Opel Meriva 1.4 16V Twinport
-
@Jaco jakie to brudne, lekko sfilcowane. Jeździć, obserwować :)
-
@likaon oj tam parę paprochów kolega zauważył i aferę robi jak z robią oni z covidem :P
-
@Sharky zakupiłem na Ali interfejs OP-Com do opla i działa. Koszt to 48zł z wysyłką. Szło dwa tygodnie.
Podłączałem już do Merivy i łączy się bez problemów.
-
-
A czy Meriva ma taki wesoły komputer w nadkolu jak Zafira ? Koledze nie działał pedał gazu, automatyczna skrzynia biegów, brak styku w tym kompie znalazłem.
-
-
@pacior oryginalnie pewnie tam były druciki zalane w żelu, bez lutowania. Widziałem to dawno temu w jakimś kompie od opla, chyba Vectra. A no i przepływomierz BMW E39, ale tam są włoski, a nie druciki, kynar przy nich to grube bydle. Ogólnie do naprawy, tylko tutaj wydaje się że to jakieś zalane jest, albo ten wydłubany żel takie złudzenie robi.
-
-
@Jaco Jeżeli tylko jest w pełni sprawny, to będziesz z tego interfejsu zadowolony.
Można kupić oczywiście takie zabawki po BT za kilkanaście złotych, ale oprócz odczytu błędów za dużo się nie zrobi. -
-
Elm do kasowania błędów ok. Do ingerencji w sterownik to już dedykowane urządzenia idą w ruch, po doposażeniu auta sterownik nie wie że je mamy, należy doprogramować. Np: składane lusterka, tylne szyby w prądzie, tempomat, AUX w radiu, czujniki cofania, zmiana skrzyni biegów na automat wraz z wyświetlaczem, radio Ori z nawigacją. Multum tego.
-
Panowie coś mi świerszczy tylko co?
-
@Jaco napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Panowie coś mi świerszczy tylko co?
Łożysko alternatora? Klima wyłączona jak rozumiem? Najlepiej chyba zdjąć pasek i spróbować pokręcić każdym kółkiem po kolei.
-
@Gooral tu klima manualna wiec zimą jest nie potrzebna czytaj wyłączona.
Silnik tak pracowal wczesniej https://youtu.be/pOtQjowA8WE -
-
Dokładnie, najlepiej zdjąć pasek i sprawdzić. Ja bym jeszcze do podejrzanych dodał rolkę napinacza paska. Dosyć często pada.
-
Jutro mam wolne wiec chyba trzeba bedzie sie temu przyjrzeć.
-
@pacior napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
@Jaco klimę mimo wszystko trzeba odpalać, żeby się nie zastała..
Tak jest. Ja w zimie staram się przynajmniej raz na dwa tygodnie odpalić klimę, chociaż na kilka minut, żeby się przesmarowała - pokrętło na ciepłe powietrze, nawiew np. na szybę - wtedy zaparowana schnie o niebo lepiej niż bez klimy. Jednak warto pamiętać, że większość klimatyzacji nie uruchomi się przy większych mrozach (chyba po to, żeby parownik nie zamarzł) - jest odpowiednie zabezpieczenie. Ale do -5 st. u mnie działa.
-
@leo napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Jednak warto pamiętać, że większość klimatyzacji nie uruchomi się przy większych mrozach (chyba po to, żeby parownik nie zamarzł) - jest odpowiednie zabezpieczenie. Ale do -5 st. u mnie działa.
No właśnie u mnie tak jest chyba.
-
-3 i u mnie klima sie nie włącza.
Ale do rzeczy. Wolne wiec wynienilen olej bo to juz rok jeżdżę Merivą. Oczywiscie filtry oleju , powietrza i kabinowy. Az trudno uwierzyć że były w miarę czyste.
Porownanie stary i nowy.
Tu powietrza.
No olejowy to wiadomo .Próbowałem też od góry naciągnąć napinacz bo wyjalem obudowe filtra powietrza ale wraz jest tak zly dostep ze niestety świszczenia nie zlokalizowalem.
Aby to lepiej opanować muszę zdjąć koło i dolną oslone silnika. Nie wiem kiedy bo zimno.
Nawet jak pasek wymienialem to łapę silnika trzeba dementować bo inaczej go nie wyjmnie się.