ale od wymiany lewego reflektora jeszcze nie wyjeżdżałem a więc nie dokonałem porównania.
PS
Jak reflektor jest stary to też zapewne w mniejszym czy większym stopniu w środku zabrudzony (zakurzony). Warto go więc umyć w środku w ciepłej wodzie z płynem do naczyń (nie dotykając delikatnej warstwy odbłyskowej odbłyśnika) jak to było pokazane w programie 101 napraw w TVN Turbo. Co ważne na koniec trzeba wypłukać w demineralizowanej wodzie aby po wyschnięciu nie powstały plamy. -
Na żywo z warsztatu, teraz będzie żeliwo 😎
-
Poka te żeliwo, Panie...! :-)
Mam nadzieję, że montaż bez komplikacji? -
-
@pacior napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2018 i 2019):
@leo Chwaliłem się już;)
Fotki na pudełku pamiętam. Sądziłem że sfociłeś już na aucie. ;-)
Czyli przód masz zrobiony, razem ze zbieżnością, czyli spokój na dłuższy czas. -
Dolałem płyn do spryskiwaczy :D
Sprawdziłem olej, coś mi nie pasował więc spojrzałem na karteczkę.. przejechałem już na nim 11kkm więc już dawno powinien być zmieniony, wydawało mi się że mało ostatnio jeździłem a przejechałem to w 6 miesięcy :D -
Wymieniłem olej na Valvolaine 10W40 i założyłem nowy filtr oleju Filtrona.
-
Nie miałby ktoś poratować książką WKŁ Sam naprawiam Matiz? Mam w planach zakup, ale potrzebuję na dziś. Z góry dzięki :)
-
@pacior Witaj ,jaki lejesz do skrzyni biegów , bo ja tez valwolaine -wiadomo inna lepkość -to dobry olej ,w duże mrozy trochę jak silnik zimny to ciężko wsteczny wbić ale jest u mnie 10 lat -2 * wymieniany .
-
@mroziu Mam jakąś książkę do Matiza na komputerze. Nie jestem pewien, czy tę, ale jeśli jesteś zainteresowany, to podaj maila.
-
Założyłem letnie koła, rozebrałem tylne hamulce i wyczyściłem, okazało się że sprawna była tylko jedna strona i to ta z teoretycznie źle założoną sprężynką od samoregulacji 🤔
Muszę jeszcze podciągnąć ręczny na lince. -
Co prawda nie dłubałem, ale pojechałem na przegląd.
Jakiś młody, ambitny diagnosta się trafił. Wszystko oglądał, sprawdzał, sam po szarpakach jeździł, nawet lampy z przodu policzył... :-D Dziwił się dużej ilości przełączników w kabinie ("jak w samolocie"); pytał, który jest od katapulty (odpowiedziałem, że nie chce wiedzieć)... :-D
Tico przegląd przeszło bez żadnych przeszkód. Nie ma się co dziwić, młode jest, wszak dopiero 21 lat skończyło. :-) -
-
-
Zawsze brakowało mi szuflady którą mam pod siedzeniem pasażera w Chevrolecie Matizie. W Tico występowała szuflada pod siedzeniem kierowcy, ale jak wiadomo rzecz nieosiągalna. Mam pełno gratów do Matiza, więc postanowiłem zrobić małą adaptację
Szuflada spokojnie mieści dwie standardowe gaśnice, dwie 1-litrowe butelki lub masę różnych drobiazgów 😉 -
Fajna szufladka i bezpieczniejsza od trzymania flaszek luzem po siedzeniem, które mogą nagle znaleźć się pod nogą kierowcy :P