Co dziś dłubałem w tico? (2018 i 2019)
-
Naprawiłem nie działający lewy przedni kierunkowskaz. Urwał się przewód przy złączu konektorowym kierunkowskazu. Kilka tygodni temu przylutowałem ten urwany przewód do końcówki złącza ale okazało się że był to nietrwały sposób naprawy. Postanowiłem więc wyciągnąć końcówkę z kostki złącza i zacisnąć urwany przewód do nowej końcówki. Pół godziny zmagałem się aby wyciągnąć końcówkę. Okazało się, że końcówka zatrzaśnięta jest w kostce inaczej niż zazwyczaj. Na zdjęciu i szkicu pokazuję w którym miejscu trzeba włożyć wkrętak by zluzować zatrzask blokujący końcówkę.
Zaciśnięta nowa końcówka żeńska konektorowa.
Zaciskarka do złącz konektorowych.
PS
Czy ktoś zna dobry sposób na oczyszczenie mocno utlenionej (zaczernionej) końcówki przewodu - linki miedzianej. Ja skrobałem nożem do tapet druciki linki a potem spryskałem Elektrosolem (środek do oczyszczania kontaktów elektrycznych) i odtłuściłem benzyną ekstrakcyjną. Mimo to ciężko się lutowało. -
@ryszard napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2018 i 2019):
Czy ktoś zna dobry sposób na oczyszczenie mocno utlenionej (zaczernionej) końcówki przewodu - linki miedzianej.
Taki przewód tylko się wymienia bo ....
@ryszard napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2018 i 2019):
Mimo to ciężko się lutowało.
No właśnie. Ciężko go nawet lutować.
-
-
@pacior jak jest czarna już to niewiele to pomoże. Łamie się wówczas itp.
Ostatnio przy satelicie musiałem prawie metr kabla uciąć bo tak skorodował że nawet prąd nie chciał przewodzić.
-
@pacior napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2018 i 2019):
@ryszard ja zawsze drobnym papierem ściernym traktuje taką zasniedziałą miedź
Ale linkę w środku papierem dobrze nie wyczyścisz.
-
Kwasem do lutowania. Wiem, sporo osób twierdzi, że nie należy go używać - ale przy odrobinie praktyki i ostrożności nic złego się nie dzieje z połączeniem, nawet po kilkunastu latach.
-
@leo
Masz ma myśli kwas solny? -
Kwas solny z rozpuszczonymi kawałeczkami cynku (blachy cynkowej). Można samemu przygotować, albo poprosić trochę u speca zajmującego się zakładaniem i naprawą rynien z blachy ocynkowanej.
-
@leo
Wypróbuję choć dodatek cynku do kwasu to na pewno do lutowania stali a do lutowania (oczyszczenia) miedzi to chyba sam kwas. -
-
@leo Dokładnie. Sam tak robie. Lutowałem nawet kable kilkudziesięcioletnie do wtyczek i gniazd 3 fazowych. Oskrobać nożykiem i wsadzić do kwasu. I lutowało bez problemu
-
Coś kiedyś pamiętam sposób lutowania na aspirynę, aby zdjąć syf lutowało się na pastylce aspiryny. Tylko uwaga na uwalniające się pary.
-
Wymieniłem lewy reflektor na nowy oryginalny Daewoo Motor. Stary - zamontowany przez fabrykę miał trochę złuszczoną powłokę chromową na dole odbłyśnika.
Reflektor zakupiłem odbierając osobiście w miejscowości Pasek k. Wołomina kilka dni temu od gościa, który sprzedaje je na Allegro w tej aukcji:
https://allegro.pl/oferta/reflektor-lampa-lewa-daewoo-tico-oryginalna-nowa-7733337893
Mówił mi, że miał ich na początku 40 szt. i jak widzę dziś zostało 7 szt. -
Udało mi się też zakupić oryginalne GM śruby do mocowania tłumika w dobrej cenie (2,98 zl /szt.). Jak ktoś potrzebuje tych śrub to można je jeszcze zakupić w sklepie Ap-car.
-
@ryszard a nie ma teraz różnicy między prawym, a lewym? Mam na myśli zżółknięcie/zmatowienie
-
@BPX33
Jest pewna zauważalna różnica oczywiście na plus nowego lewego reflektora. Poza tym jak pisałem złuszczyła się w starej lampie częściowo powłoka chromowa na dole odbłyśnika
Na pewno będzie też duża różnica w sile światła ale od wymiany lewego reflektora jeszcze nie wyjeżdżałem a więc nie dokonałem porównania.
PS
Jak reflektor jest stary to też zapewne w mniejszym czy większym stopniu w środku zabrudzony (zakurzony). Warto go więc umyć w środku w ciepłej wodzie z płynem do naczyń (nie dotykając delikatnej warstwy odbłyskowej odbłyśnika) jak to było pokazane w programie 101 napraw w TVN Turbo. Co ważne na koniec trzeba wypłukać w demineralizowanej wodzie aby po wyschnięciu nie powstały plamy. -
Na żywo z warsztatu, teraz będzie żeliwo 😎
-
Poka te żeliwo, Panie...! :-)
Mam nadzieję, że montaż bez komplikacji? -
-
@pacior napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2018 i 2019):
@leo Chwaliłem się już;)
Fotki na pudełku pamiętam. Sądziłem że sfociłeś już na aucie. ;-)
Czyli przód masz zrobiony, razem ze zbieżnością, czyli spokój na dłuższy czas.