[Tico] - Daewoo Tico SX 1999r
-
@likaon powiedział w [moje Tico] - Daewoo Tico SX 1999r:
W tym momencie autem wyjeździłem 200 km, zastanawia mnie czy jest w tico jakieś kasowanie luzów w kolumnie kierowniczej, ew. luz widzę na krzyżaku, więc raczej tam nic nie wkręcę i nie zniweluję tego, ciekawi mnie natomiast jak ten krzyżak wymienić, bo część sama w sobie tania.
Ale chodzi Ci rzeczywiście o luz, czy wyczuwalne stukanie? Bo to jest różnica.
Dotychczas nikt nie pisał chyba o kasowaniu luzów ani o wymianie przegubów krzyżakowych. Znana jest za to przypadłość określana jako stuki na kierownicy, co jednak z niczym złym się nie wiąże (oprócz braku komfortu słuchowego ;-) ). Zdiagnozowaliśmy, że winę za to może ponosić teflonowa tulejka w maglownicy (koszt niewielki, roboty sporo) lub tuleja w kolumnie.
Tulejkę teflonową wymieniano często w ASO na gwarancji; u nas chyba Miecho to robił.
Pamiętam, że problem ze stukami miał kol. leszczugd - podrzucam Ci parę linków do archiwum, poczytaj, może pomoże. ;-)Wymiana drążka lub tulejki w maglownicy
Układ kierowniczy - stuki, zmiana kąta kierownicy.
Strasznie stuka na brukowanej ulicy !!!
Problemy z luzami w układzie kierowniczym
TICO puste stukanie na bruku. Pomóżcie
Stuki z przodu / w przekładni kierowniczej / w przednim zawieszeniu
Co do działań przy układzie kierowniczym polecam książkę Trzeciaka - dość szczegółowo opisał sposoby rozbierania i składania układu.
-
Występuje jednak luz na tulejce i rzeczywiście objawia się to..., stukaniem :) poczytam, poszukam i może sam wymienię, na razie mi nie przeszkadza, aczkolwiek wolę zapytać 2 razy niż rozbabrać auto i potem nie poskładać.
-
ja tak się do tego przyzwyczaiłem że w ogóle nie zwracałem na to uwagi.. ale wiadomo, z czasem luz się zwiększa.
-
@pacior jeżeli nie zagraża to bezpieczeństwu, to dam sobie z tym spokój na razie, czekam co by cieplej było i łatam co popadnie, corinę już mam także tylko rozbierać, skrobać druciakiem, lać corinę i łatać blachą. No i muszę w środę polecieć na pocztę po pompę, potem trójniki, węże, filtr paliwa i jakiś odstojnik.
-
Występuje jednak luz na tulejce i rzeczywiście objawia się to..., stukaniem :) poczytam, poszukam i może sam wymienię, na razie mi nie przeszkadza, aczkolwiek wolę zapytać 2 razy niż rozbabrać auto i potem nie poskładać.
Jeżeli piszesz o tulejce na maglownicy, to nic złego nie powinno się dziać.
Mój sąsiad miał tico nieco starsze od mojego. Kiedyś z nim rozmawiałem o problemach z autkiem i "zgadaliśmy się" na ten temat. U niego wystąpiły stuki po 30 czy 40 kkm (w moim podobnie), a ponieważ dowiedział się, że taka przypadłość dość często występowała, uparcie domagał się w ASO naprawy w ramach gwarancji - więc mu naprawili (wymienili tulejkę na jakąś bardziej wytrzymałą). Ja nie uskarżałem się podczas przeglądów, termin gwarancji minął, więc przegapiłem możliwość bezpłatnej wymiany. Nie śpieszyłem się też z samodzielnym rozbieraniem maglownicy, bo zapewniano mnie, że oprócz stuków na nierównościach (zwykle szybka jazda po bruku) nic się nie stanie.
I rzeczywiście. Moje tico przejechało prawie 200 kkm, dalej stuka (raczej tak samo, jak wcześniej) i nic poza tym. -
Dziś pierwszy zonk z tico, buchneli mi tablice Paciora, więc mam problem, na policję już zgłaszałem, muszę tylko dojechać i się im wyspowiadać.
-
Dziś pierwszy zonk z tico, buchneli mi tablice Paciora, więc mam problem, na policję już zgłaszałem, muszę tylko dojechać i się im wyspowiadać.
No bez jaj?! Ciekawe czy żeby coś rąbnąć (paliwo?) czy ze zwykłej złośliwości...
-
@BPX33 powiedział w [moje Tico] - Daewoo Tico SX 1999r:
No bez jaj?! Ciekawe czy żeby coś rąbnąć (paliwo?) czy ze zwykłej złośliwości...
Ze złośliwości to by wycieraczki wyrwali ale nie ukradli by 2 tablic, raczej grubsza sprawa..
-
@pacior Sprawa już zgłoszona, wziąłem takie widełki, w jakich pamiętam że na pewno miałem rejestracje. Pompy paliwa jeszcze nie odebrałem :P
-
Cośte tikacze pechowe w waszych okolicach :) Tablice giną? :D
-
Znajomemu z pracy, mieszkającemu w Puławach, też rąbnęli jakiś rok temu. Z fabii, nocą. Od razu wykorzystali tankując do pełna i uciekając ze stacji. Chłopak się dowiedział, że nie ma tablic... od policjantów, którzy "odwiedzili" go nad ranem...
-
Ja się jeszcze nie przemeldowałem, więc odwiedziny mieliby moi rodzice, ale ostrzegłem ich o sytuacji więc raczej obeszłoby się bez nerwów, na razie nikt nie zawitał. Dokumenty mam więc tylko czekam w kolejce i będę toczył się autkiem. Naprawdę bardzo mi się spodobało to auto, wsiadam, kręcę, odpala, jadę :)
-
Naprawdę bardzo mi się spodobało to auto, wsiadam, kręcę, odpala, jadę :)
A Świstak?
-
Naprawdę bardzo mi się spodobało to auto, wsiadam, kręcę, odpala, jadę :)
Gdy zaczniesz normalnie użytkować, jeszcze parę rzeczy Ci spodoba: wsuniesz się w każdy zakamarek, gdzie nikt inny nie zaparkuje... zostawisz wielu na światłach... rozłożysz siedzenia i zapakujesz spore gabaryty - takie, które do wielu innych większych aut nie wejdą (albo z powodu małego otworu kufra, albo z powodu obłości)... :-)
-
@leo powiedział w [moje Tico] - Daewoo Tico SX 1999r:
Gdy zaczniesz normalnie użytkować, jeszcze parę rzeczy Ci spodoba: wsuniesz się w każdy zakamarek, gdzie nikt inny nie zaparkuje... zostawisz wielu na światłach... rozłożysz siedzenia i zapakujesz spore gabaryty - takie, które do wielu innych większych aut nie wejdą (albo z powodu małego otworu kufra, albo z powodu obłości)... :-)
Ja właśnie z tego powodu rozstałem się z moim pierwszy Swiftem, mimo że Suzuki to dobre auto to jednak Tikacz jest najlepszym wołem do pracy ;)
-
@BPX33 Swistak stoi z awarią hamulców, ogólnie jeździ, tylko słychać trzask i czuć podbicie po naciśnięciu na pedał hamulca, nie ma aury na razie abym rozebrał hamulce.
-
@pacior Tikuś obecnie też jest wołem na noce, w następnym tygodniu mam, no i czeka na wsadzenie pompy, którą mam już w domku :)
-
-
@pacior Dzień czy dwa po tym jak miałem go pod domem, dokładnie przesmarowałem prowadnice, nie naprawiłem tłoczka ale zrobię to przez majówką, na razie nic więcej nie zrobiłem. A wiem, obroty na gazie wyregulowałem i bawiłem się restryktorem na wężu, niestety przesadziłem i mega muła zrobiłem, muszę odkręcić bo chcę mieć jednak ten pałer co na benzynie, spalanie to i tak ma minimalne.
-
@likaon haha, nie doczytałem że hamulce padły Ci w Swifcie ;)
Przy dobrze wyregulowanym gazie będzie miał nieco słabszą dynamikę ale na 3 do 110km/h powinieneś go rozpędzać spokojnie - nawet u mnie na PB tak dobrze nie idzie i powyżej 100 wyraźnie przymula na trójce (ale w niższych zakresach obrotów PB wygrywa).