Kosa spalinowa nie odpala.
-
Paliwo ma, a jak z powietrzem? Filtr powietrza czysty? Ssanie się nie zacięło?
-
@drzonca rozebrałem tak że filtra nie było . Ssanie działa prawidłowo.
-
Odpocząłem trochę , poczytałem internetu na temat takich kos. Wypiłem i udało się odpalić kosę. Pali teraz za pierwszym razem max drugim szarpnięciem. Winne myślę że było paliwo. Na starej świecy też dobrze pali.
Pochodziła kilka minut na wolnych obrotach, w między czasie trochę ją gazowałem i nie gasła. Zobaczę jak jutro będzie chciała odpalać.
https://drive.google.com/file/d/13aHW2lTHXBgMA8FQeYelFr5x9mhzKr6x/view?usp=sharing
-
Napiszcie czy link działa.
-
Najlepiej na koniec sezonu wypalać całe paliwo jakie jest w zbiorniku.
ps. ja jak mam problem z kosą/piłą to zawsze zaczynam od sprawdzenia czy silnik nie jest zatarty (odkręcam wydech i oglądam tłok).
Link nie działa.
-
@jaco You need permission
-
Nie cierpię takich kont itp. Za stary jestem na to. Wrzucę na YT i dam linka:
O tym że paliwo trzeba wyczerpać do końca tez się dowiedziałem :)
-
Chyba dzięki Tobie się zmotywuję i dam jeszcze jedną szansę Biedronkowej kosie którą już przygotowałem do wystawienia z gabarytami ;)
-
@pacior powiedział w Kosa spalinowa nie odpala.:
Biedronkowe
Ta jest jakaś marketowa ale dokładnie nie wiem z jakiego.
Tera widzita :)
-
@jaco powiedział w Kosa spalinowa nie odpala.:
Napiszcie czy link działa.
Hmm, u mnie działa znakomicie.
Nie znam zupełnie takich sprzętów typu spalinowa kosiarka czy kosa. Ciekawe, czy i jak ustawia się tam zapłon... :-) -
@leo może i gdzieś się ustawia lub na stałe fabryka to robi. Ja aż tak nie zagłębiałem się w jej rozbierania.
Dziś po nocy odpaliła za 5-6 razem. Zauważyłem że jak dałem ssanie na full to odpalała i gasła. Jak zmniejszyłem odpalała za pierwszym razem.
Zobaczę czy bez ssania też odpali jak będzie zimny silnik. -
-
@pacior uwierz mi że tu nie ma żadnych regulacji. Filtr powietrza to jakaś okrągła gąbka . Odpalałem tez po 3-4 gadzinach. Był problem bo na jakimś 8-10 razem odpaliła . Jak pochodzi chwilę i się rozgrzeje z odpaleniem nie ma problemu. Najgorzej na zimnym choć nie zawsze. Myślę że ten TYP tak już ma,
Najgorzej że bolą mnie ręce od tego ciągania i mam zdarty naskórek na palcu jak wyrwało mi rączkę ze sznurkiem do ciągania.
Teraz jak podchodzę do odpalenia biorę to w dwie ręce.
-
Zależnie od rodzaju gaźnika mogą być śrubki regulacyjne lub jakaś sprężyna z fabrycznym nastawem do regulacji obrotów. Ja ostatnio walczyłem z gaźnikiem w kosiarce. Obroty z biegiem lat malały. Film z YT pomógł mi zregenerować prostej budowy gaźnik i wyregulować (podnieść) obroty silnika. Może na YT coś znajdziesz?
-
@miechomiecho powiedział w Kosa spalinowa nie odpala.:
Może na YT coś znajdziesz?
https://www.youtube.com/watch?v=aL4USUbXD6w tu koleś pokazuje na którym są jakieś śruby do regulacji. U tej co ja mam można tylko iglicę wykręcić .
Na Allegro : https://allegro.pl/listing?string=gaźnik do kosy spalinowej&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-wp-eng-hou-1-4-0501 gaźnik można kupić za dwadzieścia parę złotych .
A tak wygląda gaźnik i okolice :
A taki jest filtr powietrza i jego obudowa:
Sama kosa ma taką nazwę :
-
W kosie z niewiadomych przyczyn pękło koło magnesowe. Koszt nowego to około 20zł. plus wysyłka. Jeszcze naprawię :)
-
Taki szajsmetal... niewielkie pęknięcie, skaza plus obroty, drgania i szlag trafił.
-
Jak to mój emerytowany kolega z pracy (specjalista od gospodarki socjalistycznej) mawiał: "po co w ogóle produkować taki szajs?"
-
@miechomiecho napisał w Kosa spalinowa nie odpala.:
Jak to mój emerytowany kolega z pracy (specjalista od gospodarki socjalistycznej) mawiał: "po co w ogóle produkować taki szajs?"
Dla sztucznego podtrzymywania rynku pracy i fabryk ;) robią szajs, który zaraz pada i ludzie muszą kupić albo nową rzecz albo część a produkcja się kręci 😉
-
@gooral napisał w Kosa spalinowa nie odpala.:
@miechomiecho napisał w Kosa spalinowa nie odpala.:
Dla sztucznego podtrzymywania rynku pracy i fabryk ;) robią szajs, który zaraz pada i ludzie muszą kupić albo nową rzecz albo część a produkcja się kręci 😉
To było pytanie retoryczne, on nie może się z tym pogodzić.