Co dziś dłubałem w tico? (2015)
-
Ze świeżym może być
jak najbardziej, tylko pozostaje pytanie: po co?Chyba głównie chodziło o aspekt ekonomiczny
-
Bo stary olej walał się po garażu a jakiś preparat trzeba by kupić
-
Nie był to też aż tak stary olej, bo przejechane było na nim chyba 500km
Służył do przepłukania silnika w maluchu, który przywracałem do życia.
Więc sam olej nie był też czarny, ale nowy też nie był. -
Chyba głównie
chodziło o aspekt ekonomicznyNo dobrze, ale świeży olej też nie jest za darmo, a dolewając go, pogarszamy chyba właściwości konserwacji. Sam wosk po zaschnięciu jest taki dosyć miękki, klejący i mocno przylega do blachy. Po rozrzedzeniu go olejem może bardziej spływać ze ścianek profili i nie zaschnie tak bardzo, przez co woda go łatwiej wypłuka. Ale to tylko moje przemyślenia
-
No dobrze, ale
świeży olej też nie jest za darmo, a dolewając go, pogarszamy chyba właściwości
konserwacji.Tak, masz rację do wosku raczej bym oleju nie dodał.. olej facet mi zaproponował do o połowę tańszego preparatu trotona, który nie jest robiony na bazie wosku, przypomina bardziej fluidol.
ps. takiej mieszanki rzekomo używa facet restaurujący oldtimery za grubą kasę więc widocznie się sprawdza
-
Dzisiaj zostały wyważone i zamontowane koła zimowe. Odkurzyłem też wnętrze i wymieniłem dywaniki na gumowe.
-
Nastąpiła zmiana koncepcji w kwestii opon zimowych. Kupiłem prawie nowe dębice 145/70/r13 i założyłem na stal. Zrezygnowałem tym samym z kół 12". Na parę lat spokój z oponami
Koła 12" pójdą na sprzedaż
-
Kupiłem prawie nowe dębice 145/70/r13
Gdzie i za ile
Zrezygnowałem tym samym z kół 12".
Tak jak ja.
Na parę lat spokój z oponami
No tu aż tak bym się nie cieszył.
Teraz królują od 14 cali wzwyż. -
Gdzie i za ile
Z tablicy wyrwałem za 300, 2013 produkcja, jeździły w 2014. Są w stanie "jak nowe" (rzekomo starszy facet posłał swe uno na złom).
Tak jak ja.
No tu aż tak bym
się nie cieszył.
Teraz królują od 14
cali wzwyż.Nie rozumiem Na tych kołach bez problemu zrobię 3 sezony
-
Nie rozumiem
Na tych kołach bez problemu zrobię 3 sezonyA wtedy wybór w 13" będzie jak dziś w 12"
-
A wtedy wybór w 13"
będzie jak dziś w 12"Taką dębicę to pewnie i za 10 lat będzie można kupić Akurat na zimę nie mam większych wymagań, gorzej może być z letnimi. Ale kto by się tam martwił co będzie za 10 lat
-
W realu zainteresowały mnie światełka Phillips White Vision, no i skusiłem się.
Ale nie żałuję, światło jest "bielsze", i o wiele lepiej oświetla drogę w nocy.
W pudełku były tez postojówki W5W w niebieskim szkle, nie są one szczególnie białe,
jednak je wmontowałem. Led w postojówkach mi nie pasowało do reflektorów (za białe).
Na jednym zdjęciu porównanie barwy światła z jakimś innym wozem.Inna delikatna modyfikacja, to przerobiłem pasek LED, na taki kwadracik z ledkami 4x4
i wsadziłem to zamiast tej podłużnej okrągłej żarówki która oświetlała wnętrze autka.
Myślę jeszcze o dołożeniu dodatkowego oświetlenia po środku dachu, pasażerów nie wożę często,
ale czasami po coś z tyłu sięgam, a z tym oświetleniem z nad lusterka i tak jest tam dość ciemno.
Przerobić taką lampkę samoprzylepną do szaf, nie powinno być problemem.I jeszcze pokupuję żarówki T5 R5 i powymieniam wszystkie podświetlenia na białe albo jakieś inne, zielone już mi się znudziło
A co do felg miechomiecho z poprzedniej strony, moje także były spakowane "czołem do siebie",
tylko, że przełożone folią bąbelkową -
Dzisiaj wymieniłem olej Mobil 1 0W-40 i filtry.
-
A co do felg
miechomiecho z poprzedniej strony, moje także były spakowane "czołem do siebie",
tylko, że
przełożone folią bąbelkowąHeh, różnie z tym bywa. Udało mi się trochę wybrnąć z tego - oddałem felgi kumplowi, który ma pojęcie o renowacji. Zobaczę, co uda mu się zrobić Lakierowanie kompletu to koszt ok 300-450zł, więc odpuściłem
-
Myślę jeszcze o
dołożeniu dodatkowego oświetlenia po środku dachu, pasażerów nie wożę często,
ale czasami po coś
z tyłu sięgam, a z tym oświetleniem z nad lusterka i tak jest tam dość ciemno.
Przerobić taką
lampkę samoprzylepną do szaf, nie powinno być problemem.Albo można z tyłu przykleić 2 lub 3 paski ledowe .
-
no tak ale tak goło paski to dziwnie będą wyglądać, chciałbym aby to wyglądało w miarę jak normalne "światełko", szukałem jeszcze pudełka jakiegoś, obudowki, albo jakiegoś oświetlenia z innego auta co by można jakoś przymocować. Tylko za dużo wiercić nie chcę... Chyba że dwa małe paseczki przykleić po bokach tam gdzie jest fragment metalowej karoserii blisko uchwytów, a nie na środku na suficie, to też jest opcja
-
Ja kiedyś wstawiłem lampę od Poloneza. Było to jeszcze na starym forum. Nie wiem czy fotka została.
-
Zmieniłem koła na zimowe. Najwyższy czas już chyba...
-
Zmieniłem koła na
zimowe. Najwyższy czas już chyba...Nie wiem jak w Twoim rejonie ale w okolicach Łodzi to jak do tej pory można spokojnie na letnich śmigać. Ja na przyszły rok nie zmieniam - dopiero jak będą mrozy i ew coś przypruszy przerzucę kółka na szybko pod domem.
-
Nie wiem jak w
Twoim rejonie ale w okolicach Łodzi to jak do tej pory można spokojnie na letnich
śmigać. Ja na przyszły rok nie zmieniam - dopiero jak będą mrozy i ew coś przypruszy
przerzucę kółka na szybko pod domem.Akurat do leo mam jakieś 50 km i u nas jest tak że nie wiadomo kiedy pomimo prognoz spadnie śnieg. A służby drogowe są wówczas bardzo zaskoczone. Z resztą pewnie jak wszędzie z tymi służbami na drodze jest.