Daewoo Musso 2.2 TD (Ssangyong Musso 2.3TD)
-
@leo napisał w Daewoo Musso 2.2 TD (Ssangyong Musso 2.3TD):
Oczywiście zamiast uszczeleczki? Czy na uszczeleczkę?
Nie no, no jak to tak. Na wyciek bezpośrednio jak prawdziwy miecio 😉😂
-
@leo wyciąć starą, oblecieć plaszczyznę lub wgłębienie papierkiem, sylykonku ciut ciut, uszczeleczkę nowa i znów sylykonku ciut ciut. Poczekać aż złapie i jazda.
-
@likaon napisał w Daewoo Musso 2.2 TD (Ssangyong Musso 2.3TD):
@leo wyciąć starą, oblecieć plaszczyznę lub wgłębienie papierkiem, sylykonku ciut ciut, uszczeleczkę nowa i znów sylykonku ciut ciut. Poczekać aż złapie i jazda.
Mhm... Aha. :-)
-
Zrobiłem dziś małe czyszczenie wtrysków i pompy wtryskowej. Nalałem czystego specyfiku do słoika, odłączyłem przewody paliwowe które przedłużyłem i tak sobie silniczek pracował pół godziny zasilany ze słoika 😅 coś chyba wyczyścił bo kolor z klarownego zmienił się na mocno ciemny..
A teraz wezmę się za dołożenie grzanych lusterek 🙂
-
@pacior napisał w Daewoo Musso 2.2 TD (Ssangyong Musso 2.3TD):
No ja mam w standardzie , tyle że działają z tylną szybą ale dość szybko puszcza. Szybciej niż na tylnej szybie.
-
@Jaco napisał w Daewoo Musso 2.2 TD (Ssangyong Musso 2.3TD):
No ja mam w standardzie , tyle że działają z tylną szybą ale dość szybko puszcza. Szybciej niż na tylnej szybie.
Ja mam w Ignisie i mocno sobie cenię. Prawdopodobnie podepne się pod przekaźnik od tylnej szyby .
-
@pacior też mam. Połączone z tylną szybą. Załączam i fiku miku wszystko widać :)
-
No i powoli lecę z grzanymi lustrami. Maty już przyklejone, pozostaje zrobić wiązkę i znaleźć przekaźnik od grzania tylnej szyby..
-
Wczoraj wymieniłem olej w silniku, tydzień temu wymieniłem świece żarową. Przez 11 miesięcy przejechałem 10 tysięcy kilometrów, sporo jak na taki pojazd 😅
Musso w dniu wczorajszym zyskało status pojazdu historycznego dzięki opini wydanej przez rzeczoznawcę motoryzacyjnego.
W teorii daje mi to możliwość zyskania tańszego OC, ubiegania się o wyższe odszkodowanie w przypadku szkody na pojeździe i na dzień dzisiejszy możliwość wjazdu do SCT - generalnie nie potrzebuje tam jeździć ale nigdy nic nie wiadomo.. -
@pacior no i Musso znów wylądowało na lawecie, tym razem skorzystałem z pakietu jaki miałem wraz z OC i wyszło bez kosztów.. jednak propozycja przedłużenia na ten rok jest o 100zł wyższa dla musso i 150zł wyższa dla Ignisa 🙁
Pękła jedna z dwóch linek zmiany biegów którą założyłem 4 lata temu, przy okazji widać jak producent zabezpieczył ją antykorozyjnie.
Finalnie włożyłem starą, oryginalną linkę bo kolejnego zamiennika nie chce..
Następna sprawa że znów spaliła mi się świeca żarowa, nie wiem jeszcze która ale pewnie kolejna, widocznie mają określoną żywotność.
-
@pacior O jasny gwint... Kiepska sprawa.
A dlaczego wymieniałeś ori na zamiennik? Z przyzwoitości, bo stara?W dusterze też mam dwie linki. Oby fabryka była wytrzymała...
Jednak najlepsze jest połączenie na pręt, jak w Tico. A pamiętam, jak 30 lat temu miałem przygodę z wartburgiem... Moja matka trochę nim jeździła, a zmieniając biegi zawsze mocno szarpała za lewarek. Lewarek (już w podłodze) był z cienkiego drutu (chyba 10 mm) i bardzo długi. W końcu kiedyś podczas jazdy... został mi w ręku, po prostu urwał się u samego dołu, tuż przy kuli. Nie było żadnej możliwości zmiany biegów. Wlazłem więc pod auto, na wyczucie wrzuciłem dwójkę i tak na niej wróciłem przez pół miasta do domu... Dało radę bez lawety.
W domu rozebrałem mechanizm, wuj - ślusarz przyspawał lewarek do kuli i jeździło się dalej. :-) -
@pacio
Sytuacja nie do pozazdroszczenia gdy auto staje, odmawia posługi i trzeba wzywać lawetę :(W Kii Rio też mam dwie linki i i jak się przerwie to wymiana sprowadza się do ściągnięcia tunelu i rozebrania całej deski rozdzielczej - tak w skrócie. Nie wyobrażam sobie samodzielniej wymiany.
-
-
-
@tom83ek napisał w Daewoo Musso 2.2 TD (Ssangyong Musso 2.3TD):
W Kii Rio też mam dwie linki i i jak się przerwie to wymiana sprowadza się do ściągnięcia tunelu i rozebrania całej deski rozdzielczej - tak w skrócie. Nie wyobrażam sobie samodzielniej wymiany.
Oj, zdaje mi się (choć nie wiem na pewno), że w Clio też mogą być linki. Skoro w dusterze siedzi napęd z linkami żywcem przeszczepiony z renówek...
W moim jest dość dobry dostęp z kanału. Jednak nadal uważam to za gorsze rozwiązanie:- zdecydowanie mniej precyzyjnie zmienia się biegi,
- u mnie była trochę upierdliwa usterka od nowości, bo lewarek generował takie ciche terkotanie w pewnych warunkach (w końcu ASO znalazło rozwiązanie),
- teraz przykład Paciora dowodzi, że linka jak najbardziej może się urwać.
-
Musso w dniu wczorajszym zyskało status pojazdu historycznego dzięki opini wydanej przez rzeczoznawcę motoryzacyjnego.
Weź opisz pokrótce przebieg takiej operacji. ;)
Ostatnio próbowałem zagłębić się w temat i w necie znalazłem sporo informacji, że dopiero 30-letnie auta mogą ubiegać się o taki status, a Twoje Musso jest przecież młodsze od mojego Swifta...Nie ukrywam, że u mnie głównym powodem byłaby chęć możliwości "bezkarnego" wjeżdżania do miast objętych SCT, choć ciekaw jestem jak u mnie rzeczoznawca podejdzie do wszystkich "przeróbek"? W sumie to większość części jest od Swiftów tylko z bogatszych wersji wyposażenia. :)
-
@BPX33 zacznijmy od tego że pojazd historyczny nie musi być pojazdem zabytkowym ale każdy pojazd zabytkowy jest pojazdem historycznym.
Definicja pojazdu historycznego wywodzi się z innej ustawy, a mianowicie wprowadzono ją przy ustawie dotyczącej ubezpieczeń komunikacyjnych.
Każde auto mające powyżej 40 lat z automatu zyskuje ten status, wiek minimalny to 25 lat i opinia rzeczoznawcy.
Dzięki temu mam szanse na wjazd do SCT i prawdopodobnie brak ciągłości OC gdybym nie chciał autem wyjeżdżać z garażu.
Niestety przy Swifcie Mk4 rzeczoznawca może stwierdzić że był/jest zbyt popularny.W internecie mimo sporej ilości artykułów jest ogromna ilość błędnych i absurdalnych treści.. piszący mylą pojazd zabytkowy z historycznym i ciężko dokopać się do rzetelnych informacji.
-
Każde auto mające powyżej 40 lat z automatu zyskuje ten status,
Czyli w najgorszym przypadku jeszcze tylko 14 lat czekania... XD
wiek minimalny to 25 lat i opinia rzeczoznawcy
Trzeba się zapisać u takowego czy z marszu biorą jeśli się do nich przyjedzie?
Czytałem gdzieś że można najpierw zapytać (chyba właśnie u rzeczoznawcy) czy jest w ogóle szansa dla naszego pojazdu na przyznanie statusu takowego auta. Prawda to?Dzięki temu mam szanse na wjazd do SCT i prawdopodobnie brak ciągłości OC gdybym nie chciał autem wyjeżdżać z garażu.
No mi najbardziej zależy na tym pierwszym, bo cholera wie co jeszcze naszych wielmożnie "rządzącym" do łba strzeli...
Niestety przy Swifcie Mk4 rzeczoznawca może stwierdzić że był/jest zbyt popularny.
No Musso też białym krukiem nie jest/nie było. ;) U mnie na osiedlu ze dwa takowe były, a Swifta mam tylko ja. :D
W internecie mimo sporej ilości artykułów jest ogromna ilość błędnych i absurdalnych treści.. piszący mylą pojazd zabytkowy z historycznym i ciężko dokopać się do rzetelnych informacji.
I właśnie dlatego zapytałem człowieka z doświadczeniem. ;)
-
@BPX33 najlepiej dzwonić po rzeczoznawcach, pisać e-maile, itd.. teraz chyba po zmianach przepisów o pojazdach zabytkowych mają z tego tytułu nieco mniej pracy.
Co rzeczoznawca to innna opinia, w moim przypadku kontaktowałem się z 3 gdzie 2 było za a jeden przeciw 😅
Musso było sporo ale Ssangyongów, ja mam w dowodzie Daewoo, poza tym z rzadko spotykanym silnikiem😎 -
@BPX33 najlepiej dzwonić po rzeczoznawcach, pisać e-maile, itd.. teraz chyba po zmianach przepisów o pojazdach zabytkowych mają z tego tytułu nieco mniej pracy.
Co rzeczoznawca to innna opinia, w moim przypadku kontaktowałem się z 3 gdzie 2 było za a jeden przeciw 😅Czyli da radę bez kosztowo ustalić czy w ogóle jest szansa. No i o to mi chodziło. :)
Musso było sporo ale Ssangyongów, ja mam w dowodzie Daewoo, poza tym z rzadko spotykanym silnikiem😎
To ja będę mówił, że tak bogato wyposażonego GL nigdzie w Polsce nie ma. :P Bo teraz to właściwie GLS. :D