Gdzie kupić matryce kluczyków?
-
Czy istnieje jakiś sklep, gdzie kupię bez problemów matrycę kluczyka, żeby dorobić do Tico?
Z tego co wiem, pasują kluczyki do Suzuki Swift, w każdym razie ja mam dorobione JMA oznaczony jako "SUZU 8P"
Pojawia się problem, bo w punktach nie mają takich matryc.
W Internecie znalazłem jakiś sklep Internetowy, ale piszą, że sprzedają tylko dla firm, w dodatku jeszcze określonych branż, ilościach hurtowych (nie podają jaka to wg nich ilość) itd... Generalnie same jakieś bariery nie wiem z czego wynikające...
-
Mnie kiedyś bezproblemowo dorobili w punkcie, używając uniwersalnej matrycy z napisem "SILCA". Mam sporo różnych dorabianych kluczyków z takim napisem. Pytaj w punktach, sądzę, że znajdziesz.
Poza tym jakiś rok temu widziałem w jakimś sklepie internetowym (nie pamiętam, gdzie) oryginalne matryce. Ale uwaga - tu też były dwa rodzaje (dwie różne długości). -
Dzięki za wskazówki wszelkie.
Odbijam się od ściany, bo w tych sklepach internetowych hasła typu: "Nie prowadzimy sprzedaży detalicznej, rejestracja wyłącznie dla firm z branży dorabiania kluczy!"Jakby nie wiem co. Zmowa jakaś czy coś.
A "firmy z branży dorabiania kluczy" to mają to gdzieś, odsyłają mnie bo "panie nie mam takiej matrycy" i palcem im się tknąć nie chce.
Udało mi się jakiś czas temu w jednym sklepie kupić matryce, to mnie cwaniak z "firmy z branży dorabiania kluczy" skasował więcej niż jakbym u niego kupował usługę z matrycą... A filozofii tyle przy tym ,że wkłada w tę maszynkę i robi praktycznie za niego.
-
Ja za wyrzeźbienie grota zapłaciłem 50zł. Zaprogramowałem sobie pilota i imo już sam.
-
Przy odrobinie staranności i precyzji, taki kluczyk jak do Tico można wyrzeźbić samemu. Trzeba mieć surowy klucz, imadło i pilniczki-iglaki. 30 minut roboty. To nie jest bardzo skomplikowane.
-
Fakt.
Tylko trzeba mieć właśnie surowy kluczyk. A firmy sprzedające mają chyba dobrobytu po kokardę, za dobrze im się wiedzie i nie chcą "byle komu" sprzedawać. -
@mandrzej napisał w Gdzie kupić matryce kluczyków?:
Fakt.
Tylko trzeba mieć właśnie surowy kluczyk. A firmy sprzedające mają chyba dobrobytu po kokardę, za dobrze im się wiedzie i nie chcą "byle komu" sprzedawać.Próbowałeś dostać kluczyk w punkcie gdzie takowe dorabiają?
-
@gooral napisał w Gdzie kupić matryce kluczyków?:
Próbowałeś dostać kluczyk w punkcie gdzie takowe dorabiają?
Od tego zacząłem - żeby mi po prostu dorobili. Kilka punktów odwiedziłem.
To ręce rozkładają, że nie mają i tyle. W ogóle ignoranci się trafiają, albo też chyba się przelewa, bo dopiero jak im palcem pokazać, że może będzie od innego auta pasował bo kiedyś ktoś na takim dorobił, to postękają, że faktycznie i ... mówią, żeby się pytać "kiedyś" może będzie. -
-
Od tego zacząłem - żeby mi po prostu dorobili. Kilka punktów odwiedziłem.
To ręce rozkładają, że nie mają i tyle. W ogóle ignoranci się trafiają, albo też chyba się przelewa, bo dopiero jak im palcem pokazać, że może będzie od innego auta pasował bo kiedyś ktoś na takim dorobił, to postękają, że faktycznie i ... mówią, żeby się pytać "kiedyś" może będzie.Kurcze niezłe jaja, aż w szoku jestem, że z takimi w sumie podstawowymi rzeczami jest problem z dostępnością.
-
@gooral nie dziw się. Auto wychodzi z rynku.
-
@jaco Ale to nie chodzi nawet o kluczyk do takiego czy innego auta. Może te by były, albo zamiennik od innego, ale już na wejściu jest napis do sklepów: "Tych klientów nie obsługujemy". Jeszcze bez słowa, o jakie auto chodzi. Tego nie rozumiem jako prosty człowiek.
-
@mandrzej trochę mam za daleko aby odwiedzić ten punkt w którym ja dorabiałem klucze ale jak będę przy okazji zapytam.
-
@jaco napisał w Gdzie kupić matryce kluczyków?:
@gooral nie dziw się. Auto wychodzi z rynku.
@Jaco masz rację i ja to rozumiem. Oczywiście naturalnym jest, że coraz ciężej o części etc., natomiast założę się, że ten wzór kluczyka był stosowany jeszcze w kilku o ile nie kilkunastu innych modelach samochodów, stąd też moje zdziwienie.
-
Opiszę krótko jak to było z szukaniem kluczyka do Musso.
- Firma ma dwa punkty.
- Idę do pierwszego punktu gdzie pracuje szef - kluczyka nie dorobi, nie znalazł w kilku katalogach dedykowanego ani podobnego.
- Zamawiam z Belgii oryginalny klucz surowy.
- Idę z nim na drugi punkt, dorabiam. Przy okazji pracownik znajduje odpowiedni klucz w katalogu (sporo bym zaoszczędził) - pracownik mówi że on ma inne katalogi niż szef dlatego tamten nie znalazł :-/ Na koniec stwierdził że zamówi kilka tych kluczyków w hurtowni by mieć na stanie :D
-
-
@mandrzej teraz dojrzałem, że jesteś z Łodzi, daj znać gdzie pytałeś o ten kluczyk. Ja się kręcę po retkini, Konstantynowie i od czasu do czasu centrum, więc jak coś mogę tu popytać.
-
@pacior napisał w Gdzie kupić matryce kluczyków?:
@mandrzej trzeba trafić na dobry punkt, ostatnio przerabiałem temat chcąc dorobić klucze do Musso. Także, nie można się poddawać ☺️
Dokładnie. Gdy kiedyś w Dęblinie poszedłem z tym kluczykiem do Tico, gościowi się chciało pogrzebać i znaleźć surowiec. A niedawno w Puławach podałem kluczyk od blokady kierownicy Simsona, to nawet mu się spojrzeć dokładnie nie chciało - czyli nie chciało mu się poszukać... Hmm, dorobienie zwykłego, płaskiego klucza typu Yale kosztuje kilka zł. Gdy ktoś przychodzi ze zwykłym kluczem do zamka drzwiowego, robi się to od ręki. A gdy trzeba wykonać więcej czynności za tę samą właściwie cenę, zaczynają się schody...
-
@gooral Jestem z Łodzi, ale nie na stałe tylko z doskoku, więc czasowo ograniczony. Dzięki za propozycję. Ja też Retka. Kiedyś w Carrefourze na Bandurskiego dorabiane były kilka lat temu. Przy okazji tam się udam. Obecnie rozpytywałem punkty w innym mieście.
Także jakbyś gdzieś na Retkini mijał przypadkiem punkt jakiś to będę wdzięczny jak zapytasz jak u nich się sprawy mają obecnie to ew. może uda mi się kiedyś podskoczyć - jakby się miały dobrze :).
Obecnie głównie mi zależy na dorobieniu tego krótkiego. Zamiennik mam dorobiony mam dorobione JMA oznaczony jako "SUZU 8P".
-
Zamiennik mam dorobiony mam dorobione JMA oznaczony jako "SUZU 8P".
Jeśli w czymś Ci to pomoże to ja mam na dorobionym w zeszłym roku kluczu do mojego Swifta oznaczenie: SUZU-10.P1