[moje Tico] Daewoo Tico PM
-
No i obejrzałem. Materiał... Jak na możliwości Złomnika, to IMHO średni. Mógł się nieco bardziej postarać. :-P
Pacior - czy dał Ci ten filmik do autoryzacji przed wypuszczeniem? Domyślam się, że nie... No i niestety, prowadzący umacnia stare, nieprawdziwe mity oraz wręcz... tworzy nowe.
Ponieważ zapewne masz kontakt z nim (i z racji użyczenia auta jesteś dla niego osobą wiarygodną), proponuję, żebyś skrobnął kilka słów celem sprostowania - powinien wprowadzić kilka wyjaśnień:- Znowu ten nieśmiertelny mit o niełamanej kierownicy... i znowu powtórzony publicznie... i ani słowa o przeróbce kolumny na łamaną w ramach dostosowania do europejskich wymogów. Na pewno pamiętasz tych kilka wątków na forum. Sam dawałem nawet screeny z książki napraw... Naprawdę przydałoby się, żeby wreszcie ktoś głośno powiedział prawdę. Nawet, żeby tym "ktosiem" był facet ze Złomnika. :-)
- Gaźnik Aisan w Tico??? Bzdura. Aisan był w PL w CC700. W Tico zaś Mikuni-Solex. Skąd on wytrzasnął tego Aisana? Chyba z pierwszej lepszej strony, jaka mu się nawinęła: KLIK - nie doczytał jednak, że Aisan montowano w jakiejś ciężarówce Daewoo... zaś pod spodem są odnośniki do wielu części gaźnika Mikuni-Solex, który był stosowany w Tico.
- Pojemności bagażnika... chyba błyskawicznie zmierzył i wyliczył własnym okiem. Już lepiej byłoby, gdyby użył miarki... a najlepiej, gdyby zerknął do książki, a nie podawał cyfry jak w totolotku. Trzeciak pisze bowiem o bagażniku 180 l (z założoną półką) i ok. 1 metrze sześciennym po złożeniu siedzeń. I po co zgadywać i publikować?
- Kwestię zegarka już omówiliśmy w tym wątku. Zamiast i tu się domyślać, mógłby po prostu Ciebie spytać...
- Drzwi otwierają się "mało szeroko"? No bez przesady... Ma trudności z zajęciem miejsca i ma ciasno na miejscu kierowcy? Niech spróbuje wsiąść wygodnie i mieć dużo miejsca w BMW serii 3 z roku 2010... :-D Ja właśnie to przechodziłem ostatnio kilka razy i... doceniłem wsiadanie do Tico... NAPRAWDĘ... :-))) Fakt, że potem w Becie siedzi się o wiele wygodniej, ale kwestia wsiadania i ilości miejsca jest dyskusyjna (a na to narzekał).
- Co do Papcia Chmiela - też informacje nieaktualne: z racji wieku już nie jeździ samochodem. Fragment jego wypowiedzi: Choć już lewym okiem nie widzę, samochodem nie mogę jeździć. Zresztą zabrano go do Opola jako zabytkowy – to było tico, automatic, 18-letnie. Na wycieczki już nie jeżdżę, mam Wisłę pod domem i to mi wystarczy. Cytat stąd: KLIK
To takich kilka moich pierwszych refleksji z jednokrotnego obejrzenia filmu; pewnie jeszcze coś się znajdzie, gdy popatrzę drugi raz. Ogólnie - Pacior, duży szacun za użyczenie samochodu. Przydałoby się jednak, żeby dał Ci szansę wypowiedzenia się na wizji jako właścicielowi i znawcy tematu (jak to bywało we wcześniejszych materiałach Złomnika - tego tutaj zabrakło). Być może obyłoby się bez merytorycznych wpadek?
Mam wrażenie, że prowadzący był totalnie nieprzygotowany do sprawy i tym dużo stracił w moich oczach. Jeśli tak samo robił filmiki wcześniejsze, to zaczynam do nich nabierać dystansu. Tutaj powtórzył to, co ogólnie się mówi i wie, przy okazji podając garść nieprawdziwych informacji oraz danych.PS. Widzę, że mój pomysł na "serwetkę" na półce znalazł zastosowanie też u Ciebie. ;-)
-
@leo oglądałem większość jego filmów i mogło by być lepiej, jednak ogólnie trzyma swój poziom 😉
Autoryzacji nie było, sceny kręcił sam.
Wytknąłem mu uwagi, zdaje on sobie sprawę z błędów które zostały wypomniane w licznych komentarzach.
Ogólnie filmik mimo niedociągnięć odbieram pozytywnie. Przypomnieliśmy narodowi że jest takie auto jak Tico i jeżeli choć kilka osób więcej przekona się do tego pojazdu to będzie to jakiś sukces 😊 -
@pacior napisał w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
Autoryzacji nie było, sceny kręcił sam.
Mógł się bardziej postarać "dzwoniąc" do znajomego... Widać, że nawet ekran mu nie zgasł podczas przysunięcia telefonu do twarzy. Miało być śmiesznie, a wyszło... Co najwyżej marnie.
-
@bpx33 bo w takich sytuacjach najlepiej zadzwonić do BOA swojego operatora o ile rozmowy nie będzie słychać w filmie. Też to zauważyłem ale mnie zaskoczył tym zegarkiem.
Nie pamiętam czy w pierwszym Tico miałem zegarek ? -
@Jaco tak jak leo stwierdził merytorycznie Pan Złomnik się nie przyłożył. Ja jako laik wyłapałem "laickie" wtopy, a jak widać są też techniczne... Widać, że robił to na łapu-capu i byle szybciej.
-
Zegarka nie miałem :(
-
Zegarki ja mam w dwóch Tico i oba czarne
-
A mnie jakoś bardziej podobają się "analogi", ze wskazówkami. Ten fabryczny elektronik jakoś tak mniej się mi podobuje.
Miałem kiedyś zamontowany zegarek uniwersalny z wyświetlaczem LCD, duże cyfry. Po paru latach słońce go załatwiło (dobrze, że czynnik nie spłynął na deskę, bo ponoć jest nieusuwalny).
Teraz, od 9 lat siedzi chronometr z Renault 19 (sorry za brak ostrości):Jest jeszcze druga opcja, też z Renault 19 (tylko pewnie inna generacja):
Zegarki te pasują jak ulał, wystarczy wyciąć zaślepkę.
-
Dziś odebralem prezent mikołajkowy 🙂
-
Wyglądają solidnie, gumy mają dwa zabezpieczenia... Powinny długo wytrzymać.
Jaka cena? -
gdyby końcówki były by wykręcane -to jeszcze dłużej -ale nie przewidzieli tego -lub specjalnie tak zrobili aby wszyscy mieli robotę
-
-
@tadeusz-malinka napisał w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
gdyby końcówki były by wykręcane -to jeszcze dłużej -ale nie przewidzieli tego -lub specjalnie tak zrobili aby wszyscy mieli robotę
Co masz na myśli? Chodzi ci o to aby przegub kulowy przedniego wahacza był wymienny
-
@pacior
Jak na tą firmę to cena dobra. Wahacze wyglądają solidnie. Na pewno nie zgniją a ile wytrzymają wszystko zależy od jakości gumy zastosowanej na osłonkę przegubu i na tulejkę metalowo-gumową. Co do gum poliuretanowych to wiem, że stosował je miechomiecho i może je ocenić. Oprócz oryginalnych Daewoo Motor gum nie wiem co mogę ci godnego polecić (może też firmy Febi). Prawdopodobnie będziesz musiał nawet jeśli jeszcze masz zamontowane oryginalne gumy Daewoo Motor wymienić je bo otwory w nich są rozpychane przez rdzę tworzącą się na końcówkach drążka stabilizatora i po oczyszczeniu końcówek z rdzy gumy będą trochę za luźne.
PS
Jeżeli możesz to zamieść zdjęcia z oznaczeniami na osłonce i tulei wahacza. -
@ryszard -wpisz w allegro sworzeń wahacza -to zobaczysz o co mi chodzi - wymieniałem w skodzie jak miałem w tico tego nie ma
-
@tadeusz-malinka napisał w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
wpisz w allegro sworzeń wahacza
Akurat mam to do wymiany w swoim polo.
A wygląda tak;
-
@jaco
Teraz jasne. Podobne widziałem w skodzie Fabi I. Stosuje się takie rozwiązanie w większych wahaczach. -
@ryszard napisał w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
Jeżeli możesz to zamieść zdjęcia z oznaczeniami na osłonce i tulei wahacza.
Na tulei brak oznaczeń, numer z osłony wskazuje na sworzeń do BMW E36 według wyników z google
-
@pacior napisał w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
numer z osłony wskazuje na sworzeń do BMW E36
Czyli będzie pancerne, bo to część do driftowozu, a driftowozy dostają baty! ;)
-
Jeżeli osłona jest porządna, podejrzewam że i tuleja też, wykorzystana w dużo cięższym aucie jest tutaj użyta, no to szacun, powinien to być pancerny wahacz, a nasmarowane jest w środku ? Bo pamiętam że do innego auta trafiały się suche i padały jak muchy.