Nowe podatki od pojazdów spalinowych / SCT
-
@tom83ek napisał w Nowe podatki od pojazdów spalinowych / SCT:
Tico spełnia normę Euro 3
Jesteś pewny?
https://historiapojazdu.gov.pl/ podaje, że mój z 1998 r. ma Euro 2, zaś PM z 1993 r. - Euro 1... -
@BPX33 ale to dobra faza jest. 307 2005 rocznik 136 kunia - euro 3, peżo 307 2006 140 kuca ( motor prawie identyczny brak pompy powietrza dodatkowego) - nie no pana to w euro 4 witamy, a motor mi marchewami wali jak dam do odciny :p jeden katalizator, puszka bodaj pośrodku i końcowy. Bo tak w ogóle, to norma euro 4 jest mniej restrykcyjna dla benzyniaków niż euro 3.
-
@likaon No to ja dla odmiany mogę podać przykład Saaba i Opla. W obydwu jeden i ten sam silnik 1,9 diesel (w saabie oznaczenie TiD a w Oplu CDTI) z tą tylko różnicą, że w Saabie nie było DPFa oryginalnie a w Oplu jest. I teraz wisienka na torcie i Saab i Opel mają normę Euro 4. Po co więc ten DPF? Chyba tylko po to żeby spalać 7-10l. Ropy na jego dopalanie co jakiś czas, tak w imię ekologii 🙃
-
Mój ma Euro 4.
-
@leo napisał w Nowe podatki od pojazdów spalinowych / SCT:
Jesteś pewny?
https://historiapojazdu.gov.pl/ podaje, że mój z 1998 r. ma Euro 2, zaś PM z 1993 r. - Euro 1...Aż z ciekawości sprawdziłem (ostatnio jak patrzyłem nie było jeszcze do mojego Swifta podanej normy) i co się okazuje...
Mam wpisane, że mój Swift spełnia normę EURO 2?! :OCiekawe skąd wzięli takie informacje i jak się to ma do europejskich przepisów, bo w 2018 roku w Niemczech (!) dostałem na podstawie dowodu rejestracyjnego zieloną nalepkę Umweltzone (czyli, że auto spełnia normy EURO 4):
Ktoś tu chyba coś ostro kręci i chce "wykosić" więcej aut z rynku niż się powinno wg przepisów...
-
@Jaco napisał w Nowe podatki od pojazdów spalinowych / SCT:
Mój ma Euro 4.
Mój też, ale CEPiK mówi co innego, więc lepiej sprawdź... ;)
-
@BPX33 dziwne, że dali Ci taką naklejkę, może ktoś się pomylił bo norma EURO 4 jest dla aut z datą pierwszej rejestracji po 2006 roku.
-
@Gooral napisał w Nowe podatki od pojazdów spalinowych / SCT:
@BPX33 dziwne, że dali Ci taką naklejkę, może ktoś się pomylił bo norma EURO 4 jest dla aut z datą pierwszej rejestracji po 2006 roku.
Jakbym kupował ją w Polsce, a tu jak wiemy wszystko jest możliwe to bym się nie zdziwił, że coś się nie zgadza. Ale dostałem ją w niemieckiej stacji DEKRA po okazaniu DR.
Zresztą kiedyś w internecie było napisane, że Swift 1.0 KAT spełnia właśnie normę EURO 4.
Teraz dziwnym trafem jedni piszą o EURO 3, a inni o EURO 2...I weź tu bądź człowieku mądry i pisz wiersze! XD
-
@BPX33 napisał w Nowe podatki od pojazdów spalinowych / SCT:
Jakbym kupował ją w Polsce, a tu jak wiemy wszystko jest możliwe to bym się nie zdziwił, że coś się nie zgadza. Ale dostałem ją w niemieckiej stacji DEKRA po okazaniu DR.
Zresztą kiedyś w internecie było napisane, że Swift 1.0 KAT spełnia właśnie normę EURO 4.
Teraz dziwnym trafem jedni piszą o EURO 3, a inni o EURO 2...I weź tu bądź człowieku mądry i pisz wiersze! XD
W PL wszystko jest na opak ;) A co masz wpisane w DR? Mam na myśli datę produkcji i pierwszą datę rejestracji i pierwszą datę rejestracji w PL?
-
A co masz wpisane w DR? Mam na myśli datę produkcji i pierwszą datę rejestracji i pierwszą datę rejestracji w PL?
Wszystko 1998 rok
-
@BPX33 wszystko prawidłowo. Nalepka oznacza strefę/klasę. Zaliczają się do niej auta benzynowe do 2,8 tony od 1993 roku, euro 1-6. Auto masz euro 2. Jeżeli znajdziesz ze świadectwa homologacji że Swift spełnia euro 4 i więcej to zmienią. A tak to masz euro 2.
-
ale CEPiK mówi co innego, więc lepiej sprawdź... ;)
Mówi to samo :
-
@likaon napisał w Nowe podatki od pojazdów spalinowych / SCT:
@BPX33 wszystko prawidłowo. Nalepka oznacza strefę/klasę. Zaliczają się do niej auta benzynowe do 2,8 tony od 1993 roku, euro 1-6. Auto masz euro 2. Jeżeli znajdziesz ze świadectwa homologacji że Swift spełnia euro 4 i więcej to zmienią. A tak to masz euro 2.
No to skąd w Niemczech wzięło się EURO 4? Są tam też nalepki EURO 1, 2 i 3...
-
No to skąd w Niemczech wzięło się EURO 4? Są tam też nalepki EURO 1, 2 i 3...
@likaon pisał, że ta naklejka nie oznacza normy EURO a strefę i faktycznie jest na niej napisane 'Umwelt zone 4' czyli to pewnie oznaczenie jakiejś strefy w jaką możesz wjeżdżać.
Tutaj jest całkiem sensownie wytłumaczone czemu masz zieloną plakietkę. Takową dostają wszystkie auta zarejestrowane po 1993r. i nie oznacza ona, że masz klasę emisji EURO4.
-
Ale jak widać na załączonym obrazku w przypadku diesli cyferki pokrywają się z normami EURO. ;)
Nie wiedziałem, że robili rozgraniczenia na silniki benzynowe i diesla... -
Ale jak widać na załączonym obrazku w przypadku diesli cyferki pokrywają się z normami EURO. ;)
Nie wiedziałem, że robili rozgraniczenia na silniki benzynowe i diesla...No logiczne to to do końca nie jest, ale cóż 😉
-
@drzonca eh wąsko patrzysz. A tymczasem walka o dusze Polaków trwa. Pomijasz całkowicie, co wyprawia pentagon/cia/mi6. Jeśli już piszesz o atakach hybrydowych, to pentagon nie bez powodu destabilizuje teraz Afrykę, wyrzucając francuzów, a tych ludzi co Białoruś przyjęła, to za nich Łukaszenka od cia też pewne gwarancje i finanse dostał. A mnie piszesz, żebym spojrzał szerzej. Czytałeś artykuł który wrzuciłem? Nie? To wrzucę wersję mini: "Jak się powali rząd Morawieckiego to wkroczy dyktatura faszystowska, co już widać po wielu decyzjach dotyczących Polski."
@drzonca napisał w Nowe podatki od pojazdów spalinowych / SCT:Komu jest na rękę osłabienie państw UE realizowane przez podział społeczeństw w poszczególnych krajach
Komu zależy na rozbiciu jedności Polaków? Bo ja widzę tylko jedną opcję: http://www.nrhz.de/flyer/media/25631/medien-in-deutschland.jpg i https://ohsisi.pl/kto-wydymal-media-w-polsce-98-procent-kapitalu-mediow-w-rekach-zagranicznych/
Czyli wszystkim tym którzy dążą do utworzenia jednego rządu europejskiego, czyli władza centralna poza granicami kraju, veto już zabrali to dopiero początek.A jak chcesz spojrzeć szerzej, to zapraszam do obejrzenia, tego co nas czeka w najbliższej przyszłości, z jak to opisujesz dobrej strony: https://rumble.com/v2gefrq-owadzia-dieta-autostrada-do-kontroli-umyslu.html
Przy okazji jak obejrzysz film, dowiesz się też o przyczynach brexitu. -
@smisnykolo napisał w Nowe podatki od pojazdów spalinowych / SCT:
A jak chcesz spojrzeć szerzej, to zapraszam do obejrzenia, tego co nas czeka w najbliższej przyszłości, z jak to opisujesz dobrej strony: https://rumble.com/v2gefrq-owadzia-dieta-autostrada-do-kontroli-umyslu.html
OT No, to spojrzałem szerzej na film (fragmentami, bo życie jednak upływa) i mózg mi rozwaliło najszerzej, jak się da.
Fantastycznie odjechana kobieta. Sama słodycz. 😍
Szacun, że nauczyła się Internetu i PowerPointa. W końcu...nie każdy to umie.
Osobiście polecam z jej twórczości: https://rumble.com/v24lvqa-seks-z-niskim-partnerem-uratuje-planete.html 😁 (Można ustawić prędkość na 1,5 raza, w końcu... trochę szkoda życia.)