Opel Meriva 1.4 16V Twinport
-
@jaco warto jeszcze mieć przygotowane blaszki po których pracują klocki, u mnie w Merivie jedna sztuka miała już dziurkę, pozostałe miały już ślady rdzy. Polecam przy okazji posmarować tam delikatnie pastą ATE dedykowaną do klocków.
Nie wiem jakie masz prowadnice zacisków bo były dwie wersje ale jeżeli są takie z gumką to je teoretycznie należy wymieniać co drugą zmianę klocków gdyż też się zużywają. -
Tom83ek dobrze prawi. Jeśli masz chwilę, poszukaj na YT filmiku prof. Chrisa o robocie przy hamulcach tarczowych (wymiana tarcz i klocków) i najczęściej popełnianych błędach. Warto obejrzeć i zastosować jego rady. Szczerze polecam.
-
Piszecie co mam zrobić jakbym miał pierwszy samochód w życiu i pierwszy raz wymieniał coś w nim :P
-
@jaco Wcale nie. Może wymieniałeś tarcze, klocki, może nie... tego nie napisałeś. :-P
A jeśli nawet, to zwykle robi się to "na chłopski rozum", bo przecież co może pójść nie tak, prawda? :-)
Też tak kiedyś myślałem, dopóki nie obejrzałem tego filmiku:
KLIK profesor o hamulcach
i okazało się, że na pewne sprawy nie zwracałem uwagi, do tego zobaczyłem kilka sztuczek, których nie znałem - czyli warto było. Założę się, że także dowiesz się czegoś nowego.
Stąd chęć doradzenia również Tobie - znajomość dobrych praktyk to cenna sprawa. Zwłaszcza przy hamulcach; to nie wymiana wycieraczki. -
@leo tego profesora już nie raz oglądałem także w innych jego filmach.
-
@jaco napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Piszecie co mam zrobić jakbym miał pierwszy samochód w życiu i pierwszy raz wymieniał coś w nim :P
Oj tam 😝 mnie np zaskoczyła guma na prowadnicy zacisku. Są dwie wersje z gumką i bez.
-
Dobra zrobiłem pomiary. Nowa tarcza ma 24mm moja ma 23mm . Dopuszczalna minimalna to 21mm czyli tarcze zostają a kupuje tylko klocki .
Z obu stron na osi są równomiernie zużyte tarcze jak i klocki.
Pomiary
-
-
Tak jest. Jeśli są proste, równomiernie zużyte, nie wali nic po kierownicy przy hamowaniu - powinny wytrzymać do następnej wymiany klocków.
Sporo złotówek i trochę roboty zaoszczędzone. -
Hamowanie jest OK . Nic się nie dzieje z kierownicą . Na tarczach rant tylko od zewnętrznej strony. Od wewnątrz prawie go nie ma.
Zobaczcie klocki . GM 😋
-
Zobacz, jak będą wyglądały nowe klocki. Jeśli będą miały krawędź pod kątem 90 st., warto zrobić małą fazkę tu, gdzie będą przylegały do rantu.
-
Zrobione
-
-
Kiedyś na jednym ze spotów miał to założone Piotrek9214 .
Teraz dojeżdżając do pracy jadę dużo lasami też zakupiłem i zamontowałem.
Czy to naprawdę skuteczne zobaczymy .Drogie nie jest .
-
@jaco a to jakieś pikajace czujniki ? Odstraszacze ? Szczerze to nie wiem, ale z chęcią się dowiem :)
-
@jaco Po kilku latach użytkowania tych odstraszaczy mam mieszane uczucia, bardzo często jeżdżę nocą przez zalesione tereny, zwierzęta typu lis czy kot wyraźnie wcześniej uciekają, lecz mam wrażenie że sarny czy zające płoszą się w ostatniej chwili i często wyskakują przed samą maskę. Też mam to zamontowane w kratce ze względu na łatwy montaż i dość niewidoczne miejsce, ale w jednym z zestawów gwizdków w instrukcji producent odradzał to miejsce sugerując górę zderzaka, pomiędzy reflektorami. Jeśli znajdę tą instrukcję to wrzucę skan.
-
@likaon to zwykle gwizdki. Jak dmuchasz w nie to gwiżdżą.
@Piotrek9214 tak zgadza się aby to montować na zderzaku i dział dopiero od prędkości 60km/h .
Ale ludzie piszą że potrafi z tego zderzaka się odkleić i spaść podczas jazdy dlatego zamontowałem w przedniej atrapie na trytytki. -
Czy to naprawdę skuteczne zobaczymy .
Wolę swój głośny wydech. :P
Od kiedy go mam nie wyskoczyło mi nic podczas jazdy nocną porą. :) -
Jeszcze około 1500 km i już drugi raz w tym roku zmienię olej i resztę filtrów w Oplu.
@BPX33 życzę bez kolizyjnej jazdy.
-
Jeszcze około 1500 km i już drugi raz w tym roku zmienię olej i resztę filtrów w Oplu.
To ile nakręciłeś i kiedy ostatnio zmieniałeś?
W wątku nie wspominałeś o ostatniej wymianie (chyba).