[MANUAL] Najtańszy i najłatwiejszy sposób na rdzę?
-
@bpx33 napisał w [MANUAL] Najtańszy i najłatwiejszy sposób na rdzę?:
Macie jakieś pomysły co by się nadało najlepiej?
Kup spray w markecie . Tak mi doradzałeś jak malowałem zaciski i bębny w Polo. 😛😛😛
-
-
A moim zdaniem, to by i tak nic nie dało. :-)
Nie znajdziesz takiej farby. Zapomnij. Malowanie, zaprawki... to wszystko nie wytrzyma wody, piasku, zimowej soli. Jedyną w miarę trwałą farbę w sprayu, którą kiedyś malowałem felgi, kupiłem na początku lat 90-tych - był to prawdziwie niemiecki "Felgenlack". Ale współpracy z kluczem nie wyobrażam sobie z żadną farbą.
Jedynie galwanizowanie. Ale czy to się opłaca? Zwłaszcza na zużytych powierzchniach? Lepiej kupić ocynkowane / chromowane nakrętki. -
Czyli chyba zostanie tak jak jest.
Ew. położę kolejną warstwę preparatu antykorozyjnego, bo wygląda na to, że wsiąka on w nakrętki. ;) -
@bpx33 To jedyne, co można zrobić. Ewentualnie pociągnąłbym jeszcze jakąś pastą / woskiem do karoserii, to spowolni powtórną korozję.
Przyszło mi na myśl jeszcze inne rozwiązanie (tak miały wartburgi od modelu 85 i wyżej): czarne, plastikowe nakładki na śruby. Nie przejmujesz się wyglądem metalu, bo potem i tak nasuwasz na śrubę taką zaślepkę / nakładkę. Trzeba byłoby się rozejrzeć po sklepach. Te nakładki NRD-owskie miały ładny kształt sześciokąta z płaskim dnem. W Brico Depot (Castorama) kupowałem podobne nakładki, tyle, że z dnem półokrągłym. Mieli różne rozmiary - od ósemek do siedemnastek bodajże. -
W pugu mam srebrne felgi i srebrne nakładki na śruby. Może są takie czarne, a jak nie, to kupić srebrne i zetrzeć do czarnego plastiku, bo to napylony taki ala chrom, powłoka refleksyjna.
-
-
Są, ale wszystko z Chin. :(
Takie tańsze i takie droższeNa czasie przesyłki mi nie zależy (bo do jesieni długa droga), ale jak się okaże, że coś jest uszkodzone albo nie taki kolor jak na zdjęciach to tylko wtopię hajs. Niby nie dużo, ale zawsze coś... :/
Chyba, że wiecie o jakimś sklepie, który sprzedaje takie części?
-
-
-
@pacior napisał w [MANUAL] Najtańszy i najłatwiejszy sposób na rdzę?:
Jaki kolor wybrałeś?
Jak do czasu odbioru Twojej przesyłki nic nie kupię to z chęcią obejrzę je na żywo. :) -
-
-
@pacior wziąłeś te na śruby 19-tki? Jeśli tak to jakiej one są wysokości (w sensie czy zakryją całą nakrętkę)?
-
-
Ciężko się je zdejmuje, dedykowany ściągacz średnio sobie radzi.
Wolę, żeby ciężko schodziły niż odpadały na byle dziurze. ;)
A weź (oczywiście jak możesz) wrzuć fotkę całego koła obejmując jeszcze trochę auta (właśnie tak z dystansu). Wtedy będzie można ocenić wygląd :P
-
@pacior przed chwilą zamówiłem i dla siebie! :)
-
Ciężko się je zdejmuje, dedykowany ściągacz średnio sobie radzi.
Oczyść z grubsza śruby, po czym nałóż trochę pasty / wosku do karoserii. Przetrzyj szmatką po wyschnięciu. Powinno być potem łatwiej ze ściąganiem, a same spadać nie powinny..
-
Ja mam w 93 i w Matizie nakładki z Auchan-a, kosztowały z tego co pamiętam ok 6zł za komplet czarnych i 12 za chromowane. Trzymają się całkiem ok, ale zdejmowanie ich jest dość upierdliwe, plastikowy kluczyk z zestawu łamie się na pierwszej nakładce, ale mam taki z twardej blaszki w kształcie litery U, który kiedyś znalazłem w bagażniku po poprzednim właścicielu (pewnie po jakiś nakładkach stosowanych oryginalnie w samochodzie) i nim idzie to całkiem sprawnie. Miałem chromowane śruby ale po kilku zimach niestety jedyne co pozostało to przykryć je właśnie tymi nakładkami.