Polo 6n2 by Jaco
-
Byłem dziś z żoną w biedronce. Po zakupach poszła do samochodu i nie wiedziała czy to nasz samochód. Dopiero dziś od daty zamontowania zobaczyła że są inne lampy z tyłu. Auto na co dzień stoi w garażu gdzie ona zawsze wchodzi by wyprowadzić sobie rower. Nie zwróciła uwagi (ja jej też nie mówiłem) że zmieniłem lampy. :P
-
No i git. Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal... :-)
Ja dziś byłem służbowo w Dęblinie (tikiem pojechałem). Moja żona zaś, nie wiedząc o moim wyjeździe, wracała z pracy i twierdziła, że w tym samym czasie widziała naszego dustera parkującego pod domem mojego dyrektora... :-) Takie mają nasze kobiety pojęcie o naszych samochodach. :-)))
BTW była okazja zmierzenia spalania po trasie z dużym pałowaniem: 150 km, większość ekspresówka, śpieszyłem się (120-130 non stop, do wyprzedzania 140) i silnik zjarał równo 7 litrów LPG na 100 km. Nie jest więc źle. -
@leo napisał w Polo 6n2 by Jaco:
No i git. Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal... :-)
Moja narzeczona do dzisiaj nie wie ile zapłaciłem za malowanie Volvo a potem ile dałem za naprawy w Fordzie xd
-
@gooral uważaj bo przeczyta :P
-
Jako że po zamontowaniu Angel Eyes mało jeździłem wieczorem , wczoraj miałem okazję. No światła świecą ale zbyt nisko pomimo że regulator mam na full do góry.
Pomyślałem sobie że wyjmę silniczek i podepnę go do zasilania aby wysunąć jak najdalej trzpień regulujący. Oczywiście nie było z tym problemów. W obu lampach zrobiłem to samo. Oba silniczki zamontowane bez problemów. Po włączeniu świateł przez chwilę było ich słychać. Gdy chciałem sprawdzić jak działa regulacja góra - dół soczewki poszły w dół a w górę już nie chciały.Czyżby znów przełącznik uległ uszkodzeniu ? Obecnie nie działa ani do góry ani na dół. Sprawdzałem ponowie silniczki i działają .
Może jest jakaś możliwość aby ten regulator jakoś naprawić lub zastąpić innym rozwiązaniem ?
Mam dwa regulatory i oba na tę chwilę są uszkodzone tylko w jaki sposób ?
-
-
@pacior napisał w Polo 6n2 by Jaco:
spróbuj go rozebrać i zlokalizować co się uszkadza.
Rozbierałem ale tam nic nie widać co jest uszkodzone. Dziś przyjechał kurierem kolejny ale trochę mam obawę aby go montować.
Na moje rozumienie to gdy dam na silniczku max wysięg i na regulacji dam na ,,0,, to nie powinien się ruszyć przy włączaniu świateł .A te trochę po brzęczą i jakby opuszczały snop światła.
Zrobiłem zdjęcia:
Ten układ scalony jest od ściemniania i może od regulacji wysokości. Co tu sprawdzić sam nie wiem.
-
Jedyne co mogło paść to ten układ, pewnie dałoby się go sprawdzić ale nawet nie widzę takiego układu nigdzie w sprzedaży.
-
Przyszedł kolejny regulator i dupa. Nie działa. Teraz się zastawiam czy otrzymany był sprawny czy też uszkodzony. Zwracać nie mam zamiaru bo koszta przewyższą jego wartość (15zł) + wysyłka 10. Ale mój pierwszy który rozebrałem był nie sprawny. Drugi jaki kupiłem działał aż do tego dnia co zacząłem kombinować. Regulacja podświetlenia licznika działa na wszystkich trzech. Nie działa tylko regulacja lamp. Zastanawiam się też czy pomimo że silniczki pracują prawidłowo mogła paść elektronika obudowie silniczka bo tam jest płytka.
Przy okazji walczę z myszami w garażu:
-
@pacior napisał w Polo 6n2 by Jaco:
Jedyne co mogło paść to ten układ, pewnie dałoby się go sprawdzić ale nawet nie widzę takiego układu nigdzie w sprzedaży.
Nieraz bywa tak, że układ scalony jest zaprojektowany i produkowany specjalnie do jednego układu, specjalnie dla jednej firmy i w ograniczonej ilości, bez możliwości dystrybucji na otwartym rynku. Tak miałem, gdy padły piloty do autoalarmu Langeford. Przeszukałem sieć i zasięgałem informacji u kilku elektroników (sklepy i zakłady), którzy na co dzień ściągają graty z Dalekiego Wschodu; bez rezultatu. Musiałem kupić i założyć całkowicie nową centralkę z nowymi pilotami.
-
@jaco napisał w Polo 6n2 by Jaco:
Zastanawiam się też czy pomimo że silniczki pracują prawidłowo mogła paść elektronika obudowie silniczka bo tam jest płytka.
Pewnie, że mogła. A może po prostu gdzieś brakuje styku, przerwany jest kabelek... ?
Może spróbuj podpiąć jakiś miernik i popatrzeć, czy coś się zmienia "prądowo" przy różnych ustawieniach... ?Przy okazji walczę z myszami w garażu:
Jesień, Panie...
-
@leo napisał w Polo 6n2 by Jaco:
Może spróbuj podpiąć jakiś miernik i popatrzeć, czy coś się zmienia "prądowo" przy różnych ustawieniach... ?
No miałem to dziś bo wolne ale jak zwykle inne rzeczy znalazły się do roboty. Ale po niedzieli ogarnę to.
-
Macie gdzieś w swoich okolicach blisko szroty ?
Potrzebuję takiego mocowania do lampy bo chyba podczas wymiany progów fachman to zawieruszył.
To zaznaczone w kółku (oba elementy)
-
Nie wiem, bo nie musiałem dotychczas korzystać...
A nie da się dorobić podobnego elementu z jakiejś blaszki? -
@leo nie da się bo to trzyma kierunkowskaz i musi być oryginalne.
-
Jak się podkuruję by wrócić do rowerowania to zobaczę co mają w moich okolicach :) ewentualnie możesz już dziś poszukać nr telefonu i zadzwonić na szrot w Nowym Dworze Mazowieckim, ul. Sportowa, tam akurat rowerem nie dojadę 😣
-
Na Allegro takich rzeczy nie ma a szkoda.
-
@leo wiesz jak mała jest moja miejscowość ale od dziś działa już :
-
-