Laptop HP niedziałające klawisz funkcyjne
-
Mam problem z moim lapkiem HP, od wczoraj nie działają mi klawisze funkcyjne (zmiana obrazu na rzutnik, podgłaszanie, ściszanie etc.). Domyślnie od nowości były one ustawione tak, że jak np naciskałem F7 który jest odpowiedzialny za ściszanie to działało ściszanie, jakbym np w jakiejś grze potrzebował użyć owego F7 to musiałbym wówczas nacisnąć klawisz FN i F7.
Obecnie ściszanie i cała reszta nie działa w ogóle bez znaczenia jest to czy naciskam sam klawisz czy z kombinacją FN + F*.
Czy ktoś ma jakiś pomysł o co chodzi? Patrzyłem na programy działające w tle nic niepokojącego nie widzę, patrzyłem również czy nic nowego się nie zainstalowało w tle i też nic nie ma...skanowałem kompa wirusem (Avira) i też nic nie wyszło a problem jest delikatnie rzecz ujmując irytujący... -
Dziwna sytuacja bo miałem podobny problem z moim HP,
specjalnie poszedłem teraz sprawdzić i teraz działa..Jaki masz system? Na 8-semce były problemy po którejś aktualizacji ze sterownikami klawiatury
-
@pacior powiedział w Laptop HP niedziałające klawisz funkcyjne:
Dziwna sytuacja bo miałem podobny problem z moim HP,
specjalnie poszedłem teraz sprawdzić i teraz działa..Jaki masz system? Na 8-semce były problemy po którejś aktualizacji ze sterownikami klawiatury
System Windows 8.1 i faktycznie wczoraj robiłem aktualizacje i od tego momentu powstał ten problem...
-
-
-
zgłosić problem do mikroszitu, a tymczasem próbować przywrócić stan systemu sprzed aktualizacji.
-
@tom83ek powiedział w Laptop HP niedziałające klawisz funkcyjne:
Możesz jeszcze ewentualnie poszukać czy na stronie HP nie ma nowszych sterowników do twojego laptopa odpowiedzialnych za klawisze funkcyjne.
Ja bym tak zrobił. Jaki to dokładnie model HP?
-
@miechomiecho powiedział w Laptop HP niedziałające klawisz funkcyjne:
@tom83ek powiedział w Laptop HP niedziałające klawisz funkcyjne:
Możesz jeszcze ewentualnie poszukać czy na stronie HP nie ma nowszych sterowników do twojego laptopa odpowiedzialnych za klawisze funkcyjne.
Ja bym tak zrobił. Jaki to dokładnie model HP?
Tak zrobiłem - zainstalowałem sterowniki ze strony z bodajże 2015 roku, nic to nie dało, jednak po tej instalacji pojawiły się jakieś nowe aktualizacje do wgrania - wgrywały się dobre 30-40 min., ale teraz w końcu klawisze działają tak jak powinny. Tak więc tak na prawdę nie wiadomo czy windows wypuścił nowe poprawione aktualizacje czy instalacja starych sterowników pomogła, ale grunt, że działa ;)
Model to HP Notebook - 15-r120nw (ENERGY STAR) -
Windows 8.1 i 10 i aktualizacje potrafią często więcej zepsuć niż sam użytkownik..
-
we wszystkich komputerach które serwisuję po zainstalowaniu systemu operacyjnego wyłączam aktualizacje systemu.
-
W Win 10 tego nie zrobisz. ;) Chyba...
-
Win 10 instaluję tylko w korpo, więc dla mnie nawet lepiej że się więcej psują.
Dla domu unikam win10. -
Latam na Winie 10 od kiedy go udostępnili i nic mi się nie psuje...
-
@BPX33 powiedział w Laptop HP niedziałające klawisz funkcyjne:
Latam na Winie 10 od kiedy go udostępnili i nic mi się nie psuje...
W mojej pracy też wsadzono w lecie dziesiątkę na wszystkie kompy. Od razu problemy z większością sterowników do urządzeń peryferyjnych... Facet miał sporo roboty, żeby się uporać. Zresztą do tej pory nie wszystko działa... Np. moja drukarka, z której byłem mega zadowolony, od czasu przejścia na najnowszą windę drukuje wyłącznie na podstawowych ustawieniach, wyłącznie w jednym egzemplarzu i wyłącznie do pięciu stron... o rozwalonych czcionkach w wydrukach z PDFów już nie wspomnę. Gdyby informatyk nie podłączył nowej drukarki sieciowej tuż za ścianą, która normalnie drukuje, nie byłoby jak pracować...
-
-
Jakaś kyocera, nie pamiętam numeru, musiałbym sprawdzić.
Dziś byłem w księgowości, mają taką samą - oraz identyczne problemy.
Aha - w dodatku na wydrukach pojawiają się losowo rozrzucone duuuże litery, jakby ktoś dwa razy włożył kartkę i chciał dwa dokumenty drukować... No, nie da się zaakceptować. -
Będąc w pracy przypomniałem sobie o tym wątku i sprawdziłem: drukarka to KYOCERA FS-1370DN.