Ceny paliw...
-
@drzonca napisał w Ceny paliw...:
Coś wysoka ta średnia cena w lutym, chyba zawyżona przez kosmiczny wystrzał cen w pierwszych dniach wojny. Początkiem lutego było w okolicach 5 zł, a nawet zdarzały się ceny z czwórką z przodu.
Wtedy jeszcze pracowałem w Polskiej Izbie Paliw Płynnych i jest to faktyczna średnia cena Pb95 z kilkuset stacji w Polsce.
Tak gwoli przypomnienia to w styczniu ceny paliw dobijały do 6 zł/l, a LPG do 3,60 zł/dm3...Dalej uważasz, że to zawyżona średnia?
Jak dalej nie wierzysz mogę Ci przesłać plik w excelu ze wszystkimi danymi (średnie ceny paliw w Polsce, ceny baryłki, ceny $, ceny hurtowe paliw, marże) zbieranymi z ostatnich dwóch lat. ;)
@pacior napisał w Ceny paliw...:
@BPX33 chyba nie uwzgledniłeś obniżki VAT 😑
W lutym już obowiązywała, więc porównuję ceny z podatkiem VAT 8%...
-
@BPX33 Dalej uważam, że 5,35 to zawyżona średnia za luty. Wierzę Ci, że tak jest w tych plikach, nie chcę ich, ale uważam, że to co tam wyliczyli jest niemiarodajne. Przypuszczam, że powodem jest uwzględnienie w tej średniej kilku ostatnich dni lutego, zaraz po wybuchu wojny, gdy ludzie rzucili się do kupowania paliw i stacje nagle bardzo drastycznie podniosły ceny. Bardzo drastycznie czyli o 1-2 zł na litrze, a były nawet takie stacje gdzie pojawiła się cena 9,99 zł/litr. W prasie spekulowali o wymianie pylonów bo brakowało miejsca na jeszcze jedną cyfrę z przodu. Oczywiście po kilku dniach panika ustała, ceny się ustabilizowały, ale średnia za cały luty uwzględnia właśnie te kilka dni paniki. Gdybyśmy wzięli średnią za początek lutego to byłaby niższa. Sam np. w tym wątku podawałeś początkiem lutego stację z paliwem za 4,90 zł. Tanią marketówkę, ale wtedy na innych stacjach było podobnie, może drożej o kilkanaście groszy. Cena 5,35 zł to nie wiem czy gdzieś przy autostradzie była. A że ceny w styczniu sięgały 6 zł - tak, ale z większym vatem. Nie można tego porównywać.
-
@drzonca napisał w Ceny paliw...:
@BPX33 Dalej uważam, że 5,35 to zawyżona średnia za luty. Wierzę Ci, że tak jest w tych plikach, nie chcę ich, ale uważam, że to co tam wyliczyli jest niemiarodajne.
To nie są "ich" wyliczenia tylko moje własne. ;) I część z cen (ok. 1/4) wziętych do tego zestawienia pozyskałem osobiście, więc wiem że się zgadzały. :)
Przypuszczam, że powodem jest uwzględnienie w tej średniej kilku ostatnich dni lutego, zaraz po wybuchu wojny, gdy ludzie rzucili się do kupowania paliw i stacje nagle bardzo drastycznie podniosły ceny. Bardzo drastycznie czyli o 1-2 zł na litrze, a były nawet takie stacje gdzie pojawiła się cena 9,99 zł/litr.
Największy skok cen nastąpił w pierwszych dniach marca i to właśnie wtedy były pobijane wszelkie możliwe "rekordy". Ceny ON pod 9,99 zł/l na niektórych stacjach były w pierwszym tygodniu marca.
-
@BPX33 Ok, ja pamiętałem z lutego ceny lekko powyżej 5 zł, co w porównaniu do obecnych prawie 7 zł (benzyna) czy ponad 8 (diesel) dawało wzrost o 40-60%, co mnie dziwiło biorąc pod uwagę ten sam poziom cen ropy w dolarach i wzrost kursu dolara o 20%. Jak wyliczyłeś jest ok.
-
-
Hurt Orlenu (21.10. vs 28.10.):
Pb95: 6,61 -> 6,48 zł/litr (- 13 gr/l)
Pb98: 7,16 -> 7,01 zł/litr (- 15 gr/l)
ON: 8,01 -> 7,91 zł/litr (- 10 gr/l)
ON+: 8,36 -> 8,26 zł/litr (- 10 gr/l)
LPG: 2,93 -> 2,93 zł/dm3 (b.z.)Ceny hurtowe z "właściwym" VAT-em:
Pb95: 7,38 zł/litr
Pb98: 7,98 zł/litr
ON: 9,01 zł/litr
ON+: 9,41 zł/litr
LPG: 3,33 zł/dm3Kurs $ spadł to i ceny delikatnie ruszyły w dół. Niestety w "kontrze" drożeje ropa, więc nie zobaczymy dużych obniżek... :/
Dziś $ idzie do góry, Brent też, więc w przyszłym tygodniu raczej nie zobaczymy już żadnych obniżek (co ma być będzie dziś lub w weekend). Ale w związku ze zbliżającym się Świętem Zmarłych możemy w ogóle nie zobaczyć obniżek, bo to najlepszy okres na "poprawienie" marż (zwłaszcza na dieslu!). -
-
@Jaco u mnie na Mewie Pb95 6,49 zł/l (6,40 zł/l po rabacie) ;) Jutro tankowanko! :D
-
Tankowanko jednak dziś.
Pb95 - 6,47 zł/l (6,38 zł/l po rabacie). :) -
W sumie już dawno miałem Wam podrzucić ten link, ale jakoś mi wyparowało z głowy: Globalne ceny paliw
Na powyższej stronce znajdziecie nie tylko ceny Pb95, ON czy LPG z wielu krajów świata, ale także ceny elektryczności czy gazu ziemnego itp. itd., także uważam że może być dla Was całkiem interesująca. ;)
Ceny paliw aktualizowane są raz w tygodniu (w poniedziałki), ale zmiana pojawia się dopiero w środy. :) -
-
Dziś brałem u siebie na Lotosie LPG za 2,77 zł - chyba jeszcze po starej cenie. Przedwczoraj w Lublinie i w Puławach już za 3,05 było.
-
@Jaco napisał w Ceny paliw...:
Ta w Legionowie (wysunięta najbardziej na północ) już od dawna nie istnieje :P
-
@leo napisał w Ceny paliw...:
Dziś brałem u siebie na Lotosie LPG za 2,77 zł
16 groszy poniżej ceny hurtowej. Dobry deal! ;)
-
@BPX33 to i tak daleko.
-
@BPX33 napisał w Ceny paliw...:
@Jaco napisał w Ceny paliw...:
Ta w Legionowie (wysunięta najbardziej na północ) już od dawna nie istnieje :P
Nigdy takiej nie widziałem 😅
U mnie jedyną egzotyczną stacją jest SPN i Niebieski Słoń 😁 -
Nigdy takiej nie widziałem 😅
U mnie jedyną egzotyczną stacją jest SPN i Niebieski Słoń 😁Bo chyba nawet jej tam nigdy nie było. ;) SPN to byłe MOMO, czyli obecna MEWA. :)
-
Hurt Orlenu (28.10. vs 04.11.):
Pb95: 6,48 -> 6,62 zł/litr (+ 14 gr/l)
Pb98: 7,01 -> 7,24 zł/litr (+ 23 gr/l)
ON: 7,91 -> 7,82 zł/litr (- 9 gr/l)
ON+: 8,26 -> 8,17 zł/litr (- 9 gr/l)
LPG: 2,93 -> 2,93 zł/dm3 (b.z.)Ceny hurtowe z "właściwym" VAT-em:
Pb95: 7,54 zł/litr
Pb98: 8,24 zł/litr
ON: 8,90 zł/litr
ON+: 9,30 zł/litr
LPG: 3,33 zł/dm3Ceny ropy w górę, $ się waha to i w hurcie trochę w górę, trochę w dół...
Od początku listopada weszła w życie umowa OPEC+ o ograniczeniu dziennego wydobycia, więc prawdopodobnie stąd wzrosty na ropie. Miejmy nadzieję, że do początku grudnia zostaną one zniwelowane, bo wtedy wchodzi embargo na ruską ropę, więc też będzie gratka dla spekulantów, żeby podbić jej ceny za baryłkę na 100$+.... -
U mnie jedyną egzotyczną stacją jest SPN i Niebieski Słoń 😁
O!... Trąbą benzynę nalewa?
;-) -