Ceny paliw...
-
@leo napisał w Ceny paliw...:
Czyli sugerujesz, że na LPG poniosłem straty...?
Nic nie sugeruję, stwierdzam jedynie historyczne fakty. :)
Ja jak dobrze wiesz do LPG się nigdy nie przekonam, bo Swift jest za małym autem, żeby jeszcze zabierać w nim miejsce butlą w kole zapasowym lub bagażniku.
Co innego w przypadku jakieś wielkiego kloca (np. SUV'a), w którym po pierwsze jest sporo miejsca na takową instalację, a po drugie tam jeśli spalamy 17-18l/100km benzyny, a powiedzmy 22-23dm3/100km LPG to oszczędności możemy liczyć w dziesiątkach tysięcy rocznie (zakładając przebiegi rzędu 30-40 tys. km lub więcej). -
@BPX33 wtrącę się 🙂 w Tico miałem wystarczająco miejsca na wożenie butli 😁 a oszczędność rzędu miesięcznej pensji w skali roku była dla mnie, dość niewiele zarabiającego sporą kwotą.
Generalnie polecam, wszystko ma swoje plusy i minusy, każdy wybiera to co mu pasuje. -
Ja widziałem wczoraj w Dąbrowie Górniczej na "Stacja S " (taka nazwa) 95 po 6.25/l ale nie do końca wiem co mam powiedzieć o tej stacji. Swiftowi nie przeszkadza tamto paliwo to może i jest ok...
-
@pacior napisał w Ceny paliw...:
rzędu miesięcznej pensji w skali roku
Ale fakt jest faktem jak np ja robię 10-15kkm rocznie i Swift pali przy oszczędnej jeździe 5.3l/100km to sensu taka instalacja zbytnio nie ma bo zwracałaby się pewnie z 3 albo 4 lata a pytanie czy Swift tyle przeżyje.
-
@WarningDeadPL napisał w Ceny paliw...:
Swift pali przy oszczędnej jeździe 5.3l/100km
Przy oszczędnej jeździe to Swiftem schodzi się do 4,4l/100km. ;)
Jakbym się bardzo uparł, jechał ze stałą prędkością ok. 80 km/h na długim odcinku to spokojnie zszedłbym poniżej 4l/100km. -
Hurt Orlenu (24.05. vs 01.06.*):
Pb95: 6,17 -> 6,10 zł/litr (- 7 gr/l)
Pb98: 6,73 -> 6,68 zł/litr (- 5 gr/l)
ON: 6,11 -> 6,07 zł/litr (- 4 gr/l)
ON+: 6,55 -> 6,51 zł/litr (- 4 gr/l)
LPG: 2,61 -> 2,61 zł/dm3 (b.z.)*- 31.05. nie opublikowano cen hurtowych
-
@pacior napisał w Ceny paliw...:
😁 a oszczędność rzędu miesięcznej pensji w skali roku była dla mnie, dość niewiele zarabiającego sporą kwotą.
Na tej samej zasadzie mogę napisać, że skoro w ogóle nie palę i nie piję to rocznie oszczędzam ponad 8 tys. złotych (przy skromnych założeniach jednej najtańszej paczki fajek dziennie i jednej flaszki za 50 zeta tygodniowo). :P
Wynika z tego, że w całym swoim dorosłym życiu zaoszczędziłem dzięki takiemu zabiegowi ponad 128 tys. złotych. ;)Jednak wolę takie oszczędności i zapach benzyny! :)
-
@BPX33 napisał w Ceny paliw...:
Przy oszczędnej jeździe to Swiftem schodzi się do 4,4l/100km. ;)
Ładny wynik. Ja nie dałem rady tak nisko zejść w cyklu 80% trasa 20% miasto i nie pomaga też życie na wyżynie gdzie co chwilę góry i doliny więc gazu trzeba użyć.
-
@WarningDeadPL napisał w Ceny paliw...:
Ładny wynik. Ja nie dałem rady tak nisko zejść w cyklu 80% trasa 20% miasto i nie pomaga też życie na wyżynie gdzie co chwilę góry i doliny więc gazu trzeba użyć.
Ja właśnie co roku będąc w górach w okresie letnim mam rekordowo niskie spalania. Zazwyczaj nie przekraczam 5l/100km jeżdżąc wokół Tatr. ;)
Z kolei u mnie na nizinach muszę się bardziej "namęczyć", aby osiągać takie wyniki.