Ceny paliw...
-
Dzisiaj po drodze mijałem LPG za 3,05pln
-
Idźta stront. Ja mam gaziut za 3.61. Złodzieje, okradajo mnie
-
@likaon napisał w Ceny paliw...:
Idźta stront. Ja mam gaziut za 3.61. Złodzieje, okradajo mnie
Bo u Ciebie to sprzedajo gaziutek PREMIUM! XD
Jak tankujesz na Orlenach czy innych Lotosach to nie licz na niskie ceny... :P -
Drogi bo zagraniczny, z Bhutanu.
-
@leo niewytrzymieeeee. Dziś mijałem na najtańszych za 3.44. Składam ten rower elektryczny i w nosie, będę jeździł, a ładował się w robocie :p
-
-
Hurt Orlenu (08.07. vs 15.07.):
Pb95: 7,51 -> 7,35 zł/litr (- 16 gr/l)
Pb98: 8,13 -> 7,99 zł/litr (- 14 gr/l)
ON: 7,53 -> 7,62 zł/litr (+ 9 gr/l)
ON+: 7,89 -> 7,97 zł/litr (+ 8 gr/l)
LPG: 2,93 -> 2,88 zł/dm3 (- 5 gr/dm3)Ceny hurtowe z "właściwym" VAT-em:
Pb95: 8,37 zł/litr
Pb98: 9,09 zł/litr
ON: 8,68 zł/litr
ON+: 9,07 zł/litr
LPG: 3,28 zł/dm3Gaziut ma coraz większe pole do obniżek. Benzynka również może trochę tanieć. Za to olej pędny znowu sprzedawany jest "z dopłatą".
-
Shell też wprowadza swoją promocję -30 gr/l z kartą lojalnościową. Zniżka jednorazowo na maksimum 50 litrów, ale bez limitu tankowań w miesiącu, nie tylko 3 razy jak na Orlenie. Nie dotyczy gazu ani paliw premium, tylko zwykłe.
https://www.shell.pl/kierowcy/oferty-i-promocje/tankuj-korzysci.html#
Patrząc tylko na rabaty to wygląda na to, że najlepszą ofertę ma BP. Zniżka na wszystko łącznie z paliwami premium i gazem (na gaz mniejsza, ale w ogóle jest), brak limitów, zniżka także przy niezarejestrowanej karcie (mniejsza, ale jest). Oczywiście trzeba patrzeć na lokalne warunki, odległość do stacji i cenę, bo wycieczka na drugi koniec miasta by zatankować parę groszy taniej niekoniecznie się opłaci, ale jeśli np. codziennie w drodze do pracy przejeżdżamy koło kilku stacji różnych firm to opłaca się być nielojalnym i mieć wiele kart lojalnościowych.
Przestało się kalkulować tankowanie przy hipermarketach - może być drożej a nie taniej. Najgorzej mają małe stacje prywatne. Nie są w stanie konkurować ceną, obecnie koszt litra paliwa dla klienta detalicznego po rabatach może być niższy niż cena tego paliwa w hurcie Orlenu. -
@drzonca napisał w Ceny paliw...:
Shell też wprowadza swoją promocję -30 gr/l z kartą lojalnościową.
Shell jest standardowo jeszcze droższy od bp... :P
-
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
@drzonca napisał w Ceny paliw...:
Shell też wprowadza swoją promocję -30 gr/l z kartą lojalnościową.
Shell jest standardowo jeszcze droższy od bp... :P
Różnie bywa. U mnie Orlen, BP i Shell zazwyczaj mają identyczne ceny.
-
-
Hurt Orlenu (15.07. vs 22.07.):
Pb95: 7,35 -> 7,05 zł/litr (- 30 gr/l)
Pb98: 7,99 -> 7,82 zł/litr (- 17 gr/l)
ON: 7,62 -> 7,49 zł/litr (- 13 gr/l)
ON+: 7,97 -> 7,84 zł/litr (- 13 gr/l)
LPG: 2,88 -> 2,86 zł/dm3 (- 2 gr/dm3)Ceny hurtowe z "właściwym" VAT-em:
Pb95: 8,02 zł/litr
Pb98: 8,90 zł/litr
ON: 8,53 zł/litr
ON+: 8,93 zł/litr
LPG: 3,26 zł/dm3Pb95 ładnie staniała! :) LPG zalicza "hamowanko", ale i tak dalej jest miejsce na obniżki. ON powinien być stabilny cenowo w najbliższym tygodniu z lekkimi korektami w dół.
A ja wczoraj zdecydowałem, że z takiej promocji to grzech nie skorzystać i po ponad 1,5 miesiąca odwiedziłem Centralny Punkt Narzekań:
-
@bpx33 to żeby skorzystać z promocji musiałeś zatankować aż 30l ? Nieźle naciągają na te promocje.
-
@jaco napisał w Ceny paliw...:
@bpx33 to żeby skorzystać z promocji musiałeś zatankować aż 30l ? Nieźle naciągają na te promocje.
Nie.
Już od bardzo dawna nie uznaję tankowania za 50 czy 100 złotych. Zawsze leję do pełna, niezależnie od tego czy mam w baku 10 czy 30 litrów.
A teraz jak widać miałem "zaledwie" 10. :P -
Zawsze leję do pełna, niezależnie od tego czy mam w baku 10 czy 30 litrów.
A teraz jak widać miałem "zaledwie" 10. :PNo kto bogatemu zabroni XD...
-
Zawsze leję do pełna, niezależnie od tego czy mam w baku 10 czy 30 litrów.
A teraz jak widać miałem "zaledwie" 10. :PNo kto bogatemu zabroni XD...
Jadąc na stację 4 razy tankować po 100 zł wydajesz tyle samo co tankując raz do pełna za te 400 zł, tylko oszczędzasz swój czas 😉
-
No kto bogatemu zabroni XD...
Jeśli robisz inaczej to właśnie Ty jesteś bogaty nie ja! ;) A dlaczego? Czytaj poniżej.
@gooral napisał w Ceny paliw...:
Jadąc na stację 4 razy tankować po 100 zł wydajesz tyle samo co tankując raz do pełna za te 400 zł, tylko oszczędzasz swój czas 😉
Niestety nie mogę się zgodzić z tym stwierdzeniem!
Wydajesz również pieniądze, bo każdy dojazd do stacji to wypalone paliwo. A jak ktoś ma do najbliższej stacji powiedzmy te +/- 10 km (a jak więcej to już w ogóle!) to marnuje w ten sposób dziesiątki o ile nie setki złotych w ciągu roku... Już nie mówiąc o czymś takim jak bezsensowne zatruwanie środowiska, bo i wyjazd "po paliwo" jest bezsensowny.Ja w teorii mógłbym sobie pozwolić na tankowanie "po kropelce", bo do omawianej stacji mam niecałe 0,5 km, ale po prostu uważam takie zachowanie za marnowanie pieniędzy.
-
@bpx33 przede wszystkim ja jadę nie po paliwo tylko tankuję gdy mijam stację . Często też ostatnio nie jeżdżę więc też nie wydaję kasy na paliwo. Mam sporo innych ważniejszych wydatków.