Polo 6n2 by Jaco
-
@pacior na ostatnim zdjęciu jest to co jest nie rozbieralne w właśnie w tym coś zamarza i nie można otworzyć zamka. Ta reszta co widać nie ma na to wpływu.
Są dwa nity. I to gdyby było rozbieralne można by było zrobić jak piszesz. Nie wiem co tam jest w środku . Mogę kupić taki zamek za 10zł plus wysyłka i go po prostu rozebrać.
-
Popieram propozycję Paciora - dokładne mycie ze starych smarów i syfów wraz z maksymalnym rozebraniem, a potem nowe smarowanie.
Ja pokusiłbym się o zerwanie / rozwiercenie tych nitów, potem można zanitować z powrotem lub skręcić na śrubki (z dwiema nakrętkami skontrowanymi). Jeśli tylko łeb śruby i nakrętki nie będą przeszkadzać po włożeniu w drzwi. -
@leo rozwalę zamek a jak go nie złożę ? Lepiej kupić drugi i go testować i chyba tak zrobię.
-
Na chwilę obecną klamka nie zamarza czyli wyjęcie i spryskanie smarem pomogło. Jak pisałem czeka mnie to z drugiej strony ale poczekam aż cieplej się zrobi.
Może jutro jak Inpost będzie pracował otrzymam już ułamane wiosełko do zamka. Dziś trenowałem wyjmowanie klamki bez demontażu zamka . Da się tylko trzeba się trochę wysilić. -
Dziś już dostałem wiosełka. Zamówiłem dwa na wszelki wypadek gdyby się ułamało znów.
-
Jakiś lichy, łamliwy i kruchy materiał, zdaje się...
-
@leo albo nieumiejętność montażu :)
-
Korciło mnie i byłem w garażu aby wymienić.
Nie pasuje.
Nie rozkładałem przed zakupem i mam za swoje.
Zwrócić nie mogę bo na aukcji pisze aby porównać zdjęcia .
Poszukiwania od nowa.
-
-
Trochę się zapędziłem z naprawą wkładki bo już oglądałem trochę tych filmów na YT jak to rozebrać i złożyć ale dużo wcześniej niż mi to się stało.
Tu przykład: https://www.youtube.com/watch?v=PmiiW1AElTw
Muszę zakupić cały komplet https://allegro.pl/oferta/zamek-wkladka-wioselko-trzpien-zamka-vw-polo-6n2-7525097809 gdyż mam też ułamaną tą część co niby nie pasowało.
Dzwoniłem dziś do jednego ze sklepów i coś tam mają ale muszą widzieć co potrzeba.
Moja wkładka.
-
Byłem w sklepie i kupiłem co było potrzebne. Za oba elementy 12zł
Składanie jakieś 3-5 minut i wkładanie to już 2 minuty do auta.
Drzwi jak i zamek jak nowe :P
-
Dobrze że to chociaż niedrogie..
Gratuluję kolejnej skutecznej naprawy :) -
@pacior dzięki.
-
Planuję kolejną zmianę.
-
Zamówione już jest. Niestety jest zbyt zimno aby się zająć zmianą.
O mało znów akumulatora nie rozładowałem. W piątek wracając od paczkomatu przed garażem zadzwonił telefon i wyciszyłem radio. Pogadałem sobie i wstawiłem auto do garażu. Miałem na nockę więc już tam nie zaglądałem. O chyba włączonym radiu przypomniałem sobie w sobotę koło 18 jak byłem na drugiej zmianie. Wracając z pracy oczywiście zajrzałem do garażu i do samochodu. Radio było włączone i wyciszone. Dziś wziąłem kluczyki i bez problemów odpaliłem auto.
Jutro znów wycieczka do paczkomatu.
Swoją drogą pisałem do Inpostu o paczkomat w mojej miejscowości. Za miejsce paczkomatu podałem stację benzynową która u nas jest czynna całodobowo. -
-
@pacior zmian na chwilę obecną nie będzie bo rzecz którą zakupiłem nie będzie pasować więc odesłałem.
Dziś byłem lekko w szoku gdy po przyjechaniu do Biedronki i zrobieniu zakupów nie mogłem odpalić normalnie auta.
Przekręcam kluczyk na rozruch i słyszę tylko świst jak rozrusznik kręci a bendix nie wybija. Jak odpuszczałem na sekundę łapał. Po kilku razach w końcu odpalił.Mam kolejną robotę ale zimno więc nie wiem kiedy się za to wezmę.
Musze też gdzieś zobaczyć jak wyjąc rozrusznik . -
-
To mogą być tulejki w rozruszniku , spróbuj zapalić na krótko śrubokrętem zwierając styki na bendix -na luzie przy włączonym zapłonie
-
No trochę go uwaliłem gdy to radio zostawiłem włączone ale pojeździłem trochę więc chyba nie tu problem będzie.
@TADEUSZ-MALINKA napisał w Polo 6n2 by Jaco:
spróbuj zapalić na krótko śrubokrętem zwierając styki na bendix -
To nie Maluch że prawie wszystko na wierzchu jest. :)
Dziś nawet nie byłem w garażu aby zobaczyć co i jak. jutro skontroluję.