Świece i klucze do świec
-
Kup Kolego nasadkowy ale nie tani badziew a jakiś lepszy utwardzany chrom-wanad firmy yato, coval itp Wtedy nie peknie tak łatwo nawet odkręcając przez przedłużkę.
-
Dokładnie, ja kupiłem nasadkę podłużną firmy STAHLSON w Castoramie.
Spełnia swoje zadanie bardzo dobrze, jest na klucz 1,2". Można spokojnie zabrać przedłużkę i świeca musi się dać odkręcić.Przekonałem się, że porządne narzędzia to połowa sukcesu.
-
To jeśli domagałbyś
się więcej, to co byś podejrzewał, jakby Twoja żona pojechała na zmianę świec do
mechanika?Nie podejrzewałbym, tylko miałbym pewność...
... że niepotrzebnie kasę wydaje.
-
No i wreszcie wymienione.
Kupiłem w Brico nasadkę TOPEX podobną jak polecał kolega miechomiecho. Za niecałe 10zł
Może być jako nasadka na 1/2'' klucz albo inny 21mm.
Wymieniałem na rozgrzanym silniku i poszło z oporem.
Były świece Beru dość mocno wypalone, z dużą przerwą.A i zapomniałem napisać wcześniej
W żonowym Matizie i u mnie w Tico wymieniłem na Iskry U-super, dedykowane do Tico i Matiza z przerwą 1,1mm. Kupowałem w lokalnym sklepie po 10zł/szt.
Tak jak pisałem wcześniej, w Matizie nie ma już dławienia na niskich obrotach. W Tico równiej silnik pracuje, nie wypadają zapłony.
Dzięki Wam za wskazówki i skłonienie do zakupu solidnej nasadki . Wcześniej zawsze dawały radę rurkowe, ale teraz wiem, że za cenę trochę więcej niż rurkowy mam pewne narzędzie na przyszłość.
Jak by ktoś potrzebował w mojej okolicy klucza lub pomocy przy wymianie świec to chętnie pomogę. -
Jak by ktoś
potrzebował w mojej okolicy klucza lub pomocy przy wymienia świec to chętnie pomogę.Cieszę się, że mogłem pomóc
-
Były świece Beru
To chyba jednak nie te które były montowane oryginalnie. Czy ktoś jeszcze pamięta jakie fabryka wsadzała?
-
Mnie fabryka Daewoo-FSO wsadziła NGK
-
To chyba jednak nie
te które były montowane oryginalnie. Czy ktoś jeszcze pamięta jakie fabryka
wsadzała?Denso
-
A w moim fabrycznie siedziały świece "Champion"
-
Konkretny to taki:
Taką nasadkę do świec 21mm z wewnętrzną gumką znajdziemy w większości supermarketowych kompletów kluczy samochodowych z "grzechotką" 3/8". Poza tym mamy komplet nasadek od 4,5 do 19mm, dwie przedłużki, redukcję 3/8"-1/4" i pokrętło ręczne 1/4". Kosztuje toto kilkanaście złotych. Sam mam już 3 taki komplet- jeden sprzedałem razem z Tico, drugi jeździ w Matizie a trzeci używam w mieszkaniu. Wbrew pozorom żadnego nie udało mi się zniszczyć, mimo że ten w Tico używany był "do bólu" przy wszelkich naprawach. Te przedłużki są naprawdę niezastąpione- przy wymianie świec również.
Przykładowy zestaw: