Co dziś dłubałem w tico? (2018 i 2019)
-
Witaj - radzę CI wymień teraz zimą będziesz przeklinał na wszystko - ja to przerabiałem - przy minus 10 - zdjecie koła , nadkola ( wszystko zakonserwowane smarem do podwozi -czarny ) - zbiorniczek jest pod nadkolem lewa strona -od kierowcy . U mnie była przerwa na uzwojeniu w silniczku pompki spryskiwacza . Stało sie to z mojej winy - płyn był przymarzniety a właczyłem spryskiwacz z wycieraczką -na oblodzonej szybie . Musisz to robić bez stresowo - pozdrawiam Tadeusz.
-
@piotrek9214
PIOTR nie załamuj sie -dzieki Tobie poznałem że ciężko jest konstrukcyjnie robić podmianki - sam miałem takie plany - ale zmieniłem - staram się robić jak było w orginale . Ford Focus MK-1 też ma jabko z dołu a tarcze podwójne wentylowane -zwrotnica jest bez tej blachy (osłony).
Pozdrawiam Tadeusz. -
@tadeusz-malinka nie załamałem się, hmm tak bardziej w formie ciekawostki to zrobiłem, jak na razie spisuje się bez zarzutu, jedynie wizualnie muszę dopracować bo lubię jak takie rzeczy cieszą oko, w razie co łatwo i szybko mogę wrócić do seryjnego rozwiązania :)
-
@tadeusz-malinka napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2018):
. U mnie była przerwa na uzwojeniu w silniczku pompki spryskiwacza . Stało sie to z mojej winy - płyn był przymarzniety a właczyłem spryskiwacz z wycieraczką -na oblodzonej szybie .W ten sam sposób wykończyłem pompkę spryskiwacza przedniej szyby - na czas nie zmieniłem płynu z letniego na zimowy. Pompki te raczej się nie psują przy prawidłowej eksploatacji.
-
@ryszard Płyn zawsze zmieniam na zimowy ,ale jak pisałem poprzednio był lód na całym aucie -wszystko zamarzniete - tak sie nieraz robi - jak jest odwilż a w nocy przymrozek - ale mam nauczke -teraz wycieraczki właczam po czasie jak silnik się troche rozgrzeje
-
Ja tam cały czas na zimowym jeżdżę i niespodzianek nie było. Ot przyzwyczajenie z Malucha.
-
@tadeusz-malinka napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2018):
@ryszard Płyn zawsze zmieniam na zimowy ,ale jak pisałem poprzednio był lód na całym aucie -wszystko zamarzniete - tak sie nieraz robi - jak jest odwilż a w nocy przymrozek - ale mam nauczke -teraz wycieraczki właczam po czasie jak silnik się troche rozgrzeje
U mnie jak napisałem przyczyną uszkodzenia pompki było zamarznięcie płynu chłodniczego.
Ciekawe na jakiej zasadzie działa ta pompka - czy jest w niej elektromagnes czy silniczek? -
W środku jest mały silniczek. Kiedyś rozbierałem uszkodzoną, stąd wiem.
-
Naprawa gaźnika który wczoraj odmówił współpracy, ledwo ale udało się dotoczyć do domu
-
@piotrek9214 a co mu było ?
-
Puściła uszczelka między komorą pływakową A przepustnicą. Oczywiście zgubiłem tą kulkę razem z trzpieniem ale mam drugi gaźnik od @miechomiecho i z dwóch złożę jeden. Przy okazji zmienię pęknięte wężyki podciśnienia. Sprawdziłem również elektrykę, jeden kabel był uszkodzony. Nowe uszczelki posmarowałem olejem, tak jak radził kolega @pacior na ostatnim zlocie. Całość zajęła mi ponad 2 godziny, ale wszystkie części dokładnie umyłem, przedmuchałem, łącznie z małym filtrem przy zaworku od pływaka. Tico już śmiga, pozostała mi jedynie regulacja, ale tym zajmę się na dniach.
-
@piotrek9214
A jak wpadłeś na to że to winny jest gaźnik na nie coś innego? Przeważnie na początek sprawdza się układ zapłonowy i paliwowy a na końcu ..... gaźnik. -
@ryszard Witam , za co odpowiada siłownik ,który zaznaczyłem na zdjęciu ?
-
@ryszard usterka była widoczna od dłuższego czasu, gardziel gaźnika była cała mokra, objawiało się to dławieniem silnika tuż po odpaleniu. Miałem już to dawno naprawić, ale zawsze brakowało czasu. W sumie łatwo jest rozgraniczyć czy usterka pochodzi od układu paliwowego czy zapłonowego. Np jeżeli silnik bez obciążenia wchodzi na obroty, a przy obciążeniu dlawi się i szarpie to winny jest układ paliwowy, w tym przypadku niedostateczna ilość paliwa. Układ zapłonowy objawia się bardziej przez trudność w odpaleniu lub gaśnięciu w czasie jazdy. Oczywiście ile usterek tyle powodów, są odstępstwa od reguły. Jednak mimo to łatwo można sprawdzić czy jest iskra lub czy paliwo trafia do silnika.
-
@kris siłownik ten podnosi obroty biegu jałowego przy włączonym układzie klimatyzacji
-
@piotrek9214 Dzięki za odpowiedź kolego . Pozdrawiam .
-
Dzisiaj dobrałem się do pompki. Okazało się, że nie było styku na kostce. Profilaktycznie pompkę i tak wymieniłem czyszcząc styki i zabezpieczając je smarem miedzianym.
-
Wczoraj wieczorem grzebałem przy dusterze (profilaktyczna wymiana fabrycznego, 8-letniego akumulatora i wymiana fabrycznych, 8-letnich świec); tico stało przed garażem, a gdy po robocie chciałem wjechać, stwierdziłem, że drugi raz tej jesieni przymrozek się trafił - szyby zalodzone.
Spuściłem więc letni płyn do szyb i nalałem zimowego. Wrzuciłem do środka szczotkę do śniegu i skrobaczkę. Podładowałem akumulator.
Za miesiąc zmienię koła na zimowe i z grubsza jestem do zimy przygotowany. :-) -
Dziś się pobawiłem się oświetlenie wewnątrz kabiny, zostało podłączone oczywiście do przedniego oświetlenia
-
Nie przesadziłeś z tymi lumenami? :-))