Wymiana amperomierza w prostowniku.
-
Mam taki prostownik.
Przypadkiem uszkodził się amperomierz. Wkładając na półkę zbyt mocno go dopchnąłem aby nie spadł i przez przypadek oderwał się od obudowy i złamała się wskazówka. Niczym tego nie naprawi się .
Czy gdyby włożyć taki bardzo będzie oszukiwać ?
https://allegro.pl/oferta/miernik-analogowy-amperomierz-10a-bocznik-10518665234
-
-
@pacior Ale akurat cyfrowe często lubią przekłamywać, a dokładne są już droższe
-
@Szarik napisał w Wymiana amperomierza w prostowniku.:
@pacior Ale akurat cyfrowe często lubią przekłamywać, a dokładne są już droższe
Potwierdzam, poza tym te cyfrowe chińczyki łatwo się psują.
Bierz tego z alle i będzie dobrze. Zaś dokładność wskazań możesz sobie nieco podregulować tzw. "mechanicznym zerem" - tym plastikowym pokrętełkiem na śrubokręt, pod wskazówką. Podepniesz multimetr, zmierzysz wartości (najlepiej kilka różnych) i podkręcisz wskazówkę, jeśli będzie trzeba. -
@pacior do cyfrowego trzeba by bocznik wsadzić, a to może trochę skomplikować montaż. Najlepiej wskazówkowy i cheja :)
-
Z mojego zostało tyle
Zastanawiam się czy jednak może nie kupić 6A
-
@Jaco Do akumulatorów, według mnie, lepiej 10A. Ten z pierwszego posta ma dużo dokładniejszą skalę.
-
@Szarik ok już zamówiłem .
Ten co był również taki nie dokładny.
-
@Szarik napisał w Wymiana amperomierza w prostowniku.:
@Jaco Do akumulatorów, według mnie, lepiej 10A. Ten z pierwszego posta ma dużo dokładniejszą skalę.
Tak jest, poza tym 10A ma wybitą jakąś cechę klasy sprzętu - 2,5. Ten prosty 6A nie jest w ogóle ocechowany.
-
Przesyłka w drodze więc jutro montaż będzie. Nie patrzyłem skąd sprzedawca ale jak zobaczyłem skąd to idzie to wielce się zdziwiłem . Stary Puznów za Garwolinem to dość blisko mnie.
-
Zrobione . Musiałem lekko rozwiercić poprzedni otwór aby weszło i nie haczyło o diodę.
Wziąłem prostownik i polazłem do piwnicy gdzie stoi aku od polo. Nie brałem ze sobą miernika ale jak podłączyłem prostownik bez wkładania wtyczki do gniazdka zaświeciła się dioda na prostowniku. Czyli jakieś napięcie miał. Stoi tam już 6 lat :P
Potem wywlokłem to wszystko do garażu i podłączyłem na godzinę.
Po godzinie wziąłem miernik i pokazywał 13V Ciekawe jak z mocą , ale nie mam co tam podłączyć . Żarówka od malucha świeci mocno.
Jeszcze sprawdziłem prąd ładowania i chyba nie ma co regulować .
Bez żarówki :
A tu dałem żarówkę w szereg :
Myślę że powinno być OK.
Podłączyłem aku do ładowania i zobaczę jak będzie po paru godzinach.
Jak sięgam pamięcią to nawet jak był tamten amperomierz nigdy wskazówka nie zeszła poniżej 1A . -
-
Wczoraj wróciłem po 20 . Aku ładował się jakieś 8 godzin.
Przed odłączeniem było tak:
Zmierzyłem napięcie 13,2 V . Zanim wprowadziłem auto do garażu podpiąłem tę żarówkę od malucha. Świeciła bardzo mocno. Zostawiłem tak i poszedłem wstawić auto. Wróciłem no świeci dalej. Odłączyłem i zmierzyłem napięcie . Już było 11,5V . Żarówka świeciła jakieś 7 minut,. Ma 55W .
-
@Jaco ten malutki mierniczek cyfrowy ma mocne odchyły to nawet nie bralbym go pod uwagę. On pokazuje że coś jest. Napięcie potrafi mieć przekłamanie ponad 1v a co dopiero pomiar prądu. Co do akumulatora, no to nie oszukujemy się, nie jest pierwszej świeżości, ale jaka waga na wymianę jak znalazł :)
-
@likaon może i przekłamania ale zawsze coś tam zmierzy.
A ten aku jest właśnie na ewentualną wymianę . Jak miałem wcześniej Tico to jeden z nich zamienił na Centrę . -
Też chcę wyposażyć stary prostownik-samoróbkę w taki amperomierz. Już nawet kupiłem z pół roku temu. Ale mam zamiar dodać woltomierz cyfrowy. Po skalibrowaniu wskazań w kilku egzemplarzach nie zauważyłem jakichś dużych przekłamań, o których pisze Likaon - ot, max. 0,2 V.
Nie myślałeś o dodaniu woltomierza. Mała kostka, na pewno byś zmieścił na przedniej ściance. -
@leo nie wiem czy mówisz o tym samym, bo mi chodziło o ten miernik że zdjęcia, z sondami, on mi przekłamywał 1v podczas badania napięcia na aku ( jak miałem 13v zamiast 14v na wolnych to trochę mi przykro było) Natomiast te malutkie, sam wyświetlacz z elektroniką z tyłu są ok, sam nawet zainstalowałem taki w prostowniku, bo miałem tylko pomiar prądu.
-
-
Dziś podczas naprawy lampy STOP zaczął mi się dymić prostownik. Szybko odłączyłem z prądu.
Użyłem go do sprawdzenia tylko czy lampa świeci.Przepaliły mi się dwie diody prostownicze . Czemu ?
Najgorsze że prawie nie ma na nich oznaczeń ale chyba znalazłem odpowiednie :
https://allegro.pl/oferta/by550-50-dioda-prostownicza-50v-5a-5-4x7-5mm-13829785392
Moja wygląda tak. Sory za zdjęcie :
Tylko ciekawe czy po wymianie będzie działać.
-
Znalazłem jakieś diody o oznaczeniu IN5408 ( https://allegro.pl/oferta/dioda-prostownicza-1n5408-in5408-3a-1000v-10szt-10852973550)
Jak myślicie będzie się nadawać ?