Naprawa taśmy led.
-
Panowie jak to ugryźć czy w ogóle się da.
Młody ma obudowę z ledami. No działało to i nie działało. W końcu odkryłem że między panelem przednim a obudową jest styk.
W którym jak widać coś zadziało że środkowy pin przestał działać. Nie dłubałem w tym tylko po prostu z racji że kabel jest trochę dłuższy wymontowałem obie strony:
Kabel połączyłem pinami dorobionymi z końcówek od kondensatorów które mam tak w zapasie wykorzystywane do innych celów.
Wszystko fajnie zadziałało bez złożenia .
No przy składaniu poszło coś nie tak i mam urwaną jedną LED
Bez niej nie działa :( Nie wiem czy uda mi się ją przylutować.
Szkoda bo fajnie ten panel świeci : https://www.youtube.com/shorts/RRSYo_CilQQ
-
-
@jaco tak jak pacior napisał. Skrobanie, pobielanie, lutowanie. Precyzyjna robota, ale do zrobienia.
-
A więc .
Trochę poskrobałem . Zabieliłem ścieżki. Na ledzie odgiąłem te piny i przylutowałem transformatorową bo taką posiadam w domu :No i działa :
Tu jeszcze przed złożeniem w całość :
A tu już po zapięciu pokrywy.
Wiecie co. Po jaki h.. tam takie dziadowskie złącze dawać? Nie lepiej dłuższy przewód z wtyczką aby to rozpiąć?
Na YT jeden gość mnie molestuje bo właśnie mu nie działa przedni pasek. Piszę mu , tłumaczę jak zrobić (tak jak ja ominąć te gówniane złącze w obudowie) ale nie wiem czy jest na tyle kumaty jak ja?
-
@jaco świetnie- będziesz miał doświadczenie przy naprawie podświetlania matrycy w odbiorniku TV - tam jest podobnie , tylko uważaj bo napięcie tam jest większe ok 240 V .
-
@jaco jeżeli sam nie znalazł usterki, no to może być problem.
-
@likaon usterką jest to właśnie złącze w obudowie.
-
@jaco napisał w Naprawa taśmy led.:
Wiecie co. Po jaki h.. tam takie dziadowskie złącze dawać? Nie lepiej dłuższy przewód z wtyczką aby to rozpiąć?
Nie ma być lepiej, ma być taniej. Takie czasy. Dotyczy to prawie wszystkich tanich niemarkowych sprzętów i około połowy drogich, markowych. Decyzje podejmuje księgowy, a nie inżynier. Niestety oznacza to, że często kupujemy elektrośmieć. Bardzo często kupując coś taniego, a czasami także przy drogich, markowych sprzętach, jeśli przed zakupem nie poszukamy opinii.
Gratuluję naprawy! -
@drzonca napisał w Naprawa taśmy led.:
Nie ma być lepiej, ma być taniej.
Ja nie wiem czy nie tańsza wtyczka + gniazdo od tej płytki z dwóch stron.
Ja myślę ze ma się szybko zepsuć i nowe kupić.