Ceny paliw...
-
@BPX33 napisał w Ceny paliw...:
Bardziej efekt placebo i dobry marketing niż jakieś faktyczne działanie.
Ja z ciekawości napisałem do K2 o kartę charakterystyki bo byłem ciekaw co się znajduje w niesamowitym produkcie K2 Neutralizator E10 czy jakoś tak. Trzeba złożyć wniosek przez stronę bo nie mają ich ogólnie dostępnych (chociaż powinny być) to dostałem taką odpowiedź:
Nie ma co profesjonalne podejście żeby po kartę niebezpieczeństw produktu odsyłać do kogoś innego.
-
Jeśli już piszemy o ciekawostkach związanych z paliwem to mam wrażenie, że odkąd zostało w Polsce wraz z początkiem roku wprowadzone E10 to mój Swift zaczął częściej i głośniej strzelać z wydechu. Nie jest to oczywiście AK-47 jak to co poniektórzy mają, ale czasami da radę coś usłyszeć. ;)
Jak widać większa ilość alkoholu w paliwie powoduje więcej strzałów (przynajmniej u mnie). :P -
@BPX33 napisał w Ceny paliw...:
Jak widać większa ilość alkoholu w paliwie powoduje więcej strzałów
Może tak być. Wraz ze zwiększeniem ilości etanolu w paliwie po pierwsze komp podaje minimalnie większą dawkę (etanol jest mniej kaloryczny i jest inne stężenie stechiometryczne etanolu do powietrza) jak i również wolniej się pali od czystej 95 więc jest to zgodne z ogólną wiedzą. Dziwne by było jakby np mniej strzelał bo tego sobie już bym nie był w stanie wytłumaczyć.
-
@WarningDeadPL napisał w Ceny paliw...:
K2 Neutralizator E10 czy jakoś tak.
I właśnie z tego powodu się zastanawiałem czy w tym dodatku to aceton czy jakiś inny przyśpieszacz spalania czy coś jeszcze a może tylko placebo bo 50ml na 40l paliwa i cena 4,50 sugeruje że nie ma to jakiś magicznych właściwości.
-
Jako iż ostatnio sam z ciekawości sobie przypominałem te dodatki to dodaję:
Dodatki zwiększające liczbę oktanową: aceton, toluen, benzol, etanol, metanol dodatki te są preferowane nad tetraetyloołowiem i dwubromkiem etylenu.Do paliw bazujących na czystym alkoholu dodawane jest często 5% acetonu lub max 3% eteru aby ułatwić zapłon paliwa i start silnika.
Co ciekawe tego typu paliwa wymagają wcześniejszego o ok 3-5stopni zapłonu.Co ciekawe można w domu na spokojnie "wyprodukować" paliwo 102-103 oktanowe mieszając 1:2 toluen z paliwem ze stacji (rozumiem że mowa jest o 97/98 oktanowej)
99-100 oktanów - 20% toluen z 80% paliwa.
100-101 oktanów - 25% toluen z 75% paliwa.
Gdzie kaloryczność paliwa zostaje na praktycznie tym samym poziomie lecz ja osobiście nie polecam lać takich mieszanek do maszyn na wtrysku bo nie wiadomo jak się zachowa sonda lambda. Ale do gaźnikowców...z 50% 97/98 oktanów i 50% benzolu mamy 102-103 oktanów.
dodatek 10% acetonu 100 oktanów a 15% 103 oktanów.
Co ciekawe dodatek etanolu chłodzi silnik od wewnątrz ze względu na to że energia potrzebna do odparowania etanolu jest wyższa niż benzyny.
Trzeba mieć na uwadze że dotyczy to silników zasilanych gaźnikami. Paliwa te często były używane w wyścigach w 20 wieku ze względu na utrudniony dostęp do paliwa wysokooktanowego oraz na to że wyścigi te były dużo bardziej popularne i powszechne.
Po co komu to teraz? Nie wiem ale zawsze wie coś więcej człowiek.
Źródło: Two-Stroke Performance Tuning by Graham Bell -
Hurt Orlenu (21.06. vs 28.06.):
Pb95: 6,20 -> 6,24 zł/litr (+ 4 gr/l)
Pb98: 6,78 -> 6,89 zł/litr (+ 11 gr/l)
ON: 6,35 -> 6,35 zł/litr (b.z.)
ON+: 6,78 -> 6,78 zł/litr (b.z.)
LPG: 2,56 -> 2,56 zł/dm3 (b.z.)Małym pocieszeniem jest fakt, że Orlen podobnie jak w latach ubiegłych robi promocję na paliwa, choć w nieco okrojonej wersji, bo:
- Promocja obowiązuje tylko w piątki, soboty i niedziele (początek dziś, koniec 1 września).
- Trzeba mieć aplikację w telefonie, tam aktywować kupony i okazać go przed płatnością na stacji (wcześniej wystarczała plastikowa karta).
Tu macie wszystkie informacje: Letnia promocja 2024 ORLEN
-
Konkurencja nie śpi:
Weekendowe rabaty na paliwa bp
Podróże z rabatami Shellbp podobnie jak Orlen robi promocje tylko w weekendy (piątek, sobota, niedziela), z mniejszym rabatem (30 gr/l vs 35 gr/l na Orlenie), ale możemy zatankować 5x po 50l w miesiącu (na Orlenie 4x po 50l) i wystarczy nam plastikowa karta Payback, a nie aplikacja Vitay.
Shell z kolei ma rabat "tylko" 20 gr/l (na paliwa podstawowe), ale nie ma ograniczeń w ilości tankowań w miesiącu (jednorazowe tankowanie do 60l) i możemy je robić 7 dni w tygodniu. No i tylko Shell oferuje rabat na paliwa premium (V-Power 95 i V-Power Diesel) w wysokości 40 gr/l oraz LPG w wysokości 10 gr/dm3. -
-
Hurt Orlenu (26.07. vs 02.08.):
Pb95: 6,07 -> 6,09 zł/litr (+ 2 gr/l)
Pb98: 6,74 -> 6,81 zł/litr (+ 7 gr/l)
ON: 6,10 -> 6,05 zł/litr (- 5 gr/l)
ON+: 6,54 -> 6,49 zł/litr (- 5 gr/l)
LPG: 2,69 -> 2,75 zł/dm3 (+ 6 dm/3)LPG szybko drożeje i taniej to już raczej było (?). Jesteśmy coraz bliżej wycofania importu tego paliwa z Rosji, a zewsząd indziej jest dużo drożej (niektórzy analitycy rynku paliwowego wróżą LPG zimą po 3,50 zł/dm3+).