Ceny paliw...
-
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
P.S. Przy tym tempie wzrostów w hurcie jeszcze w tym tygodniu Pb95 i ON przekroczą na większości stacji 6 zeta, a LPG spokojnie wbije w rejony 3,30.
Szwagier jutro jedzie na montaż LPG, trafił w idealny moment xd Chociaż przy spalaniu rzędu 15-17l. po mieście to i tak przy takich cenach Pb95 i LPG odczuje ulge.
Jeśli RPP i rząd będą dalej udawać, że nic się nie dzieje i nie podejmą żadnych działań to szczerze nie wiem co będzie ale coraz bardziej mnie to przeraża.
-
@gooral napisał w Ceny paliw...:
Szwagier jutro jedzie na montaż LPG, trafił w idealny moment xd Chociaż przy spalaniu rzędu 15-17l. po mieście to i tak przy takich cenach Pb95 i LPG odczuje ulge.
To jaki on ma tam silnik? Jakieś V6 czy rzędowe 6-cylindrów? Bo nie wierzę, że można takie wyniki osiągać 4-cylindrowym silnikiem...
No chyba, że jeździmy systemem 0-1 i co chwila stajemy na światłach. -
To jaki on ma tam silnik? Jakieś V6 czy rzędowe 6-cylindrów? Bo nie wierzę, że można takie wyniki osiągać 4-cylindrowym silnikiem...
3,5 V6 ;) a żeby tradycji stało się zadość to musi mieć w swoim aucie coś dziwnego więc do tego jest bezstopniowa skrzynia biegów ;)
-
3,5 V6 ;)
I wszystko jasne. Tylko kto kupuje auto z V6 do jeżdżenia po mieście???
bezstopniowa skrzynia biegów ;)
<facepalm>
-
3,5 V6 ;)
I wszystko jasne. Tylko kto kupuje auto z V6 do jeżdżenia po mieście???
Mój szwagier (: Generalnie zakup był mega udany, bo Pani wjechała tym autem w płot - siatke. Siatka podniosła się do góry i jest porysowany cały przód, boki i kawałek dachu. W sumie jedyny element, który wymaga klepania to błotnik przy słupku, reszta to do matowania i do lakieru, a że on jest lakiernikiem to to wziął. Auto to Nissan Murano, zapłacił za to chyba 7 tys. a rynkowo chodzą po 18-20 ;)
Zależało mu na sporej mocy bo też targa przyczepe, a jego poprzednie auto było takim demonem prędkości, że Saabem z przyczepą mu odjeżdżałem jak jechał samym autem :Dbezstopniowa skrzynia biegów ;)
<facepalm>
Mam dokładnie takie samo zdanie.
-
Auto to Nissan Murano, zapłacił za to chyba 7 tys. a rynkowo chodzą po 18-20 ;)
Czyli wszystko co "zyskał" na udanym zakupie rozpizga teraz przy instrybutorze! XD
Zależało mu na sporej mocy bo też targa przyczepe
Sporej mocy tzn.? Murano to krowa na maxa, więc żeby jakkolwiek to jechało to musi mieć 300 KM+... :P
Edit.: Sprawdziłem moc. 234 KM. Czyli raczej za mało, a z przyczepą to już w ogóle. No i ta super skrzynia! ;)
-
Sporej mocy tzn.? Murano to krowa na maxa, więc żeby jakkolwiek to jechało to musi mieć 300 KM+... :P
Edit.: Sprawdziłem moc. 234 KM. Czyli raczej za mało, a z przyczepą to już w ogóle. No i ta super skrzynia! ;)
Może być, że tam są te 234 KM, nie kojarzę jak mam być szczery. Dużo czy nie to pojęcie względne. Jakoś to się odpycha, co ciekawe ta skrzynia niby jest bezstopniowa a ma opcje manualnego przerzucania przełożeń i obroty wtedy spadają. Jak to działa nie wiem. Ja przyczepę targam Saabem gdzie w serii jest 150KM (u mnie podobno jest jakiś program, ale na ile to nie mam pojęcia xd) i daje rade ;) moment w Murano jest chyba podobny jak u mnie czyli 320Nm
Tak czy inaczej wolę mojego dieselka, chociaż w trasie na baku przejadę te min 850km a jak się postaram to i ponad 1000 xD
-
@gooral Najlepszym rozwiązaniem dla szwagra byłyby jednak dwa auta: jedno "extra" na wyjazdy z przyczepą, drugie - małe, zwykłe "daily".
U mnie się to sprawdza (choć z przyczepą nie jeżdżę, ale z rodziną na dłuższe trasy tak). -
Jeśli RPP i rząd będą dalej udawać, że nic się nie dzieje i nie podejmą żadnych działań to szczerze nie wiem co będzie ale coraz bardziej mnie to przeraża.
Na pewno nic dobrego z tego nie będzie.
Dla ludu, oczywiście, bo "elyty" spokojnie będą robić swoje. -
@leo napisał w Ceny paliw...:
@gooral Najlepszym rozwiązaniem dla szwagra byłyby jednak dwa auta: jedno "extra" na wyjazdy z przyczepą, drugie - małe, zwykłe "daily".
U mnie się to sprawdza (choć z przyczepą nie jeżdżę, ale z rodziną na dłuższe trasy tak).Ja tam mu życie układał nie będę ;) oboje firmy mają w domu, więc po mieście to jedynie jeżdżą na zakupy ew. dziecko gdzieś podrzucić. Na takie jazdy chyba nie ma sensu kupować drugiego mniejszego auta ;)
-
-
Nooo, to się zaczęło - jest wyraźna oznaka przestrachu: bez zapowiedzi (a nawet wbrew zapowiedziom...) podnieśli dziś stopy, na razie delikatnie... Jeśli z takim poślizgiem będą reagować, niewiele zdziałają.
-
@gooral luzik! Na Orlenach choćby ściany srały, a mury się waliły paliwa Pb95 i ON sześciu zeta nie przekroczą... XD
Na potwierdzenie moich słów sprzed tygodnia otrzymaliśmy wypowiedź samego prezesa Obajtka: 6 ziko za liter nie bedzie! :P
-
Przebijamy kolejne sufity! =(
Hurt Orlenu:
Pb95: 5,73 -> 5,82 zł/litr
Pb98: 6,09 -> 6,13 zł/litr
ON: 5,80 -> 5,94 zł/litrLPG w hurcie: ~3,04 zł/dm3
LPG hurtowo przekroczyło 3 zeta, czyli na stacjach mniej jak 3,20 nie będzie...
Najzabawniejsze (choć nikomu nie powinno być tu do śmiechu) jest natomiast to, że Orlen wg swoich (!) cenników na większości stacji własnych sprzedaje Pb98 ze stratą ok. 14 groszy na każdym litrze, a lepszy ON ze stratą aż 28 groszy na litrze! Uwielbiam "kreatywną" księgowość! XD -
Przebijamy kolejne sufity! =(
Hurt Orlenu:
Pb95: 5,73 -> 5,82 zł/litr
Pb98: 6,09 -> 6,13 zł/litr
ON: 5,80 -> 5,94 zł/litrLPG w hurcie: ~3,04 zł/dm3
LPG hurtowo przekroczyło 3 zeta, czyli na stacjach mniej jak 3,20 nie będzie...
Najzabawniejsze (choć nikomu nie powinno być tu do śmiechu) jest natomiast to, że Orlen wg swoich (!) cenników na większości stacji własnych sprzedaje Pb98 ze stratą ok. 14 groszy na każdym litrze, a lepszy ON ze stratą aż 28 groszy na litrze! Uwielbiam "kreatywną" księgowość! XDeee z tym ON to chyba nie do końca, u mnie wszędzie na Orlenie ON okolice 5,85 więc aż takiej straty nie ma. Nie mniej kreatywna księgowość jest, ale nie ma co się dziwić. Wszak to specjalność tego rządu a jak powszechnie wiadomo wszystkie spółki Państwowe są obsadozne ich kolesiami albo partyjnymi nieudacznikami, którym nie udało się dostać do sejmu lub sentatu ;)
-
eee z tym ON to chyba nie do końca, u mnie wszędzie na Orlenie ON okolice 5,85 więc aż takiej straty nie ma
Ja nie mówię o "zwykłym" ON tylko tym "lepszym", czyli Vervie ;)
Praktycznie na wszystkich stacjach jest oferowany po 5,99 zł/litr, gdzie w hurcie jest już po 6,27 zł/litr. :P -
@pacior od 1 listopada. Teraz na stacjach jest przejściowe.
-
A to pamiętacie?
https://m.youtube.com/watch?v=0Hpmy_ufdS4 -