Co dziś dłubałem w tico? (2014)
-
Jak wcześniej
wychwycić oznaki padających łożysk w alternatorze ?Słychać szum łożysk po odpaleniu zwłaszcza zimnego silnika. U mnie już szumiały po odpaleniu nawet ciepłego silnika, a pod koniec żywota i podczas jazdy Niestety nie miałem czasu i odkładałem ich wymianę.
-
Kupiłem w necie tarcze Mikoda http://www.henkiel.com.pl/13417,Tarcza-hamulcowa-MIKODA-2704----przod-?cid=92&silnik=1834
-
Łożyska niby nowe, ale cała naprawa na marne Alternator szlag trafił Jarzy się kontrolka ładowania. Kupiłem na szrocie inny i zamontowałem
-
A nie wytarły Ci się po prostu szczotki?
-
A nie wytarły Ci
się po prostu szczotki?Nie, szczotki są w porządku. Niestety wytarty jest komutator z jednej strony, wskutek zużytego małego łożyska
-
U siebie przy rozbiórce alternatora sam byłem ciekaw ( i pełen obaw.. ) w jakim stanie są szczotki.. o dziwo, prawie ( można rzec.. ) w ogóle nie zużyte..
-
Umówiłem się na jutro z mechanikiem na wymianę tarcz. Kupiłem już tarcze , klocki i nowe łożyska aby nie cudować ze starymi. Chodź z lewej strony nie dawno wymieniałem . Za robociznę mówił że około 80zł-100zł. Nie mam warsztatu w domu i warunków i zapewne cały dzień na to bym musiał poświecić. A jakby coś poszło nie tak to samochód uziemiony w garażu. Mechanik w mojej miejscowości także bez problemów zaprowadzę i odbiorę auto.
-
A ja dziś w końcu (leżały od stycznia.. ), zamontowałem światełka LED do jazdy dziennej
-
A ja dziś w końcu
(leżały od stycznia.. ), zamontowałem światełka LED do jazdy dziennejpoka
-
Jutro wrzucę focie, bo mi aku w aparacie padły, a chciałem zrobić
..już.. tak na szybciorka..
-
Auto już zrobione. Mechanik bardzo się namęczył z wymianą gdyż jak wiecie różnie tam to ,,idzie,, . Za robociznę zapłaciłem 120zł.
Mam nowe tarcze, nowe łożyska ( prawie padło łożysko z prawej strony i dobrze że udało się go wymienić wcześniej), nowe klocki. Pierwsza jazda i zero drgań kierownicy przy hamowaniu powyżej 100/h .
-
W poniedziałek, dzięki szacownej pomocy pewnego kolegi z forum, przywrócono sprawność prawemu przedniemu migaczowi
-
"... bo kerunki, panie, to trza mieć!"
Ja zaś dziś włożyłem nowy akumulator. Jest to trzeci od nowości; był oryginalny 35 Ah (ciągle służy mi w garażu do różnych testów), po ponad 7 latach (115 kkm) włożyłem Centrę 44 Ah. Po 9 latach (67 kkm) bateria ta nie wytrzymuje już 2 tygodni postoju; daje radę przy codziennej jeździe, ale... przyjdą mrozy i kaplica.
Teraz nabyłem Centrę Plus 44 Ah. -
Niestety dzisiejsze aku w tym centra szczególnie już nie wytrzyma 9lat na bank. Bratu szumnie reklamowana i droga wytrzymała lekko po gwarancji czyli 3 lata podczas gdy poprzednia centra zwykła pewnie miała z 7lat. A dawniej zwykłe żółte centry komunistyczne jak popsuły się po 12 latach to był normaly wynik jak teraz 4 lata.
-
Zrobiłem w półce tylnej otwory i wsadziłem głośniki które wcześniej były w kolumnach. Mocowanie chwilowe gdyż muszę jakieś maskownice poszukać aby to jakoś się nie ruszało.
Dodam później fotkę.
-
Umyłem Tico
jutro wyprawa w lubelskie -
Można by spota jakiegoś skręcić Lubelaki chętni?
-
Niestety, ja odpadam z powodu nawału pracy w pracy.
-
Można by spota
jakiegoś skręcić Lubelaki chętni?Przed wypłatą nie dam rady.
-
Można by spota
jakiegoś skręcić Lubelaki chętni?niestety miałem zbyt napięty kalendarz ale może następnym razem..
na trasie jednak miałem okazję parę zdań z posiadaczem srebrnego tico zamienićps. bawiłem w okolicach Nałęczowa i jeziora Firlej