Tico kopci ,i śmierdzi .
-
Witam . Kilka dni temu miałem przegląd techniczny , i wszystko bez zarzutu , po za tym , że go czuć olejem :( To trochę mnie dobiło , bo wiele pracy włożyłem w tego bolida , i miałem zamiar kupić spawarkę , aby zacząć przygodę z blacharką . Jednak trochę głupio inwestować i tracić czas , jak silnik się kończy :?( Tico ma 130.000 przejechane i to trochę mało jak na tico (z tego co się naczytałem ) aby już silnik wyzioną ducha . Może jakieś sugestie , jak sprawdzić czy to pierścienie, Uszczelniacze , czy też uszczelka pod głowicą . Znajomy na przynieść przyrząd do pomiaru ciśnienia w cylindrach , i od tego zacznę ,i myślę nad płukanką silnika ,przed wymianą oleju , tylko czy mu w ten sposób bardziej nie zaszkodzę ? Ps . Diagnosta powiedział ,żebym kontrolował stan oleju , i dolewał to trochę jeszcze pojeździ :( Ktoś przerabiał temat ? I czy opłaca się pchać w remont silnika ?
-
@Kris robiłem remont w swoim Swifcie na początku tego roku.
U mnie objawy były ewidentne tylko, że mój miał przebieg niecałe 280k km, więc ponad dwa razy więcej niż u Ciebie. Przy odpalaniu na zimnym silniku puszczał błękitnego bąka. Poza tym coś musiał palić w trakcie jazdy (nie było tego widać, bo pytałem kilku osób jadących za mną), bo na 7k km wlałem blisko 2 litry oleum.
Jeśli Twój Tikacz wali niebieskie bąki w trakcie jazdy i odpalania to na 100% remont lub wymiana silnika. Płukana nic nie da moim zdaniem (zmarnujesz tylko pieniądze), a jeśli wymieniasz olej regularnie (co ok. 10k km) to w ogóle niewiele by dała.
Teraz pytanie remont czy wymiana silnika? Jeśli wiążesz z tym autem jeszcze min. 5 lat jazdy to tylko i wyłącznie remont! Używany silnik to jedna wielka niewiadoma i w 99% przypadków nawet nie masz jak go sprawdzić przed zakupem, bo już jest wyjęty z auta.
Wiadomo, że koszty remontu są nieporównywalnie większe (a jeśli umiałbyś sam wymienić silnik to dużo większe), ale po remoncie wiesz co masz, a używka może się okazać od razu szrotem albo paść po miesiącu...P.S. Jak masz więcej pytań to wal śmiało albo poczytaj w moim wątku co i jak ;)
-
Jak odpalam po nocy to jest z minuta bez dymu , a później tak jak by para wodna (biały dym ) , ale śmierdzi olejem , po rozgrzaniu silnika troche kopci , ale śmierdzi aż boli głowa :) Zastanawiałem się nad wymianą samych uszczelniaczy zaworowych bez ściągania głowicy , bo czytałem ,że jest to możliwe .Tylko to jak poperfumować świnię :) .Powinno się robić górę i dół .... Na dziś znajomy zawalił i zapomniał manometru i ciśnienia nie sprawdzę, więc muszę poczekać do Poniedziałku i żyć w niepewności :(
-
Ja bym się w remont nie bawił i jeśli buda jeszcze jakoś wygląda to poszukaj jeżdżącego dawcy o ile masz możliwość samodzielnej przekładki. Remont to niestety droższa opcja.
Jak zrobiłem remont głowicy w SX to po 2kkm musiałem wymieniać silnik (miałem pecha).
-
@Kris napisał w Tico kopci ,i śmierdzi .:
Jak odpalam po nocy to jest z minuta bez dymu , a później tak jak by para wodna (biały dym )
Jesteś pewien, że biały nie błękitnawy?
Na dziś znajomy zawalił i zapomniał manometru i ciśnienia nie sprawdzę, więc muszę poczekać do Poniedziałku i żyć w niepewności :(
Sam pomiar też nie da Ci 100% odpowiedzi co jest do wymiany.
A jak z dolewkami? Ile dolewasz pomiędzy wymianami? -
Jak odpalam po nocy to jest z minuta bez dymu , a później tak jak by para wodna (biały dym ) ,
Spory biały dym na początku może być z pary wodnej gdy układ wydechowy nie jest jeszcze nagrzany - szczególnie gdy silnik zasilany jest gazem
ale śmierdzi olejem , po rozgrzaniu silnika trochę kopci , ale śmierdzi aż boli głowa :)
Ja mam instalację gazową i jeżdżę niemal wyłącznie na gazie. U mnie też trochę czuć olej w spalinach a ponadto jak przyłożę rękę do spalin to dłoń staje się nieco lepka. Niemniej nie mam dużego zużycia oleju. Dokładnie nie powiem ale między wymianami oleju co ok 15 tyś km dolewam coś mniej więcej 0,5 l oleju.
Jak na stosunkowo niski przebieg w twoim aucie 130 tyś km nie dopatrywałbym się jakiegoś czarnego scenariusza. Sprawdź to o czym była już mowa. Może masz za bogatą mieszankę. Sprawdź czy i jaki nalot masz na świecach. Może filtr powietrza jest brudny. -
Przed chwilą byłem w garażu i z 4 l baniaka zostało ok 0,9 l .Więc 2,7 l wchodzi ( z tym ,że miałem nieco większy filtr oleju) , a dolewałem 2 razy i wychodzi na to ,że ok 400 ml Rok temu i ok. 10 000 km . Jutro chcę kupić płukankę i dopiero zmienię olej , ponoć taki zabieg nie powinien zaszkodzić .Świeczki sprawdzałem jakieś 100 km po zmianie gaźnika który rozkręciłem i wyczyściłem ( bez manuala z tego forum nawet bym się za to nie brał :) a były szaro popielate lekko wpadające w cegłany kolor . A skład mieszanki nie dotykałem , lecz poprzedni właściciel na pewno kręcił :( O analizatorze spalin mogę zapomnieć .
-
A skład mieszanki nie dotykałem , lecz poprzedni właściciel na pewno kręcił :( O analizatorze spalin mogę zapomnieć .
Czemu zapomnieć? Wystarczy znaleźć warsztat z analizatorem i wiedzieć, czym pokręcić - pokazać mechanikowi, która śrubka jest od czego. Ewentualnie umówić się na stacji diagnostycznej, gdy nie będą mieli klientów. Na pewno drogo nie zapłacisz.
-
Witam jak zwykle odgrzewane kotlety :) Po zaaplikowaniu płukanki (LIQUI MOLY ok. 50zł) i odpaleniu zapach się zmienił na taki jak Liqui ; . pochodziło 10 min. i zmiana oleju na dynamax 10w/40 pół syntetyk . Przejechałem 1500 km i na podziałce bagnetu ubyło ok 4-5 mm ( później sprawdzę ile to jest w ml. jak zrobie 2000km . Więc lipa , zastanawiam się czy nie zmienić olej na mineralny 15w40 ,bo jak stoję na światłach to się żygać chce od smrodu . Zastanawia mnie czy ta płukanka bardziej nie zaszkodziła , jak pomogła , dodam ,że po zdjęciu pokrywy zaworów jest trochę nagaru ,który trzeba było by skrobać ,żeby usunąć . :( Szkoda bo wiele pracy włożyłem w to auto , ale to chyba jego ostatni rok życia :) 130.000 km . rok prod. 2000 . Zmieniać ten ole , czy dać sobie spokój ? Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :)
-
-
Zastanawia mnie czy ta płukanka bardziej nie zaszkodziła , jak pomogła
Sądziłem, że nie wiele da, ale żeby było gorzej...
Szkoda bo wiele pracy włożyłem w to auto , ale to chyba jego ostatni rok życia :) 130.000 km . rok prod. 2000 .
Czemu nie rozważasz remontu bądź wymiany silnika?
-
@BPX33 napisał w Tico kopci ,i śmierdzi .:
Zastanawia mnie czy ta płukanka bardziej nie zaszkodziła , jak pomogła
Sądziłem, że nie wiele da, ale żeby było gorzej...
Używałem tej płukanki chyba ze 2 razy w moim Volvo. Nie zaszkodziła silnikowi a czemu się zdecydowałem jej użyć to już nie pamiętam.
-
Witam . Po przejechaniu 2.000 km Tico zjadło 300 ml oleju :( Więc bierze olej 150 ml na 1000 km ,i na razie nie pozostaje mi nic innego jak dolewki . A przy następnej wymianie przejdę na mineralny z ciekawości czy będzie różnica w poborze :( Pozdrawiam .
-
-
Muszę kupić Manometr , bo znajomy co miał mi pożyczyć ,to nawet nie wiem czy żyje :) Zastanawiałem się nad wymianą samych uszczelniaczy , ale niektórzy pisali ,że to może bardziej zaszkodzić jak pomóc ... jak robić remont to już góra i dól i jak zwykle zdam relację jak będę coś grzebał .
-
-
Dzięki Kolego za dobre chęci , ale chcę kupić swój bo pewnie się przyda w przyszłości , a nie bardzo dysponuje teraz wolnym czasem , bo pracuję od rana do nocy :( Wycieków nie ma, bo auto stoi w garażu i by były plamy , a spalony Dynamax śmierdzi strasznie :) A Ja jestem z okolic Częstochowy . Jak zrobię pomiary to wszystko opiszę Pozdrawiam .
-
Trochę czasu minęło , ale wczoraj zmierzyłem ciśnienie ze znajomym , i wyszło 12 bar-1 , 12 bar-2 i 11bar-3 cylinder ? a tico jak kopcił tak kopci :) Zastanawiam się nad wymianą samych uszczelniaczy bez zdejmowania głowicy ,ale nie wiem czy to wykonalne w tico i czy nie pogorszy się kopcenie .Uszczelnić górę , bez wymiany pierścieni ??? Ktoś z Was może ma doświadczenie pozytywne lub negatywne ? Proszę o poradę bo szkoda mi Ticusia ,a miałem się na nim blacharki uczyć :( Przypomnę 140 000 km , była płukanka , dziś uzupełniłem olej i zobaczę ile pochłonie za 1000 km . Po przestoju 8 h puszcza niebieskiego bąka , chwila przerwy ale jak się nagrzeje to w słońcu już widać błękitną poświatę . W przyszłym miesiącu zaleje go 15w40 mineralnym i może go trochę zaklei :) Pozdrawiam i czekam na wasze opinie ,porady
-
@Kris będę nudny i się powtórzę. Całkowity remont lub wymiana silnika, żadne półśrodki. ;)
-
@Kris znajomy zalał 15w40 i przekręciła się panewka. Będzie tylko śmierdziało jeszcze bardziej, a i silnik na złom pójdzie. Zrób te uszczelniacze, jak dalej źle to remont, blacharki nawet nie zaczynaj póki silnik padaka.