Ceny paliw...
-
@leo napisał w Ceny paliw...:
MASAKRA.
Gdzie jest sufit? Co będzie z cenami wszystkich innych towarów? O ile wzrośnie koszt żarcia? Jak poleci inflacja?
Nie trzeba nam wojny, jak w Ukrainie. Już obrywamy niezłym rykoszetem.Wojna wojną, tutaj duże znaczenie ma też złotówka no i sama cena ropy. Ropa jest droga a złotówka nic nie warta. Wczoraj widziałem grafikę z rekordową ceną ropy na poziomie ok140$ (teraz mamy ok 125$) tylko wtedy dolar stał po 2.11 a teraz stoi po 4,57. Z innych walut to np GBP w stosunku do EUR leci na łeb na szyję ale już GBP w stosunku do PLN pruje do góry jak głupie, i tak można by wymieniać. Niestety, ale właśnie poznajemy długofalowe skutki obecnej polityki NBP. Sufitu w mojej opinii w obecnej chwili nie ma. Także możemy złapać się za ręce i zaśpiewać wszyscy razem "wszystko się może zdarzyć... " 🎤🎼
-
@likaon no i miałeś rację z tą podwyżką, szkoda że nie miałem do czego paliwa nalać 😓
Chyba w tym miesiącu wyciągnę rower, mam o tyle komfortową sytuację że jak wszyscy jadą do Warszawy to w drugą stronę mam pusto więc większość trasy zrobię SKM-ką -
-
@bpx33 Racja... Poprawiłem. Już mi się mieni w oczach od tych cyferek. A może klawiatura nie przyjmuje szóstki z przodu...? ;-)
Dziś mijałem trzy stacje (Moya i dwie prywatne). Benzyna noPb 95 od 6,79 do 6,99 zł, LPG od 3,19 do 3,39 zł.
Chyba zagazowane tico będzie robiło większe przebiegi, duster będzie odpoczywał...
-
A ja już sobie wyrabiam kartę Legionowiania 🤣
Będę miał dodatkową zniżkę na bilet miesięczny 😁 w sumie to jeszcze zaoszczędzę większą kasę jak przed podwyżkami + zadbam o zdrowie bo mimo wszystko 8km dziennie rowerem do pracy.Ps. PKP odtwarza połączenie kolejowe do Zegrza także za jakiś czas będę miał pociąg pod samą bramę pracodawcy.
Brakuje mi jeszcze 8 litrów krwi do darmowego biletu.. -
@pacior napisał w Ceny paliw...:
Brakuje mi jeszcze 8 litrów krwi do darmowego biletu..
No, to jakieś 1 i jedna czwarta Paciora. :-D
Moje dwie koleżanki z pracy też zrezygnowały z aut - jedna chodzi, druga zaczęła dojeżdżać do pracy.
Ja zauważyłem, że na stacjach pustki, ale na drogach ruch dalej jak cholera. Ciekawe, co będzie, gdy ludzie "wyjeżdżą" pełne baki... ;-) Coś czuję, że ruch może się zmniejszyć. -
@leo jeżeli natężenie ruchu spadnie to niewiele, chyba że gospodarka zacznie się walić.. ludzie są zbyt przyzwyczajeni do aut. Ostatnio w ramach eksperymentu odwiedziłem starego kolegę, choć mam niedaleko (2km) i za dzieciaka normą było chodzenie tam, tak teraz nie mógł pojąć jak ja mogę pieszo, 3 razy proponował że on podjedzie autem do mnie 😅
Ps. U mnie już ON pokazuje się w cenie 7,99zł, LPG 3,56zł
-
Ceny hurtowe Orlenu z wczoraj (jak na razie rekord wszechczasów, bo dziś jest trochę taniej):
Pb95: 7,16 zł/l
Pb98: 7,55 zł/l
ON: 8,32 zł/l
ON+: 8,67 zł/l
LPG: 3,27 zł/lI to wszystko jest z 8% VAT-em! Z 23% musicie sobie jeszcze doliczyć +/- 90 gr/l (nie licząc LPG)... :(
-
Ropa spada, dolar spada.
Spoko teraz tylko przez pół roku będą sprzedawać po nowych cenach żeby się pozbyć zapasów kupionych podczas dwutygodniowej górki.
Przecież to jest wiedza wszystkim powszechnie znana, że rafineria kupuje ropę i ona od razu wjeżdża na stację bez żadnego przetworzenia dlatego musieli podnieść ceny. -
"USD/PLN w marcu 2012: ~3,15 pln. Daje to cene 393 PLN / baryłka
USD/PLN dzisiaj: 4,36 pln. Daje to cene 501 PLN / baryłkaroznica w cenie na barylce: +27% (393 PLN -> 501 PLN)
roznica w cenie ON: +54% (5,5 PLN -> 8,50 PLN) i to przy podwójnej "tarczy antyinflacyjnej"Butla 11kg 22l za 85-100pln, a koszt gazu 77pln.