Wchodzi do Polski benzyna E10
-
@BPX33 napisał w Wchodzi do Polski benzyna E10:
Zamiast napisać w jednym zdaniu, że żadne produkowane przez nich auta nie nadają się do tankowania E10 to woleli wywalić całą litanię... :P
... no, a i tak o Musso nie napisali. :-D
-
@leo napisał w Wchodzi do Polski benzyna E10:
Zamiast napisać w jednym zdaniu, że żadne produkowane przez nich auta nie nadają się do tankowania E10 to woleli wywalić całą litanię... :P
Mogło im się zapomnieć 🙁😛
-
A Musso w ogóle wychodziło z silnikami benzynowymi?
-
A Musso w ogóle wychodziło z silnikami benzynowymi?
Tak, silniki 2.0, 2,3 i 3,2 od Mercedesa.
Jednak jako Daewoo to nie widziałem nic poza 3,2L -
@pacior właśnie dlatego, że były to silniki mercedesowskie obstawiam, że nie napisali o Musso 😉
-
Paliwo E10 to ekościema: M4K o E10
-
Właśnie kończę trzeci zbiornik E10 w Tico. Silnik działa normalnie, kultura pracy, reakcja na gaz taka sama jak na E5, choć widzę że spalanie wzrosło, nie mierzyłem jeszcze dokładnie, ale przejeżdżam ok 80km mniej na całym zbiorniku. Gdzieś zapodziałem lampę stroboskopową, ale jak ją znajdę to przyśpieszę zapłon, którego i tak od dobrych dwóch lat już nie sprawdzałem i wtedy zmierzę spalanie. Natomiast Matiz M200, do którego według strony rządowej, jak i innych stron można tankować E10, dostał od tego paliwa strasznego muła, dosłownie jakbym ciągnął przyczepkę lub miał solidnie zapakowany bagażnik. Po zatankowaniu 98 ten problem mija. Widocznie Tico pojedzie nawet na płynie do spryskiwaczy ;)
-
Wspomniany wcześniej M4K zrobił test paliwa +/- E90
Auto normalnie jeździło, mocy nie straciło. ;)
Także jak widać na powyższym przykładzie między E5, a E10 różnice są kompletnie niezauważalne nawet dla starszych jednostek napędowych.
U siebie zalałem już kilkukrotnie E10 i nic się nie zmieniło w pracy czy osiągach.
-
@Piotrek9214 znajomy ma m100, nie zauważył zbytniej różnicy, zapłon ma przyśpieszony bo gdzieś kiedyś wyczytał że do gazu lepiej przyśpieszyć.
-
@likaon U mnie zapłonem steruje już komputer, spróbuję jeszcze raz zatankować 95, lecz z innej stacji, być może trafiło się jakieś trefne paliwo, bo spadek mocy był bardzo zauważalny