Co dziś dłubałem w tico? (2015)
-
Ja zamawiałem w firmie Juwipol, z Częstochowy, po 3,70 kiedyś te niskie
-
Ja zamawiałem w
firmie Juwipol, z Częstochowy, po 3,70 kiedyś te niskieJa kiedyś tu: http://www.sklep.phumaraton.pl/oferta4/produkt247/nakretka-m10-tico.html
-
No i czeka mnie kolejny zakup nakrętek za jakiś czas Dzisiaj urwałem 2 szpilki w lewym przednim kole (jesienią na wulkanizacji urwali mi jedną i tak jeździłem). Teraz zmuszony jestem zmienić szpilki, a w najgorszym wypadku nawet i piastę (mam jakiś zamiennik), przy wykręcaniu szpilek mogła się wyrobić
-
Powodzenia życzę
Moje Tico stoi u blacharza. Uszczypałem kawałek drzwi przednich lewych gdy zmieniałem nadkole. Powstał ubytek i trzeba go naprawić. Ponadto prosiłem aby drzwi od dołu do listwy pomalować na czarno. Oczywiście wszystkie drzwi a nie te jedne
-
Zmieniłem szpilki (przełożyłem ze starego bębna). Operacja się powiodła, ale nie wiem czy nie kupię jednak nowych i nie wymienię Póki co tikacz wrócił do akcji, a w międzyczasie skompletuję części.
Okazało się, że puścił uszczelniacz na piaście i łożyska są do wymiany. Przy okazji wymienie tarcze hamulcowe.
-
Chyba pojadę do ciebie w jakimś wolnym dniu to zerkniemy do mojej tarczy
-
Nie ma sprawy
-
Z 15 lat temu dołożyłem drugi sygnał dźwiękowy, bo ten fabryczny jakiś taki słaby. Połączyłem to na próbę, łącząc dodatkowe kabelki z konektorami za pomocą blaszek z blachy ocynkowanej. Ostatnio sygnał był taki sobie... Przeczyściłem wczoraj styki w klaksonach i zrobiłem porządne podłączenie na samych konektorach - znowu jest OK.
Wykonałem zdjęcia do instalacji świateł na przekaźnikach. Zrobię jeszcze schemat i opis i dam na forum za parę dni.
Zamontowałem z powrotem puchę "summer/winter" na dolocie powietrza (która zniknęła 11 lat temu po montażu instalki LPG). Założyłem też rurkę z końcówki "winter" nad wylot znad kolektora wydechowego. Po ostatnich testach zlikwidowania zwężki na dolocie powietrza, co poprawiło pracę silnika na benzynie i zmniejszyło znaną zagazowanym "dziurę w gazie", doszedłem do wniosku, że przestawiając wajchę można zmieniać sposób dostarczania powietrza przy zmianie zasilania: końcówka "summer", z założoną zwężką i kolankiem przy parowniku, do jazdy na gazie; a "winter", bez zwężki, na benzynie. W lecie można wyprowadzić chwyt powietrza dla benzyny gdzieś w chłodniejsze miejsce. A gdyby trochę pokombinować, dałoby się za pomocą siłownika od centralnego zamka zrobić elektryczne sterowanie (z kabiny) tą wajchą - a może nawet pełen automat (wykorzystując sygnał z elektrozaworu benzynowego). Jednak trzeba byłoby zepsuć wajchę - usunąć ją, bo na swoich zapadkach zbyt ciężko chodzi. Jeśli znajdę i zakupię gdzieś drugą, ze szrotu, pomyślę.
Wyczyściłem też elektryczną pompę paliwa - ale po tym w innym wątku: KLIK.
-
W zasadzie nie ja, a mechanik dłubał
Wymiana łożysk w przednich kołach (FAG)
Wymiana tarcz hamulcowych i klocków
Wymiana uszczelniaczy piasty
Smarowanie tłoczków w zaciskachJak zwykle, trzeba było patrzeć magikom na ręce, bo sami rozpracowywali system montażu łożysk i czasami zastanawiali się, która śruba gdzie była
-
Mi ostatnio również mechanior robił przednie hamulce,
oprócz części wręczyłem mu wydrukowany schemat montażu
nie chciałem mieć takiej przygody jak kolega Jaco..
mechanik nie obraził się i nawet spoglądał -
Przynajmniej nie spartolił Ja do swojego pojechałem, bo myślałem, że ma ściągacze i prasę. Ściągaczy nie używał, tylko duży młot (przez co musiał wymienić łożyska z prawej strony, które były dobre), przy demontażu starych łożysk z piasty używał szlifierki (przez co ponacinał piastę ), na koniec spadła mu na nogę. I weź tu pojedź do mechanika. Sam bym to lepiej zrobił, może nie w 2,5 godziny jak on, ale przynajmniej dokładnie.
-
A ile cię to kosztowało?
-
-
Pytam orientacyjnie bo ciekawe ile mnie skasują. Jedyny dobry punkt w tym wszystkim że auto robi koleś który kiedyś pracował ze mną w moim obecnym zakładzie i dość dobrze się znamy.Liczę że się przyłoży i dobrze zrobi.
100 za obie strony czy jedną?
-
A tak obecnie wygląda moje auto po naprawach blacharskich drzwi. Koszt 150zł.
Wspawany był kawałek blachy w drzwi i błotnika.
-
nawet przyzwoicie wygląda, oby nie wyblakł ten kolorek..
-
Za obie strony. Same łożyska kosztowały mnie ponad 120zł na obie strony. Dlatego wolałem zlecić montaż warsztatowi
-
A tak obecnie
wygląda moje auto po naprawach blacharskich drzwi. Koszt 150zł.
Wspawany był
kawałek blachy w drzwi i błotnika.Ile drożej wyszłoby po polakierowaniu?
-
On był uderzony w tył? Strasznie dziwnie szczeliny drzwi wyglądają w dolnej części...
A szczerze mówiąc - nie podoba mi się takie malowanie na czarno dołów drzwi. Pierwsze skojarzenie, jakie mam, to skorodowanego grata ktoś zapaćkał jakimś barankiem, żeby rudej nie było widać...
-
nawet przyzwoicie
wygląda, oby nie wyblakł ten kolorek..To znów go pomaluje