Co dziś dłubałem w tico? (2013)
-
póki co bez odbijania kierunków sobie dobrze radzę,
kierownica sprawdziła się na krętych mazurskich trasach
spalanie od 6,2 L do 7L/100km LPG.Przy powrocie tuż przy domu wpadło na mnie na skrzyżowaniu jakieś zdezelowane tico..
dobrze że miał gdzie uciec i zachaczył tylko lusterkiem -
W ubiegłym tygodniu podwoiłem wartość swojego tikacza
Niestety robiłem wszystko u mechanika
A)Zawieszenie:
-
oś przednia
1. amortyzatory kpl
2. drążek kierowniczy lewy
3. komplet gum stabilizatora
4. łożyska kół kpl -
oś tylna
1. amortyzatory kpl
2. bębny hamulcowe kpl+ cały osprzęt(tarcze cierne, sprężynki, rozpieraki,cylinderki)
3. łożyska kół kpl
B) pozostałe
1. czujnik temperatury
2. pasek alternatora
3. zbiornik paliwa
4. przewody paliwowe
5. filtr paliwa
6. czujnik poziomu paliwa
7. uszczelka pod klawiatureKoszt ogólny z robocizną= 1400zł
Zastanawiałem się długo co robic z tikaczem, ale stwierdziłem, że zrobie to co było do zrobienia. Część rzeczy z listy pojezdziła by jeszcze z pół roku, ale stwierdziłem, że jak już robic to wszystko.
Teraz dopóki jeździ to będzie u mnie... sprzedaż byłaby nieopłacalna:)Wszystkie części nowe, raczej z niższej półki, ale pale lat jeszcze wytrzymają.
Do zrobienia została mi jeszcze zbieżność -
-
Dzisiaj byłem na przeglądzie i straciłem dowód ;/
Moje Tico umiera:
Sworznie wahaczy, tuleje stabilizatora, hamulce tył i przed samym wjazdem na stacje poszła pompa wody ;/
A najgorsze jest to że podłużnica pękła i na dodatek skończyło się znowu sprzęgło ;(
Stwierdziłem że nie będę tego naprawiał bo już nie mam siły i nerwów na to auto, jestem zmuszony przerobić tico na żyletki. -
Ale to diagnosta zabrał Ci dowód?
Coś płaciłeś? -
Dowód ma diagnosta, jeszcze nie płaciłem bo nie mam pojęcia co jeszcze z tym zrobię, z jednej strony szkoda mi tego autka a z drugiej strony nie mam już na niego sił.
-
Dowód ma diagnosta,
jeszcze nie płaciłem bo nie mam pojęcia co jeszcze z tym zrobię, z jednej strony
szkoda mi tego autka a z drugiej strony nie mam już na niego sił.Dajesz sobie spokój z DU, czy kupisz trochę ładniejszy (zdrowszy egzemplarz)?
-
Witam wszystkich dziś przyszły oczekiwane od dawna jarzma sprzedawca zapewnia że są nowe i oryginalne. Zużycie jarzm objawiało się trzęsieniem kierownicy przy hamowaniu. Po demontażu okazało się że stare jarzma miały spore luzy i na dodatek jedna z prowadnic była zatarta na maksa bez możliwości wyjęcia. Koszt 70zł (szt.) (!)
Po wymianie jedna z tarcz obciera o klocki mam nadzieje że się wszystko ułoży. -
Dajesz sobie spokój
z DU, czy kupisz trochę ładniejszy (zdrowszy egzemplarz)?JEszcze nie wiem
-
Zamontowanie pływaka w zbiorniku płynu do spryskiwaczy i podłączenie do kontrolki
-
No nieciekawie to wygląda - rdzy nie widać tylko jakby pękło ze zmęczenia materiału
-
Zamontowanie
pływaka w zbiorniku płynu do spryskiwaczy i podłączenie do kontrolkiZ czego ten pływak? Może jakieś foto?
-
Z czego ten pływak?
Może jakieś foto?Podobno z Astry od płynu hamulcowego... nie robiłem zdj bo był brudny, brzydki i podobny a nawet identyczny do tego z poradnika z klubowskiej strony
-
felix weź sobie spójrz spokojnie i pomału na jeden zgrzew.
Gdy otworzysz maskę,popatrz na zgrzew po jednej jak i po drugiej stronie, znajdują się między kielichem mcpersona a ścianą podszybia patrząc od góry.
Myślę że właśnie tam się to wszystko rozsunęło i jak i zaczęło.
Szczerze gdybym coś skapnie i kupie migomat to takie rzeczy bez problemu. -
Ja po prostu nie mam już siły, ani czasu żeby się bawić w takie rzeczy, na dodatek mam do wymiany wachacze, tył hamulce zero reakcji, stabilizator przegięty, gumy stabilizatora oraz górne mocowania mcphersona i w dodatku znowu kończy mi się sprzęgło ;/
Ten tikuś zakończył swoją Historie, chyba że ktoś chce go kupić za śmieszne pieniądze to zapraszam na priv ; )
-
jak to znowu kończy się sprzęgło?
kupując tak tanie auto powienieneś być przygotowany na wydatki,
sam po zakupie musiałem kilka złociszy wydać, wiele czasu walczyłem z mega spalaniem itp
większość rzeczy dzięki dostępnej tu wiedzy wymienisz sam,
nauczysz się czegoś przydatnego a koszt części nie jest strasznie wysoki,
niektóre elementy są na szrotach w śmiesznych cenach,
ja bym na Twoim miejscu robił chyba że rdza go tak obgryzła że wstyd Ci nim się poruszać w dłuższej perspektywie czasu,
bo zrobić i sprzedac się nie opłaca.. -
Montaż osłony termicznej kolektora wydechowego.
Wymiana szczęk z lewej strony i regulacja hamulców tylnych Jedna ze szczęk była pęknięta.. -
,,Zamontowałem,, (położyłem na tylnej półce) dwie małe kolumny z radioodtwarzacza. Zachciało mi się głośniejszej muzy w aucie. Taki mały kaprys
-
,,Zamontowałem,,
(położyłem na tylnej półce) dwie małe kolumny z radioodtwarzacza. Zachciało mi się
głośniejszej muzy w aucie. Taki mały kaprysLepiej je solidnie przytwierdź Głupio jest "obudzić się" w kostnicy, bo się muzy chciało posłuchać
-
Porządkowanie instalacji i ukończenie skrzynki elektrycznej w schowku oraz podłączenie krańcówek pod kontrolkę w liczniku
-
Lepiej je solidnie
przytwierdź Głupio jest "obudzić się" w kostnicy, bo się muzy chciało posłuchaćTak , już do tego się przymierzam w wolnej chwili. Na chwilę obecną mało jeżdżę.