Tico za ok 500zł i jego przypadłości
-
Zdarza się, byle
tylko było to załatwione "z klasą", profesjonalnie Niech zaholują na koszt
własny i poprawiąW wielu markach kupując nowy samochód masz nie tylko gwarancję, ale także darmowe assistance w razie usterki.
Jak to właściwie
dzisiaj jest z gwarancją na nowe fury? Jak kupisz nowy samochód, jesteś
skazany na ich serwis? Czy można z niego zrezygnować i serwisować na własny koszt?Zasadniczo można gdziekolwiek, pod warunkiem, że inny serwis robi na przeglądzie to co w ASO. Problem jest taki, że w razie czego to Ty będziesz musiał wykazać, że na żadnym przeglądzie nic nie pominęli. Jeżeli dodatkowo ten inny serwis używa zamienników a nie oryginalnych części, Ty będziesz musiał wykazać, że użycie zamiennika nie miało wpływu na usterkę. Więcej problemów niż to warte, podczas gwarancji lepiej jeździć do ASO i robić wszystko wg ich zaleceń i na ich częściach. Na innym forum czytałem o przypadku gdy gość na przeglądy w ASO woził swój olej, tej samej marki tylko odlany z beczki za pół ceny, oczywiście nie było z tym problemów do momentu aż samochód zaczął olej żłopać i gwarant stwierdził, że mogło to wynikać z niewłaściwych materiałów eksploatacyjnych, bo w sumie dostawali jakiś płyn w otwartym, nieoryginalnym opakowaniu i nie wiadomo co to był za olej.
-
służy do
orientacyjnej kontroli i lubi płynąć z temperaturą (stabilizator w zestawie
wskaźników).
Nie jest tak, jak
piszesz
Jak sama nazwa
wskazuje, stabilizator ma za zadanie stabilizować napięcie, a jego "pływanie" jest
naprawdę niewielkie (wystarczy przeczytać notę aplikacyjną pierwszego z brzegu
stabilizatora, np. 7812).
Jeżeli w Twoim
przypadku wskazówka "pływa" może to oznaczać, że masz uszkodzony wspomniany
stabilizator.Stabilizator 'płynie" zależnie od producenta.
MC78XX -0,3mV/'C, to dla -20'C do 50'C jest -21mV
L78XX (ST) z wykresu -25'C do 50'C jest spadek -75mVNa wskaźnik może miec też wpływ temperatura paliwa, chyba że w czujniku jest element kompensujący.
-
Skoro ktoś sprzedał za 500zł to już pewnie po cenie zlomu więc nie ma co się spodziewać lux maszyny. Trzeba było szukać czegoś w dobrym stanie skoro nie masz kaski. Jak pokazuje życie tanio wychodzi na drogo. Skoro jest zardzewiały na drzwiach to i podłoga pewnie nie w lepszym stanie. Ale jedyny plus, że zawsze sprzedasz za te 500zł. Najlepiej dołóż na te 2tys i kup z gazem. Wtedy 100km przejedziesz za 16-20zł bo gaz teraz stanieje na lato. Sam dawno temu zastanawiałem się czy nie kupić cc900 ale wybrałem tico. Teraz zrobiłbym tak samo. Niestety tak bywa z autami tanimi, że mozna wpaść na minę ale i droższe wcale nie muszą być lepsze.
-
Stabilizator 'płynie" zależnie od producenta.
MC78XX -0,3mV/'C, to dla -20'C do 50'C jest -21mV
L78XX (ST) z wykresu -25'C do 50'C jest spadek -75mVSam przyznasz, że "płynięcie" napięcia w tak dużym zakresie temperatur, które wynosi 0.075V w stosunku do stabilizatora 10 lub 11V jest pomijalne (ok. 0.1%).
Przypominam, że bierzemy pod uwagę wskaźnik, a nie miernik, gdzie na takie płynięcie napięcia wskazówka nawet nie drgnieNa wskaźnik może miec też wpływ temperatura paliwa, chyba że w czujniku jest element kompensujący.
Na pewno piszesz o instalacji w Tico
Czujnik poziomu paliwa zamontowany w baku to nic innego, jak potencjometr, gdzie suwak porusza się po drucie oporowym. Jego położenie, a zarazem rezystancja jest zależna od poziomu paliwa, gdzie znajduje się pływak przymocowany do ramienia, a z przeciwnej strony jest właśnie wspomniany "suwak" potencjometru.Jest to prosta, a zarazem sprawdzona konstrukcja
-
Na pewno piszesz o
instalacji w Tico
Czujnik poziomu
paliwa zamontowany w baku to nic innego, jak potencjometr, gdzie suwak porusza się
po drucie oporowym. Jego położenie, a zarazem rezystancja jest zależna od poziomu
paliwa, gdzie znajduje się pływak przymocowany do ramienia, a z przeciwnej strony
jest właśnie wspomniany "suwak" potencjometru.A poziom paliwa zależny jest od objętości paliwa w baku, zależnej z kolei od temperatury paliwa. Inna sprawa że jest to pomijalne, bo rozszerzalność cieplna benzyny jest znikoma.
-
Skoro ktoś sprzedał
za 500zł to już pewnie po cenie zlomu więc nie ma co się spodziewać [b]lux maszyny[/b].
Trzeba było szukać czegoś w dobrym stanie skoro nie masz kaski. Jak pokazuje życie
tanio wychodzi na drogo. Skoro jest zardzewiały na drzwiach to i podłoga pewnie nie
w lepszym stanie. Ale jedyny plus, że zawsze sprzedasz za te 500zł. Najlepiej dołóż
na te 2tys i kup z gazem. Wtedy 100km przejedziesz za 16-20zł bo gaz teraz stanieje
na lato. Sam dawno temu zastanawiałem się czy nie kupić cc900 ale wybrałem tico.
Teraz zrobiłbym tak samo. Niestety tak bywa z autami tanimi, że mozna wpaść na minę
ale i droższe wcale nie muszą być lepsze.Niektórzy w ogóle nie czytają tego co piszę.
Nie spodziewałam się lux maszyny - jak dla mnie mógłby wyglądać jak kupa gnoju ale ma być sprawny, jeżdżący.
Miałam informacje od własnego ojca, że jest w dobrym stanie, elegancko chodzi.
Żadne pocieszenie, jak i tak wywaliłam dodatkową kasę na naprawy, części i rejestrację. Plus jest taki, że i tak będę stratna, tyle, że mniej. Z drugiej strony na pewno znalazłoby się cokolwiek bardziej sprawnego za całą kwotę jaką już wywaliłam.
Gdybym miała 2 tys to na pewno nie kupowałabym Tico. -
A poziom paliwa
zależny jest od objętości paliwa w baku, zależnej z kolei od temperatury paliwa.
Inna sprawa że jest to pomijalne, bo rozszerzalność cieplna benzyny jest znikoma.Dla benzyn 0,00140L/'C - dalsze liczenie - wkład własny - szukanie norm też.
Przy okazji potrafi ktoś oszacować średnią powierzchnię (w m2) przekroju poziomego zbiornika Tico?
-
Sam przyznasz, że
"płynięcie" napięcia w tak dużym zakresie temperatur, które wynosi 0.075V w stosunku
do stabilizatora 10 lub 11V jest pomijalne (ok. 0.1%).Dziwne - mi wychodzi 0,75%, dla 10V.
Przypominam, że
bierzemy pod uwagę wskaźnik, a nie miernik, gdzie na takie płynięcie napięcia
wskazówka nawet nie drgnieMam taki zestaw wskaźników w garażu - sprawdzę jak tam sprawa wygląda na żywca.
-
Nie spodziewałam
się lux maszyny - jak dla mnie mógłby wyglądać jak kupa gnoju ale ma być sprawny,
jeżdżący.Gdybym miała 2 tys
to na pewno nie kupowałabym Tico.Nie obraź się, ale za 500 zł co nie kupisz to jest to szrot. Więcej, za 2 tys. to też będzie niewiele lepszy szrot i w każdym z tych przypadków trzeba przewidzieć dodatkową kasę na pilne naprawy i serwis. Jak nie masz tej kasy to lepiej wybierz komunikację miejską. Zrobiłem Tico kilkadziesiąt tys. km, wielokrotnie byłem nim za granicą, bez wahania jechałem w kilkusetkilometrowe trasy wiedząc, że jest znikome prawdopodobieństwo awarii, dbałem dobrze o samochód i wiedziałem, że mnie nie zawiedzie. Rocznie serwis wynosił średnio pewnie koło tysiąca złotych jak nie lepiej (części eksploatacyjne, robocizna, czasem jakaś usterka) - takie są normalne koszty utrzymania samochodu przy tanich częściach jak to w Tico. Jeśli zaniedbasz serwis to jedna drobna usterka wygeneruje większą, z biegiem czasu wszystko zacznie się sypać i łączne koszty remontu będą spore. Podejrzewasz, że ktoś zamierzając sprzedać samochód za pięćset złotych czy nawet dwa tysiące będzie dbał o niego? Nie, bo mu się to kompletnie nie będzie opłacało.
-
Zgadzam się.
Nikt już nie zainwestuje w takie Tico. Wszystko będzie stare i do wymiany. W przypadku innego auta, za 3-4k+, będzie tak samo, z nieco lepszym tylko wrażeniem "klasy". -
Zgadzam się.
Nikt już nie
zainwestuje w takie Tico. Wszystko będzie stare i do wymiany. W przypadku innego
auta, za 3-4k+, będzie tak samo, z nieco lepszym tylko wrażeniem "klasy".Przedmówcy mają rację. W przypadku tico jest się w o tyle lepszej sytuacji, że części nie są drogie. Pomijam stan blacharki w tico za 500zł.
-
Nie obraź się, ale
za 500 zł co nie kupisz to jest to szrot. Więcej, za 2 tys. to też będzie niewiele
lepszy szrotPowtarzam po raz kolejny, za 2 tys można kupić dobry samochód, wcale nie przypominający szrotu. Wiem i upieram się przy tym bo sama miałam dwa auta poniżej tego limitu, były sprawne i nie musiałam w nie inwestować. Z każdym rozstawałam się z zupełnie innych powodów niż ich koszty utrzymania czy awaryjność.
Dwa, wcale nie miałam nastawienia kupować samochód koniecznie za 500zł i ani grosza więcej.
Ot zaczęłam rozważać kupno pojazdu, szukałam, rozglądałam się za czymś w miarę "jezdnym"... nagle wyskoczył ojciec z "elegancko jeżdżącym Tico za pińcet", ani go nie widziałam, ani w nim nie siedziałam, dałam kasę ojcu i tyle uczestniczyłam w zakupie wozidła.
I tu własnie jest mój błąd bo mogłabym wziąć kredyt czy zakup samochodu jaki mnie się marzy rozłożyć na raty. Albo chociaż obejrzeć ten wóz, uruchomić, wtedy nie doszłoby do transakcji i nie miałabym chęci kupować go choćby za złotówkę.
Przecież ja nie dziwię się i nie mam pretensji do Tico, że jest złomem a przecież kosztował fortunę. -
daihatsu charade!
-
a co za problem?, daj ogłoszenie za 500zł myślę że ktoś kupi z pocałowaniem w rękę
-
Powtarzam po raz
kolejny, za 2 tys można kupić dobry samochód, wcale nie przypominający szrotu. Wiem
i upieram się przy tym bo sama miałam dwa auta poniżej tego limitu, były sprawne i
nie musiałam w nie inwestować. Z każdym rozstawałam się z zupełnie innych powodów
niż ich koszty utrzymania czy awaryjność.Otóż to. Dopóki Twoje CC było sprawne nie miałaś zamiaru go sprzedawać za półtora tysiąca. Sprzedałaś dopiero jak się popsuło. Czemu zakładasz, że inni sprzedawcy robią inaczej? Nie ma darmowych obiadów. Kupujesz to za co płacisz. Cena rynkowa uwzględnia premię za ryzyko trafienia na różnego rodzaju szroty, rodzyny i miny. Kilka wieków temu Kopernik sformułował prawo o pieniądzu. Upraszczając chodziło o to, że kiepska, niepełnowartościowa, o obniżonej zawartości kruszcu moneta jest szybko puszczana w obieg, a lepsza zatrzymywana. Sprawdza się to także z innymi rzeczami.
-
Otóż to. Dopóki
Twoje CC było sprawne nie miałaś zamiaru go sprzedawać za półtora tysiąca.
Sprzedałaś dopiero jak się popsuło. Czemu zakładasz, że inni sprzedawcy robią
inaczej? Nie ma darmowych obiadów. Kupujesz to za co płacisz. Cena rynkowa
uwzględnia premię za ryzyko trafienia na różnego rodzaju szroty, rodzyny i miny.
Kilka wieków temu Kopernik sformułował prawo o pieniądzu. Upraszczając chodziło o
to, że kiepska, niepełnowartościowa, o obniżonej zawartości kruszcu moneta jest
szybko puszczana w obieg, a lepsza zatrzymywana. Sprawdza się to także z innymi
rzeczami.Nigdzie nie podawałam ceny za jaką poszło moje CC.
Właściwie to ciężko byłoby to wyliczyć. I nie pozbywałam się go z powodu jego "popsucia".
Opisywałam przecież, że układ był prosty. Ktoś sprzedał moje CC i swojego passata a dał mi Astrę. Więc po prostu myśląc pro rodzinnie wzięłam astrę a pożegnałam CC. -
Nieważne za ile poszło, czy za tysiąc, czy za dwa nic to nie zmienia w poprzednim rozumowaniu. Liczy się tylko to, że póki było sprawne nie chciałaś się go pozbywać za relatywnie niewielką kwotę. Dla Ciebie 500 zł to oszczędności, a 2-3 tysiące to spora suma na którą trzeba wziąć kredyt. W kontekście samochodu to są grosze, zazwyczaj różnica między kolejnymi wersjami wyposażeniowymi w salonie jest parę razy większa. Samochód jest po prostu drogi w zakupie i utrzymaniu. Podobnie z serwisem. 500 zł spokojnie pochłonie średni przegląd w przeciętnym samochodzie. 2-3 tys. za większą naprawę jest w normie, a zdarza się i więcej. To że kupisz auto tańsze nie znaczy że utrzymanie będzie tańsze, wręcz przeciwnie, im auto starsze, bardziej zaniedbane i z większym przebiegiem tym więcej części będzie wymagać wymiany w najbliższym czasie.
-
Kupując samochód używany trzeba mieć przygotowaną dodatkową gotówkę na usterki, które wyjdą podczas eksploatacji.
W 90% gdy właściciel podejmuje decyzję o sprzedaży samochodu to już w niego nie inwestuje. Jeden trafi na samochód używany w dobrym stanie, wymagający niewielkiego wkładu finansowego, drugi trafi na samochód zarżnięty w którym trzeba wymienić połowę elementów by jakoś jeździł. Nie dotyczy to tylko Tico a każdego używanego samochodu...
-
A mnie trochę ciekawi gdzie się kupuje ogólnie takie Tico koło 500 zł?
Najtańsze Tico jakie widziałem to chyba 800 zł. Jakoś nie udało mi się nigdy znaleźć Tico za około 500 zł, żebym mógł nim do domu zajechać (choćby 50 km), miało ważne OC (nawet niech tydzień lub dwa) i ważny przegląd (też chociaż tydzień lub dwa).Gdzie się szuka takich egzemplarzy?
-
ja kupiłem od jednego z forumowiczów za 350zł sprawne z oc i przeglądem,
podłoga zjedzona ale myślę że nawet ją remontując koszt nie przekroczyłby tysiaka, także można