Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017)
-
@drzonca powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
@miechomiecho Spróbuj może rozmontować silnik i zobaczyć co się popsuło. Może da się naprawić.
Jakieś pół roku temu rozmontowałem, oczyściłem i nasmarowałem wazeliną techniczną. Bez rezultatu, jest tak samo jak przedtem - linka przeskakuje. Być może jakiś element się wyrobił. Co ciekawe, nie ma w internetach nigdzie podobnego nawet silnika. Wszystkie są od sedanów - bat anteny wysuwa się bezpośrednio z silnika, montowane są w błotnikach, a nie w słupku.
-
Wymieniłem dzisiaj tłumik środkowy. Śruby trzymające tłumik z katalizatorem na szczęście dały się odkręcić bez problemów :)
Stary tłumik środkowy Marix wytrzymał 7 lat i dobrze że go wymieniłem. W 50% był przegnity na spawie - parę uderzeń młotkiem i tłumik podzieliłem na dwie części :)
Teraz kupiłem tłumik firmy Polmostrów. Profilaktycznie dałem nowe śruby i pomalowałem spawy nowego tłumika srebrzanką dwa dni temu.Dodatkowo ściągnąłem dzisiaj przednie nadkola i podczas zakładania przesunąłem je minimalnie względem otworów na śruby by zniwelować ocieranie przy max skręcie. Dodatkowo trochę plastik wygiąłem w miejscach ocierania - wcześniej zmiękczając go opalarką. Manewrowanie na placu nie powoduje już ocierania. Jedynie słychać jeszcze jak jadę szybciej, jest zakręt i samochód się bardziej pochyla - na razie tak musi zostać.
-
@tom83ek
Rzeczywiście nie miałeś problemów z odkręceniem śrub mocujacych przedni tłumik do katalizatora?. Wygląda tak jakby te śruby u ciebie wogóle nie skorodowały co jest niemożliwe po 7 latach. Z tego co pamiętam u mnie przed wymianą tych śrub na nierdzewne, łby śrub fabrycznych były tak silnie skorodowane, że nasadka 14 okazałą się za luźna a rdzeń śruby wyraźnie pocieniony. Jednak po długim stosowaniu środka penetrującego, skasowaniu luzu na nasadce i zachowaniu ostrożności aby nie ukręcić śruby po długich zmaganiach udało się je odkręcić w całości. Nie bardzo wierzę, że poszło tak gładko bez najmniejszych problemów. -
@ryszard
Przyjechałem do garażu, zrobiłem porządek z nadkolami (trochę silnik zdążył ostygnąć) Potem szybko wyjechałem i wjechałem przodem i pod kanał - rura była letnia. Spryskałem obficie WD-40 od dołu gdzie się dało na śruby, następnie dopasowałem nasadkę wcześniej kasując minimalny luz za pomocą blachy z puszki po piwie. Nabiłem nasadkę za pomocą młotka parę razy uderzając w śruby, dostawiłem długie ramie do nasadki i odkręciły się bez problemów.
. Łeb śruby był trochę skorodowany przez to od razu skasowałem luz używając blachy z puszki po piwie, śruby po wykręceniu nie przypominają koloru miedzi :)Stare śruby jeszcze mam w garażu to zrobię zdjęcie jutro
-
No to dobrze, że udało ci się tak łatwo je odkręcić - bez długotrwałego stosowania odrdzewiacza jedynie z koniecznością skasowania luzu w nasadce. Ja miałem duże problemy z odkręceniem śrub (dlatego później wymieniłem fabryczne śruby na nierdzewne) a czytałem o przypadkach, że śruby się ukręcały - musiały być bardzo silnie zapieczone i pocienione. W takich przypadkach konieczne było dospawanie pręta do urwanej śruby w celu jej odkęcenia, w najgorszych przypadkach odkręcanie katalizatora w celu usunięcia (wywiercenia) urwanej śruby lub jego wymiany.
-
Odkręcone śruby "miedziane" po 7 latach trzymające tłumik z katalizatorem.
Dobrze, że się odkręciły - w przypadku urwania chyba bym dał już auto do mechanika...
-
-
Wczoraj zabrałem się za wymianę podłokietników. Stare nie były jeszcze nigdy wymieniane, są oryginalne. Oba miały pęknięcia w różnych miejscach. Od Keszakula kupiłem sprawne nie połamane. Wymagały jednak solidnego wyczyszczenia :)
Przy okazji przystąpiłem do naprawy przełącznika lewej szyby - nie dało się jej podnieść po opuszczeniu. Okazało się, że naprawiłem uszkodzony przełącznik i nie muszę go wymieniać (póki co:) Zużyciu podlega sam przycisk oraz elementy towarzyszące (kwadrat z tworzywa 0,5x0,5cm). Lutownicą "poprawiłem" przycisk, a kwadraty zamieniłem o 180'. Problemy z przełącznikiem ustały. Wszystkie części mam jeszcze fabryczne, od nowości nie wymieniane. Jak na 20 lat - uważam, że i tak długo wytrzymały.
-
@miechomiecho
20 lat to długo. Dla porównania w Fabii elektryka zaczeła się sypać już po 10 -12 latach (wentylator chłodnicy, wentylator nagrzewnicy, przełącznik świateł, podnośnik szyby).
Ten plastikowy kwadrat w przycisku sterownia szyby to popychacz? -
@miechomiecho powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
Co ciekawe, nie ma w internetach nigdzie podobnego nawet silnika. Wszystkie są od sedanów - bat anteny wysuwa się bezpośrednio z silnika, montowane są w błotnikach, a nie w słupku.
Szukaj wśród marek japońskich i koreańskich, tam występowały anteny w słupkach. Niemożliwe by było to rozwiązanie stosowane wyłącznie w Tico.
Tak na szybko znalazłem w Foxie coś co mnie zastanowiło. Czy to jest antena z zębatką jak w Tico? Jeśli tak to muszą też być odpowiednie silniki.
http://www.fox.rzeszow.pl/pret-anteny-automatycznej,4,256453,264683 -
@ryszard powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
@miechomiecho
20 lat to długo. Dla porównania w Fabii elektryka zaczeła się sypać już po 10 -12 latach (wentylator chłodnicy, wentylator nagrzewnicy, przełącznik świateł, podnośnik szyby).
Ten plastikowy kwadrat w przycisku sterownia szyby to popychacz?Tak, popychacz. Wystarczyło go obrócić (miał wyrobioną krawędź).
-
@drzonca powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
Co ciekawe, nie ma w internetach nigdzie podobnego nawet silnika. Wszystkie są od sedanów - bat anteny wysuwa się bezpośrednio z silnika, montowane są w błotnikach, a nie w słupku.
Szukaj wśród marek japońskich i koreańskich, tam występowały anteny w słupkach. Niemożliwe by było to rozwiązanie stosowane wyłącznie w Tico.
Tak na szybko znalazłem w Foxie coś co mnie zastanowiło. Czy to jest antena z zębatką jak w Tico? Jeśli tak to muszą też być odpowiednie silniki.
http://www.fox.rzeszow.pl/pret-anteny-automatycznej,4,256453,264683Niby tak, ale szukając sugerowałem się antenami stosowanymi w słupkach - z tego, co mi wiadomo, w hondach stosowano takie rozwiązania. Nie wiedziałem o KIA.
-
@miechomiecho Znalazłem zdjęcie silnika anteny w Kia Pride. Wygląda podobnie jak w Tico.
http://imged.pl/antena-elektryczna-silniczek-kia-pride-5423408.html -
Silnik wydaje się być bardzo podobny. I nawet są numery fabryczne. Poszukam w sieci.
-
Nic nie znalazłem, kia pride to już dziś egzotyk :)
Udało mi się w końcu wyczyścić filtr powietrza, wysuszyłem go i prysnąłem specjalnym olejem.
Poprawiłem też połączenia na kostkach kierunkowskazów przednich i jednego bocznego, bo działały losowo.Zauważyłem ubytek płynu chłodzącego, znów szykuje się grzebanie. Wyciek jest gdzieś z tyłu nad alternatorem - jeden z przewodów idący do nagrzewnicy od strony silnika się poci na łączeniu. Drugi wyciek w okolicy obudowy termostatu. Auto dość często się grzeje w trakcie jazdy po mieście, klima i korki robią swoje. Przydałoby się spuścić płyn, rozebrać całość i złożyć ponownie.
-
Udało mi się w końcu wyczyścić filtr powietrza, wysuszyłem go i prysnąłem specjalnym olejem.
Co daje ten olej?
Zauważyłem ubytek płynu chłodzącego, znów szykuje się grzebanie. Wyciek jest gdzieś z tyłu nad alternatorem - jeden z przewodów idący do nagrzewnicy od strony silnika się poci na łączeniu. Drugi wyciek w okolicy obudowy termostatu. Auto dość często się grzeje w trakcie jazdy po mieście, klima i korki robią swoje. Przydałoby się spuścić płyn, rozebrać całość i złożyć ponownie.
Próbowałbym doszelnić (dokręcić opaski) tylko w podejrzanych miejscach a jak nie da to efektu to wymieniłbym stary wąż / uszczelkę na nowe. Stare węże ponownie montowane i zaciskane nawet w tym samym miejscu przeważnie nie trzymają (guma się starzeje - twardnieje).
-
Nie wiem do końca, co daje ten olej, ale wyłapuje chyba więcej zanieczyszczeń.
Opaski w większości są fabryczne. Podejrzewam, że cieknie spod jakichś uszczelek - obudowa termostatu. Ewidentnie cieknie spod opaski z tyłu silnika - przewód od nagrzewnicy. -
Nie wiem do końca, co daje ten olej, ale wyłapuje chyba więcej zanieczyszczeń.
OK - nie widziałem nawet, że jest taki preparat.
Opaski w większości są fabryczne. Podejrzewam, że cieknie spod jakichś uszczelek - obudowa termostatu.
Możliwe, że na obudowie termostatu a może na wężu górnym chłodnicy przyłączonym do króćca obudowy termostatu. Właśnie niedawno trochę ciekło mi z tego połączenia - wąż (fabryczny) jakby był za luźny - trudno było skasować wyciek przez zaciskanie opaski ale się udało.
Słabo widoczny wyciek (znikome sączenie) da się zlokalizować papierem (np. toaletowym) przyłożonym do podejrzanego złącza,Ewidentnie cieknie spod opaski z tyłu silnika - przewód od nagrzewnicy.
Wąż ten jest zaciśnięty na króćcu nagrzewnicy opaską sprężystą - więc nie ma jak ją docisnąć (nie wymieniałbym fabrycznej opaski sprężystej na skręcaną). Może zaśniedział króciec nagrzewicy i oczyszczenie go pomoże.
-
@ryszard powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
Co daje ten olej?
Heh, moim zdaniem o wiele szybciej zapycha filtr...
Specjalny olej jest do filtrów typu mokrego. Miecho, ja bym go nie stosował do naszych filtrów powietrza - podobnie, jak żadnych innych preparatów (oprócz przedmuchiwania sprężonym powietrzem) - one nie znoszą żadnej wilgoci. -
@leo Ale czy przypadkiem Miecho nie ma filtra stożkowego? A do niego przeważnie trzeba używać oleju.