Płyn do układu chłodzenia
-
Witajcie
Jakim płynem zalewacie układ chłodzenia w swoich samochodach? Jest on mętny po jakimś czasie?
Ja od dawna zalewam płynem Dynagel 2000 swoje Tico, ale zauważyłem że jest on mętny i na dole zbiorniczka jest taki białawy osad. Też tak macie?Słyszałem opinię od jednego mechanika, że Dynagel zjada aluminium....:/
Mogło by to tłumaczyć mój mętny płyn i osad na dnie w zbiorniczku wyrównawczym. -
Ja latam już od paru lat na Petrygo z Orlenu i jest dobrze. ;)
-
Żadne borygo czy tam petrygo. Po jakimś czasie w układzie będzie breja, w dziwnym kolorze. Polecam płyn Prestone. Wg producenta wystarcza na 5 lat, a ja potwierdzam, że po kilku latach płyn jest czysty, osad może zbierać się tylko w zbiorniku wyrównawczym (tico, 350 000km, chłodnica oryginalna).
-
U mnie Dynagel jest mętny zarówno w chłodnicy jak i w zbiorniczku :/
Chyba najwyższy czas zmienić płyn na coś innego. Chłodnicę już dawno temu wymieniałem i mam aluminiową...
Myślałem nad tym Prestone choć nie pisze, że jest do chłodnic alu (niby pisze ze do wszystkiego...) i jeszcze zastanawiam się nad płynem shella.
Shell niebieski chyba był wlewany w oryginale na pierwszy montaż... -
mam shella, w tej chwili wydaje mi się że może mieć już więcej jak 5 lat ale jest okej.
-
ja leję petrygo ze względu na dużą dostępność,
unikam tanich wynalazków bo raz już narobiłem sobie kłopotu -
@pacior powiedział w Płyn do układu chłodzenia:
unikam tanich wynalazków bo raz już narobiłem sobie kłopotu
Napisz coś więcej, pls... :-)
-
@leo powiedział w Płyn do układu chłodzenia:
@pacior powiedział w Płyn do układu chłodzenia:
unikam tanich wynalazków bo raz już narobiłem sobie kłopotu
Napisz coś więcej, pls... :-)
Nie mogę teraz odnaleźć zdjęcia ale w jednym z przypadków nowy tani płyn chłodniczy zamienił się w kisiel (była informacja że można mieszać z innymi płynami albo nie było informacji że nie można, zasłonię się niepamięcią). W drugim przypadku płyn po kilku miesiącach z niebieskiego zrobił się dziwnie ciemny choć podobno tak stać się może i nic w tym złego.
-
@miechomiecho powiedział w Płyn do układu chłodzenia:
Żadne borygo czy tam petrygo. Po jakimś czasie w układzie będzie breja, w dziwnym kolorze.
Ja mam Petrygo już od ponad 6 lat (raz wymieniałem, ale też z Petrygo na Petrygo) i nic z tych rzeczy co piszesz się nie działo...
-
Ja w obu Tico lałem te zielone Petrygo. W obecnym Polo również jest zalany.