Opel Meriva 1.4 16V Twinport
-
@leo napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
To ile nakręciłeś i kiedy ostatnio zmieniałeś?
Wymieniałem przy 162 w lutym. Teraz już mam 171 prawie .
@leo co dzień oprócz niedziel robię po 160 km więc przez miesiąc 30 dniowy robię 4800 km. -
@jaco Ja na Twoim miejscu, jeśli lejesz syntetyk lub półsyntetyk i robisz sporo tras (a 80 km na jeden raz już jest "trasą"), spokojnie przedłużyłbym wymianę do 12-15 tys.
Tak robię w swoich. 10 kkm to tylko na krótkie odcinki, częste rozruchy. Pokonywane różne odległości - 12-13 kkm. Używanie na długich trasach, to moim zdaniem 15 kkm będzie też dobrze. -
@leo komplet filtrów plus olej kosztuje mnie 200zl. Wymiana nic bo sam to zrobię. Zostaje mi kasy z dodatku na paliwo więc i tak jestem do przodu. A świeży olej przed zimą nie zaszkodzi. W końcu dalej nie wiem ile tam jeszcze będę jeździł .
-
@leo lepsze zbyt częste wymiany jak zbyt rzadkie ;)
-
-
Wracając w niedzielę od znajomych i wstawiając auto do garażu zauważyłem że wycieraczka z tyłu nie zeszła do końca. Ale dałem sobie z tym spokój bo to niedziela.
Na drugi dzień pojechałem po syna do szkoły. Kątem oka w lusterku wstecznym widziałem jak co jakiś czas wycieraczka pracuje. Trochę mnie to zdziwiło gdyż przełącznik był wyłączony a jak go uruchamiałem to wycieraczka działała prawidłowo.
Gdy parkowałem pod szkołą stwierdziłem że wycieraczka uruchamia się gdy wcisnę hamulec .
Jak wróciłem do domu sprawdziłem błędy i nic nie wskazywało na jakąś usterkę.
Otworzyłem i zamknąłem kilka razy klapę i usterka znikła. Ale postanowiłem zajrzeć do przelotki no i proszę.Owinąłem każdy z osobna kabel izolacją jak i całość też. Z ledwością udało mi się to wcisnąć w gumę przelotki .
Może kiedyś wymienię te kable na nowe. -
-
@Jaco mam wrażenie, że "nasi" już tam byli. Dziwne, że wszystkie kable są jednego koloru.
-
@pacior dokładnie.
-
@Gooral napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
mam wrażenie, że "nasi" już tam byli. D
Kable są różnej grubości więc gdyby byli były by jednakowe. Może jutro zdejmę tapicerkę klapy to obejrzę .
-
Pada chyba mi wyświetlacz :(
Jednego dnia tyle
Dwa dni później już więcej
Wilgoć ?
-
@Jaco poczekaj na ciepłe dni. Bo suszarką to nawet nie proponuje.
-
@likaon ciekawe jak bym przyniósł do domu na noc cały wyświetlacz. Tam jest jedna śruba i jedna wtyczka do wymontowania.
-
@Jaco Nie głupi pomysł do domu zabrać... A uderzenia w niego nie było albo jakiejś dużej dziury w drodze nie zaliczyłeś ostatnio?
-
@BigBeat napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
A uderzenia w niego nie było albo jakiejś dużej dziury w drodze nie zaliczyłeś ostatnio?
Żadnego uderzenia , żadnej dziury. To powstało samo. Jednego dnia wstawiam auto do garażu jest ok. A na drugi dnień już jest.
Zupełnie jak tu : https://www.youtube.com/watch?v=uLnB9YwHajw
Podobno samo zniknie po przyjściu cieplejszych dni ale ja mam chęć to wygrzać na kaloryferze.
-
@Jaco na kaloryfer nie, temp. pokojowa w domu powinna spokojnie wystarczyć, za wysoki skok temp może uszkodzić elektronikę
-
@BigBeat spokojnie. Moje kaloryfery są ledwo ciepłe nawet jak grzeją.
-
To zmienia postać rzeczy ;)
-
Wymontowałem całość a z obudowy wyjąłem wyświetlacz .
Pod światłem widać kropki na LCD.
Resztę zamontuje bo mam wyjazd a nie będę z dziura jeździł pod szybą.
Radio działa i bez wyświetlacza więc na razie tak będzie. -
Wygląda na parę wodną, miejmy nadzieję