Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017)
-
@likaon powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
Przejrzałem elektrozawory, sprawdziłem zasilania, pryskałem środkiem do kokpitu po przewodach ciśnieniowych aby znaleźć może jakąś nieszczelność. Nie wiem gdzie szukać, a zima już blisko.
Zapewne winien sam gaźnik...
-
-
@pacior Jak byłaby taka możliwość, to w tym tygodniu bym podjechał obok Ciebie, albo Ty do mnie, przy okazji nauczę się jak to ogarnąć. Na razie poszukam jakiegoś carb cleaner'a i wyczyszczę z zewnątrz, psiknę do środka i zrobię eksperyment z przytykaniem dolotu i dawaniem na maksa gazu. Może odetka się któraś dysza.
-
Działajcie Panowie, bo ciekaw jestem jak będzie się sprawował gaźnik z charade w tico :)
-
@miechomiecho powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
Działajcie Panowie, bo ciekaw jestem jak będzie się sprawował gaźnik z charade w tico :)
to już nieco więcej roboty :P nie rozgryzłem wszystkich podciśnień (może zbędne),
potrzebna linka do ssania i dłuższe węże doprowadzające płyn chłodniczy z kolektora ssącego.Ja nigdy nie miałem czasu się tym zająć :( miałem oddać do speca od gaźników
-
Dziś dysze psiukałem, izopropanolem oraz sprężonym powietrzem ale to chyba za mało, przy okazji wykręciłem tą jedną jedyną którą można wykręcić ale była ok. Więc podmianka gaźniora będzie chyba niezbędna :/
-
Ja dzisiaj walczyłem z immobilizerem, tzn. musiałem go najpierw zlokalizować. Jak zobaczyłem ile kabli od niego wychodzi- zrezygnowałem. Wkurza mnie przykładanie pestki, wolałbym żeby nie było tego zabezpieczenia.
Poza tym wykryłem wyciek z aparatu zapłonowego. Cieknie gdzieś od środka bo kapie z kopułki na czujnik temperatury. Pewnie jest tam w środku simering, muszę w domu znaleźć laptopa i poszukać w "trzeciaku" jak się tam dostać.
-
@marcintju powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
Poza tym wykryłem wyciek z aparatu zapłonowego. Cieknie gdzieś od środka bo kapie z kopułki na czujnik temperatury. Pewnie jest tam w środku simering, muszę w domu znaleźć laptopa i poszukać w "trzeciaku" jak się tam dostać.
Poszukaj w archiwum wątku Slavo sprzed paru lat o o-ringu w aparacie. Pamiętam, że miał z tym kłopot, szukał części, potem podawał rozmiary... tak więc chyba rozgryzł problem.
-
Przejrzałem forum, nie znalazłem żeby ktoś rozbierał wirnik w aparacie, bo ewidentnie olej przedostaje się do środka aparatu i wycieka kopułką. Oring na zewnątrz aparatu wchodzący w obudowę przy głowicy wymieniłem, dodatkowo uszczelniłem silikonem i jest tam sucho.
Musi być tam w środku aparatu jakiś simering co uszczelnia wirnik. -
Przejrzałem forum, nie znalazłem żeby ktoś rozbierał wirnik w aparacie, bo ewidentnie olej przedostaje się do środka aparatu i wycieka kopułką. Oring na zewnątrz aparatu wchodzący w obudowę przy głowicy wymieniłem, dodatkowo uszczelniłem silikonem i jest tam sucho.
Musi być tam w środku aparatu jakiś simering co uszczelnia wirnik.Aha. Rozumiem.
Chodziło mi o ten wątek: KLIK . Ale go chyba widziałeś (zresztą sam się wypowiadałeś). -
Jeszcze taka mała uwaga ode mnie do administracji. Na innym forum w którym uczestniczę jest zapis:
"Nie cytuj całego posta jeśli odpowiadasz bezpośrednio pod nim."Moim zdaniem takie ciągłe cytowanie powoduje że czytelność forum jest na niskim poziomie. Poszukując informacji w wyszukiwarce na małym ekranie telefonu można dostać nerwicy bo połowa treści jest zbędna :). W ogóle zauważyłem że na tym forum cytowanie jest znacznie nadużywane niepotrzebnie. Jak się czyta jakieś dyskusje, i w momencie jak ktoś chce komuś pojechać to wypunktowuje jego pojedyńcze zdania, dorabia do tego opis/historie, patrząc na to z boku można powiedzieć jedno: jeden wielki bełkot.
Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że jestem tutaj gościem. Nie jeżdżę na zloty, nie angażuję się w życie forum, także możecie moją uwagę zupełnie olać. Ot tak napisałem co mi na sercu leży.PS błagam nie cytujcie tego posta.
Edit poprawiłem literówki. -
PS błagam nie cytujcie tego posta.
Cytowanie selektywne działa.
-
@marcintju Jeżeli znajdę stary aparat zapłonowy to zrobię mu sekcję
ps. słuszna uwaga ;)
-
Pacior, byłym happy jakbyś pozaglądał do środka, bo ja jak zacznę się dobierać do swojego to może skończyć się awarią. :)
-
Pacior wymienił mi dziś gaźnik no i bam, jest strzał w dychę, muszę szukać gaźnika bo ten podobno był regenerowany rok temu i nie jest ok.
-
@likaon Przeszukałem jeszcze raz papiery i nie mam żadnego dokumentu na ten gaźnik,
myślę jednak że gwarancja już mu niestety minęła :(ps. znalazłem wątek z maja więc na pewno już po gwarancji - zakup gaźnika Tico
-
No i właśnie, zagadałem do none7 i może coś podpowie o spi ze swifta 1.3, bo wyglada jakby monowtrysk pasił na ticowy kolektor ssący, jakby pasił, to poszukać wszystkie czujniki, komputer i robić tico na wtrysku. Możliwe że wyjdzie taniej niż regeneracja gaźnika, tylko problem w sondzie lambda i bogatej mieszance z komputera do spi.
Ale, mam sondę szerokopasmową wraz z kontrolerem, jakby zubożyć mieszankę, poprzez emulator sondy lambda, może by to zdało egzamin.
Komputer uważałby, że jest za mało powietrza i dawałby mniejszą dawkę paliwa. -
No i właśnie, zagadałem do none7 i może coś podpowie o spi ze swifta 1.3,
Pamiętaj jeszcze że paliwo musi być pod odpowiednim ciśnieniem,
nie wiadomo czy uniwersalna pompka wystarczy -
Niestarczy na pewno, tam parę bar jest, czyli pompa jeszcze.
-
Niestarczy na pewno, tam parę bar jest, czyli pompa jeszcze.
W sumie to jest to najmniejszy problem ;)
Jak ogarniesz resztę to ja załatwię sprawę pompy :)